Der skal to til en tango, også når det gælder hormoner

Af Anette Paulin, cand.mag, leder af NHT®-uddannelsen

Det har været almindeligt antaget, at produktionen af kønshormoner falder jævnt og stabilt frem til overgangsalderen. Men nyere forskning, bl.a. fra det canadiske CemCor-institut, har vist, at så enkelt er det ikke. Der er forskel på kønshormonerne, og det er vigtigt at kende de forskelle.

Progesteron, der produceres i 2. del af cyklus efter ægløsningen, begynder at falde ganske tidligt, ofte allerede fra midten af 30’erne, hvor manglende ægløsninger bliver hyppigere. Men østradiol, der især produceres i første del af cyklus, helt uafhængigt af ægløsningen, falder ikke. Tværtimod stiger det hos mange kvinder til niveauer, der er højere, end da de var i 20’erne. Og det giver for meget østradiol i forhold til progesteron.

Det er denne tilstand af for meget østradiol og for lidt progesteron, som er årsagen til mange af de symptomer, der opstår i årene op til menopausen – og nogle gange fortsætter denne ubalance endda ind i overgangsalderen, fordi østradiol også produceres i fedtvævet overalt i kroppen. Det gør progesteron ikke.

Progesteron udfører mange opgaver, som er vigtige for vores sundhed. Hormonet er med til at vedligeholde hjerte/kar-systemet, motorikken og tænkeevnen – og det sørger for at bremse den celledeling, som østradiol sætter turbo på i 1. del af cyklus. Men i mange år har der været fokus på udelukkende ”østrogen” til behandling i overgangsalderen. Det er forskningen i gang med at lave om på, takket være bl.a. Jerilynn Prior, der har forsket i kvinders progesteron-produktion i mere end 30 år. Hun er professor i endokrinologi og i dag leder af CemCor-instituttet. Hvis du kun tænker ”østrogen” i overgangsalderen, lyder budskabet, så går du glip af det hormon, som i hele den fertile alder har fungeret som med- og modspiller til østrogenet.

Så husk progesteron. Der skal to til en tango.

Du vil måske også kunne lide...