Af Helle Lone Jensen
Hvis du er begyndt at sove dårligt i overgangsalderen, så ved du hvor opslidende det er. Efter bare én nat med dårlig søvn vil du føle dig træt og udmattet, men sikkert også være lidt knotten, og føle at hjernen ikke fungerer helt optimalt. Ofte fulgt af en glubende appetit og lyst til at spise hele tiden, fordi søvnmangel øger dine sulthormoner.
Det kan føles lidt som tømmermænd…
Vedvarende søvnproblemer påvirker både dine symptomer og dit helbred
Bliver dine søvnproblemer mere vedvarende, og sover du ofte alt for få timer, kan det give dig alvorlige problemer. Den dybe søvn har nemlig til opgave at reparere og genopbygge din krop, men det sker ikke tilstrækkeligt, når du sover dårligt. Så foruden at du føler dig godt og grundigt slidt ned til sokkeholderne, så påvirker for lidt søvn gennem længere tid dig både fysisk og psykisk.
For lidt søvn får dit niveau af stresshormoner til at stige, og der opstår en hormonel ubalance, der gør alle symptomerne i overgangsalderen værre. Det påvirker blandt andet dit humør, og på længere sigt kan det endda for nogle udvikle sig til en depression. Du fungerer dårligere i din hverdag, og kan klare mindre end tidligere. Din evne til at koncentrere dig og tænke klart bliver også ramt. Ganske enkelt får du sværere ved at håndtere din hverdag, og føler dig hurtigere presset. Men det kan også medvirke til alvorligere helbredsproblemer som hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.
3 veje til en bedre søvn
Generelt sover mange kvinder dårligere, når de kommer i overgangsalderen. De hormonelle forandringer spiller en vigtig rolle for din søvn, og du bliver mere sårbar over for påvirkninger, der kan forstyrre din søvn. Derfor er det endnu vigtigere end tidligere i dit liv, at du bevidst arbejder på at styrke din evne til at sove. Vores moderne måde at leve på er desværre en af søvnens største fjender. Derfor vil ændringer i din livsstil også kunne være med til at give dig søvnen tilbage.
Her får du 3 grupper af strategier, som du kan gå i gang med at bruge allerede i aften. Lad dig ikke overvælde, men udvælg for eksempel blot én strategi og få den indarbejdet i din hverdag, før du fortsætter til den næste.
- Slap af og få en bedre søvn
En af de største årsager til dårlig søvn er, at vi dagen lang fylder på med aktivitet og oplevelser, og for mange af os yderst sjældent dykker helt ned i roen.
Daglige afslapningsøvelser vil gøre underværker for din søvn. Det kan være dybe vejrtrækninger, strækøvelser, meditation, blid yoga eller andre ting, som får dig til at slappe helt af dybt inde i din krop.
Hvis du har svært ved at sove om aftenen, fordi tankerne begynder at kværne, når du lægger hovedet på puden, så lyt til en søvnmeditation, som virker beroligende på dit sind. - Ritualer og rutiner fremkalder søvnen
Din krop og hjerne elsker rutiner, og det er ikke kun gavnligt med faste søvnritualer, når vi er børn. Det virker også på voksne.Lad den sidste time – eller mere – inden sengetid være dedikeret til faste rolige aktiviteter, som gearer dig ned. Følg et helt fast mønster, hvor du for eksempel tager et bad, skriver en huskeliste til næste dag, pakker tasken og lægger tøj frem til dagen efter, læser i en bog, maler mandalaer eller laver strækøvelser i halvmørke. Det sender signaler til din krop, om at nu er det tid til at sove, og derfor hjælper det med at fremkalde søvnen. - Lys og mørke påvirker din søvn mere end du tror
Mørke er vigtig for, at din hjerne danner og udskiller søvnhormonet melatonin. Men ofte så omgiver vi os med alt for meget elektrisk lys og elektriske skærme om aftenen.
Sluk for dine skærme 1-2 timer før sengetid, og dæmp det elektriske lys. Eller brug eventuelt et par søvnbriller, der filtrerer det blå lys fra.