Interview med Katja Bamberger Bro af Mette Foldager
Foråret er for mange månederne, hvor vi skærer ind til benet, downsizer og zoomer ind på det, som er allervigtigst. Vi har sat os ned med Katja Bamberger Bro, entreprenør og grundlægger af bl.a. samtalespillet ”Small Talk Big Questions” samt forfatter til bogen ’Årets gang i Eventyrhuset’, for at tale om, hvad hun mener, vi skal zoome endnu mere ind på. Og hendes svar er entydigt: Nærvær!
Katja Bamberger Bro har arbejdet aktivt med begrebet nærvær, siden hun i 2018 i samarbejde med grafisk designer Nanna Grunwald udgav første udgave af spillet Small Talk Big Questions. Det er sidenhen blevet til 5 forskellige udgaver og 90.000 producerede spil, og Katja varetager i dag egenhændigt alt omkring spillet. Hun er i stigende grad blevet opmærksom på, hvor lidt tid vores travle hverdag levner til at give hinanden nærvær og opmærksomhed, og hun betoner derfor vigtigheden af den eneste regel, der gælder, når man spiller Small Talk; nemlig, at man lægger tablets og telefoner væk og oprigtigt lytter til hinanden.
”Det er vel en form for ’downsizing’ allerede der – at vi lægger alle elektroniske fristelser på hylden og dyrker godt gammeldags nærvær”, siger Katja og refererer til denne udgave af Midt I, som netop handler om at downsize.
Downsizing i den travle hverdag
Downsizing er et begreb opstået i vore dages materialistiske samfund. Når vi downsizer, skærer vi alt overflødigt indhold i vores liv fra for at opnå en mere meningsfuld tilstand. Det handler om at gå fra ’mere’ til ’bedre’, og downsizing er et begreb, som folk i alle aldre har taget til sig. Men når man skærer noget fra, kan man også opleve en frygt for ‘at gå glip af noget’. Den frygt er imidlertid ubegrundet, mener Katja:
”I virkeligheden sætter man bare meget mere pris på det, man så vælger til.”
”Min mormor har altid sagt, at når én dør lukkes, åbnes en anden. Det sagde hun blandt andet til min morfar, da han gik på pension, og efterfølgende havde de 22 fantastiske år sammen. Mormor sagde det samme til mig, da Coronaen ramte. ”Det kan godt være, at det nu anbefales, at man ikke rejser udenfor Danmark i 2020, men I kan godt klare jer uden at rejse”, sagde hun og fortsatte: ”Under krigen måtte vi ikke rejse i 5 år!” Og min mormor fik jo ret i, at selvom mange døre lukkede under forårets lockdown, var der også mange nye døre, som åbnede sig,” reflekterer Katja.
”Under lockdown kunne vi ligesom alle andre ikke ses med bedsteforældre-generationen – det var en ’dør, som lukkede’. Men så åbnede en anden: Mine forældre valgte at starte formiddagene med at digte en godnathistorie til deres børnebørn og efterfølgende maile den til os. Hver aften læste jeg deres historier op for børnene, inden de skulle sove, og så var det lidt som om, vi alligevel havde været sammen med bedstemor og bedstefar. Historierne var så gode, at jeg endte med at lave en bog sammen med min mor, hvor historierne indgår.”
Bogen, Årets gang i Eventyrhuset, udkom i oktober 2020 og har blandt andet til formål at lære børn om årets gang. Der er også aktiviteter og opskrifter i bogen. Og Small Talk spørgsmål. ”For hver gang man har læst for børn, og de egentlig skal sove, så er det der, de rigtig gerne vil snakke!” ler Katja.
Familieaktiviteter i høj kurs
”Under lockdown var der mange, som efterlyste familieaktiviteter, som var lette at gå til. Min mor og jeg kom på alle de gode gamle lege, f.eks. Jorden er giftig, skattejagt eller blindsmagning med det, man nu har i køkkenskuffer og -skabe. Alt sammen noget, som ikke kræver en masse forberedelse, men som giver familien nogle hyggelige og nærværende stunder sammen. Og der var så mange, der lod sig inspirere af disse ideer, at de kom med i bogen,” fortæller Katja, der ser bogen som endnu et produkt under den ’nærværs-paraply’, hun har slået op med samtalespillene.
”Jeg bliver så glad, når nogen fortæller mig om de gode oplevelser, de har haft i forbindelse med bogen eller Small Talk. Det er min vigtigste løn,” fortæller Katja, der virkelig nyder livet som iværksætter.
”Da jeg lavede det første Small Talk, sagde en klog mand til mig: ”Du bliver ikke rig og berømt på at lave spil i Danmark, men din ide med Small Talk er virkelig god, så jeg synes, du skal føre den ud i livet.” Han gav mig også en masse andre gode råd, og i dag er jeg er meget stolt over den rejse, jeg har været på med spillet og bogen. Selvfølgelig nyder jeg, når det går godt, men der er jo også bump på vejen … og så siger jeg til mig selv, at jeg såmænd kan leve af torskerogn i en måned, hvis det er det, det kræver! Det er vel også en form for downzing!” griner hun.
Selvom Katja opfordrer til, at man oftere lægger tablets og telefoner væk, så er hun selv meget aktiv på de sociale medier. ”Facebook og Instagram er nogle fantastiske værktøjer, når man kan lide billeder og historier – og det kan jeg!” siger Katja og fortsætter: ”Det er et skønt sted at dele sine glæder og succeser, men også sine udfordringer. Det må ikke blive alt for lyserødt det hele. Det er vigtigt, at vi ikke skjuler vores sårbarhed, men også viser den unge generation, at verden ikke kun er et højglanspoleret sted at bo.”
Jeg har haft optimal familieopbakning
”Hvis man gerne vil være iværksætter, er det vigtigt, at man brænder for det, man laver. Man skal nok ikke blive iværksætter bare for at blive rig! Og man skal være klar over, at der er mange både op- og nedture, men at man lærer af dem alle,” siger Katja og fortæller videre, at noget af det vigtigste for hende har været et godt netværk – og at hendes familie og omgangskreds har støttet hende hele vejen.
’’Jeg er så mange mennesker så dybt taknemmelig for, at jeg har kunnet udvikle mit firma FOCKSy, Small Talk og Eventyrhuset. Og hver gang nogen fortæller mig om en oplevelse, de har haft med et spørgsmål i Small Talk, eller hvordan de har hygget sig med deres børn over bogen, føler jeg mig rig på deres kærlighed og nærvær. Det er det, vi skal huske, når vi i januar zoomer ind på det, som virkelig betyder noget. Øs ud af komplimenter og positive tilkendegivelser, som gør modtageren glad. Og dyrk det tætte samvær med dine kære – sæt dig ned og lyt oprigtigt til dem, så opstår der magi, plejer jeg at sige. Og så er det slet ikke så svært at komme gennem de mørke måneder,” slutter Katja.
Om Katja Bamberger Bro
Skaber af samtalespillet Small Talk Big Questions, 44 år, er gift med Christian, som hun har tre børn med. Da de for 6 år siden kom hjem fra 7,5 år i hhv. Stockholm og London, stiftede Katja firmaet FOCKSy, som specialiserer sig i marketing, PR og produktudvikling.
Familie, nærvær, kvalitet og et smil på læben er det, som kendetegner alle Katjas produkter og brands. Hun har netop udgivet børnefamiliebogen ”Årets gang i Eventyrhuset” sammen med
sin mor, Dorrit Bamberger.
Bliv meget klogere på Katja følg @katjabbro på instagram
Årets gang i eventyrhuset kan købes her!
Small Talk
Small Talk Big Questions er et samtalespil, som findes i 3 udgaver: blå, orange og grøn, og som alle indeholder 71 forskellige spørgsmål egnet for alle fra 4 år og opefter.
I 2021udkommer der to nye udgaver af Small Talk Big Questions – en i samarbejde med Julemærkehjemmene og en med SISTEMA.