Hjemmelavet gløgg er noget særligt, og det er faktisk ikke spor besværligt at lave. Du kan prøve at eksperimentere lidt, og få din helt egen smag som gør den til DIN gløgg. Følg grundopskriften herunder og tilsæt de krydderier du kan lide, og spæd den evt. op med rom, portvin, vodka hvis du gerne vil have en god kraftig gløgg. Ønsker du en alkoholfri gløgg, undlader du naturligvis spiritussen og bruger alkoholfri rødvin.
GRUNDOPSKRIFT:
2 dl friskpresset appelsinsaft
Skal fra en 1/2 (økologisk) appelsin
2 dl vand
400 g sukker (almindelig sukker, brun farin eller muskovado alt efter smag)
5 kanelstænger
Vælg 3-4 af disse krydderier:
10 hele nelliker
6 hele allehånde
6 hele stjerneanis
6 hele kardemomme kapsler
2 tsk. revet ingefær
15 hele peberkorn
Hvis du vil have en god kraftig gløgg med mere alkohol kan vælge at tilsætte 6-8 dl mørk rom og/eller mørk portvin samt evt. 1 dl. vodka eller snaps.
SÅDAN GØR DU:
Kom appelsinsaft, appelskræl, vand, sukker og de 3-4 krydder du har valgt, i en gryde. Varm forsigtigt op under omrøring, og lad det ramme kogepunktet. Det skal simre ca. 5-10 minutter til sukkeret er smeltet. Det må endelig ikke koge. Tag herefter gryden af blusset, og tilsæt alkohol efter smag, hvis du ønsker det.
Hæld hele molevitten i rengjorte og gerne skoldede patentglas. Nu skal ekstrakten trække i mindst en uge. Jo mere den trækker, jo bedre bliver den. Så lav den allerede i start eller midt november.
Når du skal bruge ekstrakten, kan du vælge at si det hele på engang (det er KUN selve væsken du skal bruge), eller du kan si det fra du skal bruge, og lade resten stå og trække til næste gang. Si det igennem et klæde eller en meget fintmasket si, så bliver gløggen mest klar, ellers kan den godt blive lidt grumset.