Østrogen er ikke et hormon

Af Anette Paulin, cand.mag, leder af NHT®-uddannelsen

Vi er så vant til at høre om østrogen. Østrogen er ”det kvindelige kønshormon,” får vi at vide, og når et talkshow hedder Østrogen, er vi helt klar over, at det henvender sig til kvinder. Derfor kommer det da også bag på mange, når de får at vide, at der slet ikke findes et hormon, der hedder østrogen.

Østrogen er en betegnelse for en gruppe af hormoner, som alle benytter sig af østrogen-receptorerne i kroppen, men som i øvrigt er vidt forskellige. Tre af de vigtigste hedder østron, østradiol og østriol. Det er navne, som er nemme at få blandet sammen – men det betaler sig at kende forskellen på dem.

Østron fungerer mest som et lagerhormon, der kan omdannes til østradiol efter behov, og indtil da laver det ikke ret meget – så vi kalder østron for ”den dovne”.

Østradiol er derimod uhyre aktivt. Det er østradiol, der giver de kvindelige former i puberteten – bryster og feminine fedtpolstringer. Derfor er det som regel østradiol, man mener, når man siger ”østrogen,” og det er typisk østradiol, du får i overgangsalderen, hvis du får ”østrogen-behandling”. Men østradiol er også problematisk. Det fremmer vækst, det øger celledelingen, og det får kroppen til at ophobe væske og fedt. Derfor giver for meget østradiol i kroppen øget risiko for overvægt, inflammation, cyster og fibromer – og i sidste ende kræft. Af den grund kalder vi østradiol for ”den farlige.”

Østriol kaldes et svagt østrogen, men på mange måder er dets svaghed en styrke. Det kan nemlig ikke i samme grad øge celledeling og vækst, men det har til gengæld den kraftigste virkning i forhold til at vedligeholde slimhinder og blære. Det arbejder østriol stille og roligt med – diskret i baggrunden. Østriol har også vist sig at kunne hjælpe på hedeture og andre symptomer i overgangsalderen – lige så godt som sin ustyrlige søster, østradiol. Så man kan med god grund kalde østriol for ”den flittige”.

Alle østrogener er vigtige for kroppen, men de skal være der i de rette mængder, og især giver for meget østradiol problemer med helbredet. Derfor er det vigtigt at kende forskellen på dem og ikke bare sige ja tak til østrogenbehandling. Hvilket østrogen? kan du passende spørge.

Det er nemlig ikke ligegyldigt, om du får den farlige eller den flittige!
Læs mere om de 3 østrogener – den dovne, den farlige og den flittige:
KLIK HER

Du vil måske også kunne lide...