Mor til 3 piger

Jeg fortryder, at jeg ikke gik i gang noget før

Susan Mahler var 44, da hun blev mor første gang, og 46, da hendes tvillinger fik en lillesøster. Den nu 50-årige singlemor nyder sine tre piger. Hun fortryder kun, at hun ikke startede før, så hun måske kunne have undgået nogle af de 10 fertilitetsbehandlinger, der skulle til for at blive gravid.

Af Jette Nørby Andersen

Stadig flere kvinder når at fejre 40 års fødselsdag, før de bliver mødre. En af dem er 50-årige Susan Mahler, pædagog, single og mor til tvillingerne Meta og Eleonora på 6 år og lillesøster Lilly på 4. Midt i fanger Susan på en telefonforbindelse en tidlig eftermiddag i foråret, hvor solen for første gang i år bader hele landet i lys og varme. Susan og hendes piger har været ude og løbe i skoven i Humlebæk, og nu skal de egentlig i gang med frokosten. 

Kontakten til Susan, er sket gennem facebook-gruppen Ældre mødre i hele landet, hvor Susan er en af administratorerne. Med headset på kan Susan både stege bacon og tale med MIDT I, alt imens hun guider sine piger, der småsnakker i baggrunden.

Hendes start på moderskabet begyndte faktisk med et brud, fortæller hun. Susan har altid gerne villet have børn og har også haft kærester. Men enten holdt forholdene ikke, eller også ønskede kæresterne ikke børn, eller også var tidspunktet ikke det rigtige. 

“Så da det sidste forhold var overstået, var jeg oppe i alderen; jeg var lige under 40. Så var det som om, jeg vågnede op. Jeg havde ikke en partner, så jeg måtte tage aktivt stilling til, at hvis jeg ville have børn, skulle jeg gøre noget selv,” fortæller Susan Mahler, der indså, at selv hvis hun skulle møde en ny kæreste, ville der gå tid, før de lærte hinanden at kende og eventuelt nåede frem til at ville have børn, og så ville hun være over 40.

To jobs og hele opsparingen

Susan gik derfor i gang med fertilitetsbehandling på Hvidovre Hospital, men da hun fyldte 41 og endnu ikke var blevet gravid, måtte hun fortsætte på en privat fertilitetsklinik, da man i Danmark kun kan blive behandlet for barnløshed i det offentlige system, indtil man er fyldt 41.

Det betød også, at hun selv måtte betale. For at få råd til behandlingerne havde Susan en overgang to jobs. Sit normale arbejde som pædagog i en institution for døve, udviklingshæmmede voksne og et job som sovende nattevagt på et botilbud for unge. Gennem et halvt år kørte hun efter nattevagterne direkte til sit egentlige job.  “Jeg havde jo ikke mulighed for at få det betalt, fordi jeg var så gammel, men jeg ville udtømme alle muligheder,” husker Susan, der også fik penge udbetalt fra den særlige pensionsopsparing. På den måde fik hun sparet de 180.000 kroner sammen, som de ti behandlinger, hun har været igennem, kostede. “Så var pengekassen tom,” husker Susan, og fortsætter: “Det var sidste skud i bøssen, da det lykkedes.” Da hun havde holdt sin 43 års fødselsdag lykkedes det. To af de æg, der var blevet taget ud og befrugtet med sæd fra en donor og sat op i hendes livmoder, den såkaldte ivf-behandling, resulterede i, at Susan blev gravid. 

Susan Mahler gravid

“Det var dejligt. Det var jo det, jeg havde ønsket mig,” fortæller hun, der havde en problemfri graviditet. “Bortset fra et par måneder med kvalme, flaskede alt sig bare for mig under graviditeten,” mindes Susan, der tænker, at det, at hun havde dyrket meget sport, har været en fordel. Hendes tvillinger kom til verden ved kejsersnit, men det slap hun også nemt fra. “Jeg kunne stort set rejse mig op og bære dem med det samme, da vi fik lov at komme hjem.” 

Mor tog vasketøjet

Selvom både graviditet og fødsel var gået glat, var det en stor opgave at stå som singlemor med tvillinger. Men Susan oplevede at få værdifuld støtte fra en rigtig god sundhedsplejerske og også fra sin læge. “Sundhedsplejersken kom ekstra, både fordi, det var tvillinger, og fordi jeg var single, så hende brugte jeg rigtig meget.”

Men også Susans mor kom og aflastede. ”Hun vaskede blandt andet alt vores tøj,” husker Susan, der dengang boede på anden sal i en andelsforening på Nørrebro, og hun tilføjer: “Så jeg kan godt se nu, at det var max. luksus.” 

Hun husker også særligt, at hendes mor ved en lejlighed, hvor Susan og tvillingerne var på besøg hos forældrene, havde sagt, at nu passede hun tvillingerne to nætter, og så skulle Susan bare sove. “Det husker jeg stadig som noget af det bedste søvn, jeg har fået. Ever.“ Siger Susan med tryk på. “For når du har tvillinger, så er der to, der skal op og have mad hver tredje time.”

Susan Mahlers tvillinger

Selvom det indimellem var hårdt, ser Susan tilbage på tiden med glæde: “Jeg husker det som en god tid. Jeg var glad, og jeg glædede mig til at blive en lille familie,” siger hun, der også fik hjælp fra sin bror, der har passet børnene ved sygdom. Også andre beboere i andelsforeningen på Nørrebro, der var blevet forældre på samme tid, og mødregruppen med ligeledes enlige mødre var en støtte. 

Da tvillingerne var 2, kom lillesøster Lilly til. Det var i 2016, og hun har samme far som sine storesøstre. “Hun er fra samme ægudtagning, så hun har været på frost,” forklarer Susan nøgternt. “Det lyder så teknisk, men man bliver utroligt teknisk, når man går i fertilitetsbehandling, for virker det ikke, så må du bare videre. Så jeg er nok lidt kynisk omkring det,” griner hun i telefonen.

Da Lilly var blevet født, flyttede familien til Humlebæk i en andelsbolig for at være tættere på skov og strand, men også for, at pigerne kunne følges i skole med kammeraterne fra børnehaven, hvilket ikke er en selvfølge, når man bor inde i København. Fordelen er, at Susan her kan åbne sin dør, og så kan pigerne løbe ud og lege; noget der aldrig ville være muligt i en lejlighed på anden sal på Nørrebro.

Ingen fordomme

Susan har ikke oplevet fordomme eller kommentarer om, at hun er ældre mor. Kommentarerne går mere på, at hun er alene med tre børn, og reaktionerne er kun positive, fortæller hun. “De fleste kommentarer går på, at jeg er sej,” siger hun, der dog også synes, det er hårdt, at være en lidt ældre alenemor. Hun tilskriver det dog mest, at hun ikke har tid til at træne. Hendes tvillinger er lige startet i nulte klasse, og der kan hun sagtens se, at klassekammeraternes forældre er 10-15 år yngre. 

“Det generer mig ikke,” siger hun og konstaterer, at de andre forældre, der er sidst i 30’erne, har samme problemer, som hun har. “De er også trætte, og de har heller ikke nogen pauser. Og selvom jeg godt kan mærke, at der er nogle småskavanker, er det glædeligt, at jeg ikke er mere påvirket af min alder, end jeg er.”

Selvom Susan mere får reaktioner på, at hun er single, end på at hun er en ældre mor, så identificerer hun sig også som ældre mor – i hvert fald fysisk. “Rent biologisk er man jo gammel, men rent mentalt, er jeg jo ikke gammel.” 

Hvis hun skulle fortryde noget, er det, at hun ikke gik i gang noget før. “Det har ikke noget at gøre med den alder, jeg har nu. Det har noget at gøre med, at jeg sgu ikke havde fattet, hvor svært det faktisk var at blive gravid. I min naivitet troede jeg, at det nok skulle lykkes. Men på grund af min alder skulle jeg igennem så meget.”

Susan Mahler og hendes børn

Ualmindelig almindelig

Hun vil til enhver tid anbefale andre kvinder i samme situation som hendes at få børn, hvis de ønsker det. Når andre kvinder, der er ved at runde 40, har spurgt hende, hvordan hun har gjort, har hun svaret, at de skal skynde sig at komme i gang. “Mit råd er: Hellere i gang før end siden. Jeg var heldig, at det lykkedes, men det kan også være, at det ikke lykkes. Og jeg ved, hvilken stor sorg, det vil være, ligegyldigt hvilken alder du har, hvis man ønsker sig børn, og man ikke kan få det. Og det er jo tåbeligt, hvis det skal være på grund af ens alder, at man ikke får børn.”

Susan tilføjer, at en af fordelene ved at være en ældre mor er, at hun har levet sit ungdomsliv, og at hun ikke føler, der er en karriere, hun skal forfølge. 

“Jeg er glad for, at jeg har den her, lad os bare kalde det alderdom, hvor jeg kan nyde mine børn. Og jeg tænker rigtigt meget over at nyde dem,” siger Susan, der også tænker meget over at inddrage sine piger i de praktiske opgaver som for eksempel madlavning. Simpelthen for at nå det hele. “Men det er igen single-vinklen og ikke så meget aldersvinklen,” filosoferer Susan, der også lægger vægt på at læse med tvillingerne, spille spil med dem og danse til MGP i fjernsynet. Så fuldstændigt almindelige familie-ting, konstaterer vi spørgende. “Fuldstændig almindeligt, ja ja,” siger Susan Mahler.


Kunne du tænke dig at blive medlem af facebook gruppen “Ældre mødre hele landet” som Susan Mahler er en af administratorerne for, så KLIK HER!

Du vil måske også kunne lide...