Rikke Østergaard - hvad er god kollegaskab

Hvad er god kollegaskab?

Hvordan forebygger vi misforståelser og følelsesforurening på jobbet, så vi får god kollegaskab? Det er simpelt og alligevel så svært, for vi smitter især hinanden følelsesmæssigt, når vi ikke forstår hinanden, eller vi føler os truet. 

Af erhvervssociolog og mentalsundhedsekspert Rikke Østergaard

Er det konfliktskabende for ældre medarbejdere at arbejde med den yngre generation? Ofte kan generationskløfter skabe gnidninger på arbejdspladsen – specielt hvis der er uklare forventninger på spil. Det kan føre til dårlig stemning, negativ energi og følelsesmæssig forurening. Er du bevidst om, hvornår du selv er med til at skabe en positiv energi eller dårlig stemning?

Jeg har selv prøvet at være med til at skabe en dårlig stemning, da jeg var yngre – dog helt ubevidst. Jeg var lige kommet ud på arbejdsmarkedet. Jeg var engageret, dedikeret og klar til at lære. Jeg ville gerne vise verden alt, hvad jeg havde i mig. En dag på arbejdet havde jeg en opgave, som jeg ikke nåede at blive færdig med. Jeg foreslog derfor til min kollega, at jeg ville tage opgaven med hjem og lave den færdig om aften. Min kollega kiggede frustreret på mig. Jeg kunne ikke rigtig forstå hvorfor, da jeg egentlig troede, at jeg gjorde ham en tjeneste. Der tog jeg dog fejl. Min kollega forklarede mig, at frustrationen kom af, at de endelig havde fået indført en 37 timers arbejdsuge – uden for meget overarbejde og lange nattetimer. Nu kom jeg der og udfordrede det. Heldigvis forklarede min kollega mig netop det og sagde vredt, at jeg skulle tage hjem og holde fri. Jeg blev først lidt ked af det, for jeg ville jo bare være flink, men bagefter blev jeg oprigtigt glad. Jeg var træt, og jeg ville meget hellere hjem og bruge tiden med min lille datter.

Det er Preben, der er årsag til den negative stemning

Det er vigtigt, at vi skaber bevidsthed om, hvad den dårlige stemning har af konsekvenser på arbejdspladsen – og specielt, hvis vi ikke gør noget ved den. Hvis min kollega aldrig havde sagt fra, ville situationen muligvis havde set anderledes ud. Min nyeste bog: ”Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben …”, handler netop om følelsesmæssig forurening på arbejdspladsen og er en guide til, hvordan vi mennesker kan blive bevidste om, hvor meget vi smitter hinanden, ikke kun med virus, men også med vores følelser. Preben er en skikkelse, som er til stede i os alle – specielt når vi er bekymrede eller føler os stresset og derfor skaber en negativ stemning. Det er vigtigt, at vi er bevidste om situationen og lægger mærke til stemningen og energien i rummet. Det er vigtigt, at vi tager ansvar for at stoppe forureningen – netop som min kollega gjorde, da jeg selv ubevidst var blevet til nogens Preben.

Generationskløfter kan skabe konflikter og misforståelser, når man ønsker god kollegaskab

Noget, som ofte kan være konfliktskabende, er, når forskellige generationer møder hinanden på arbejdet, hvor der kan være mange forskellige forventninger og fordomme på spil. Jeg husker selv, hvordan jeg bare ville gøre mit job til perfektion, fordi jeg ville vise mit værd. Man kan derfor hurtigt komme til at fejltolke en yngre kollegas intentioner med noget negativt – eksempelvis som det skete i mit tilfælde. 

Hvis min kollega aldrig havde sagt fra, ville der have været en risiko for, at følelsesforureningen havde fået lov at sprede sig. Hvis nu min kollega bare havde ladet mig tage opgaven med hjem uden at have sagt noget, men derimod selv var gået hjem og tænkt over, hvordan den nu nye yngre kollega hypotetisk set kunne ændre arbejdsmiljøet til det dårligere – og så dagen efter møde op i dårligt humør. Samtidig ville jeg højst sandsynligt stresse mig selv mere og mere med at få opgaven færdig. Mindre tid med min datter ville give mig dårlig samvittighed – og så ville jeg højst sandsynligt også møde op på arbejde dagen efter i et dårligt humør. Det hele eskalerer og kan få lov at udvikle sig til en lang smittekæde af følelsesmæssig forurening. Det kan ende med alvorlige konsekvenser, hvis vi ikke aktivt går ind og stopper det.

Indre konflikter skaber ydre konflikter

Den dårlige stemning kan hurtigt få tilløb på arbejdspladsen og sprede sig. Hverdagen kan nogle gange opleves som en kamp, hvor dagen bare skal ”overstås”. Du bliver mere stresset på arbejdet, men stressen handler ofte ikke kun om et højt arbejdspres, men i højere grad om den negative energi, der kan være til stede. Når vi får besøg af vores indre Preben, er det tegn på, at vi er stressede. Når du er stresset, mister du din evne til empati, og din sociale samt følelsesmæssige intelligens lukkes ned. Når du er i en stresstilstand, kan du ikke tænke rationelt, og du mister evnen til at mærke din krop. Hvis man ikke kan rumme sine egne følelser eller bekymringer, så kan andre heller ikke. Dine indre konflikter skaber dermed ydre konflikter. Derfor er det vigtigt at tage det i opløbet og stoppe op for at mærke efter, om man har fået besøg af sin indre Preben. Hvis du går og bekymrer dig, er det vigtigt at gøre noget, så følelsesforureningen stopper. Det er vigtigt at rumme følelserne, uden at lade dem forurene. Det er vigtigt at skabe bevidsthed om, hvad som sker indeni os – uden bevidsthed om, hvad det handler om, kan vi ikke stoppe forureningen. 

Hold øje med dine pile

Hvis du enten får besøg af din indre Preben – eller selv møder Preben på dit arbejde, så er det vigtigt at prøve på ikke at lade sig påvirke af det. Der vil altid opstå situationer, som vi ikke kan kontrollere, og som er ude af vores hænder. I stedet for at lade sig påvirke skal vi derimod ændre det, som vi kan påvirke, nemlig vores egne reaktioner. Det handler derfor om at sprede positiv energi på arbejdspladsen, da det er alles ansvar at forhindre følelsesforurening uanset alder. 

Derfor er et godt råd i mødet med Preben at stoppe op og trække vejret. Mærke efter. Sender du positiv energi eller negative pile afsted? De negative pile fortæller om vores reaktioner, når livet rammer os. 

Det er fra en gammel buddhistisk lignelse, som handler om, at vi aldrig kan kontrollere den første pil, som rammer os, men at vi derimod kan kontrollere den anden pil. Det kan vi, fordi den anden pil er vores reaktion på den første. Vi har derfor muligheden for at tage et valg om, hvordan vi vil reagere på den negative pil. Vi kan derfor øve os og vælge at være det gode eksempel. Det kræver dog, at man er bevidst om, hvilken stemning man selv sender afsted. Derfor er det vigtigt at holde øje med dine pile.


Rikkes 3 gode råd:

  1. Tag ansvar, når du selv er Preben og sig fra, når andre er det

Hvis du passer på dig selv, gavner det de andre. Dem du er sammen med, får det godt, hvis du har det godt. Du får det godt, når de har det godt. Derfor er det så sindssyg vigtigt, at vi passer på os selv og hinanden. Vi smitter hinanden på godt og ondt. Hvis én i flokken er stresset eller har det skidt, smitter det alle de andre. Ligesom det smitter, hvis en person er i godt humør. Derfor skal vi passe på hinanden, men også sige fra, hvis vi møder en som ikke passer på sig selv og derfor lader deres stress gå ud over andre. Sig nej til smitte og sprit mentalt af. 

2. Tag en Preben dag, hvis du er i dårligt humør

Bliv bevidst om din indre følelsesmæssige stemning og tag ansvar for den. Er du for eksempel i dårligt humør, skal du måske tage en hjemmearbejdsdag for ikke at smitte dine kollegaer med dårlig stemning. Du kan måske bede om en Preben dag. Hvis din chef forstår, hvor meget følelser smitter, vil han eller hun være taknemmelig over, at du tager ansvar for ikke at smitte dine kollegaer, ligesom hvis du var forkølet. 

3. Lav forventningsafstemning med dine kollegaer og din chef

Manglende forventningsafstemning skaber følelsesforurening, fordi det nemt skaber misforståelser. En helt klassisk forurener er, at vi ofte har langt højere forventninger til os selv, end vi har til hinanden. Derfor bliver vi stressede, hvis vi ikke får afklaret, om det bare er noget, vi tror, der er forventet af os, eller om det rent faktisk er forventet.  Som erhvervssociolog er jeg stødt på mange typer konflikter, men de fleste er som regel startet med, at der ikke er blevet forventningsafstemt fra start. Du kan måske spørge dig selv, er du klar over, hvad der er forventet af dig? Forventer du måske mere af dig selv, end din chef forventer? Hvis du er i tvivl, så spørg.


Rikke Østergaard - Hvad er god kollegaskab
Rikke Østergaard – Hvad er god kollegaskab

OM RIKKE ØSTERGAARD:

Rikke Østergaard (f. 1976) er sociolog, mentalsundhedsekspert, foredragsholder og forfatter. 

Rikke udkom 1. februar 2021 med bogen: ”Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben – En guide til, hvordan du standser følelsesforurening på jobbet”. Tidligere har hun udgivet de to bestsellere ”Sluk Emhætten” (2016) ”TAK” (2017). 

Rikke har ud over sin sociologiuddannelse studeret buddhistisk psykologi og filosofi på University of Sydney, hvor den buddhistiske tilgang er helt anderledes end den vestlige, når det gælder følelser. 

Ifølge Rikke lever vi i en følelsesforskrækket kultur, hvor børn og voksne ikke har lært at takle svære følelser. Følelser smitter, og følelser som stress og negativitet smitter rigtig meget, men omvendt er følelsen af sammenhold, tillid og taknemmelighed også noget af det som skaber motivation og glæde i hverdagen.


Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben

En guide til, hvordan du stopper følelsesmæssig forurening på jobbet!

Af Rikke Østergaard

Bogen giver dig gode råd til, hvordan du både som medarbejder og leder kan stoppe den følelsesmæssige forurening. Det handler om, hvordan vi kan stoppe smitten af dårlig stemning, brok og stress og ændre det til trivsel, motivation og produktivitet, for følelsesmæssig forurening kan ses på alle barometre. Også på bundlinjen. Det handler ikke om at ekskludere Preben, men om hvordan vi får Preben med til festen på arbejdet.

Vejl. udsalgspris 249,95

KØB BOGEN HER!

Du vil måske også kunne lide...