Friheden til at lægge madpakken og kikkerten i madkurven og drage afsted er fristende, når man bor i et ”lille” land som Danmark. Er du en af dem, der elsker frisk luft, natur, og at røre dig, så ligger det lige for at planlægge en cykeltur på en af de mange gode cykelruter.
Der er masser af muligheder for at cykle afsted i en eller flere dage og opleve idylliske landskaber, lokalt landsbyliv og naturskønne skove.
Hop på cyklen og drag ud i det blå. Danmark har et fint net af skiltede cykelruter, som hjælper eventyret lidt på vej, over hele landet. Tag på dagstur, weekendtur eller en hel uge på cykel på de danske cykelruter. Cyklistforbundet og eksperterne fra Dansk Cykelturisme giver dig inspirationen til sommerens skønne cykeloplevelser her:
DAGSTUREN
Bakkede Djursland (Cykelrute N5)
Hvis du kun har en dag, så er Djursland, Jyllands næse, et godt sted at bruge en sommerdag. Ruten er en del af Østkystruten (Rute 5), men på denne del af ruten er afstandene mellem seværdigheder og oplevelser korte, og du ser og oplever meget forskelligt på vejen. Kyst, skove, bakker, landsbyer, større byer, grusveje og selvfølgelig Mols Bjerge. Her kan man vælge at køre dele af Østkystruten og så skære tværs over, tilbage til udgangspunktet igen, så det bliver en rundtur.
Oplev Sol over Gudhjem (Cykelrute N10)
Den godt 100 km lange rute, som følger kysten rundt på Bornholm, er Danmarks korteste nationale cykelrute. Ruten kan klares på en dag, men hvis du vil have tid til at dvæle ved alle de særlige bornholmske oplevelser, der venter, så planlæg hellere to, tre eller flere dage. Vær forberedt på en kuperet tur med enkelte skrappe stigninger.
WEEKENDTUREN
Kryds fjorde og sunde (Cykelrute N12)
Har du 2-3 dage, så er Limfjorden et oplagt udflugtsmål – særligt den vestlige del, som også tager dig gennem den sydlige del af Nationalpark Thy. Helt derud, hvor du har Vesterhavet på den ene side og Limfjorden på den anden. Tag udgangspunkt i en af byerne ved Limfjorden og planlæg en rundtur. Du kan bruge de mange broer og færger, som krydser fjorde og sunde, til at slutte ringen, så du fx cykler tværs over Mors eller Thyholm, for at komme tilbage til dit udgangspunkt.
Tag på ø-hop (Cykelrute N8)
Danmark har fået en helt ny national cykelrute, som samtidig er den længste af dem alle – den omlagte Østersørute. Ruten, der ovenfra ligner et uendelighedstegn, bindes sammen af ikke mindre end fem færgeforbindelser og otte broer, hvoraf du kan cykle over alle bortset fra Storebæltsbroen. Ruten er 820 km lang, men har du kun en weekend, så brug den på en ø-hoptur på Fyn, Als og Ærø. Du kan fx starte i Svendborg, cykle til Bøjden og tage færgen til Fynshav på Als. Herfra kan du hoppe på en anden færge til Søby på Ærø. Fra Ærøskøbing sejler færgen tilbage til Svendborg..
En hel uge på cykel
Østkystrutens højdepunkter (Cykelrute N5)
Hvis du har en uges tid, er halvdelen af Østkystruten et godt bud. Her oplever du meget og kommer ind til kernen af, hvad ruten har at byde på. Du kan tage den nordlige eller sydlige del alt efter, hvad du har lyst til, eller hvad der passer dig. Hvis du tager den nordlige del, får du fornøjelsen af det karakteristiske Skagenslandskab, Aalborgbugten og Djursland. Starter du i stedet i Aarhus og kører mod syd, oplever du først de smukke skovområder omkring Marselisborg og derpå alle fjordene og byerne i Trekantsområdet. Og så er Sønderborg en virkelig fin by at slutte i.
Via Bogø og Falster til Berlin (Cykelrute N9)
I næsten 20 år har man kunnet cykle mellem København og Berlin på en afmærket cykelrute. I Danmark følger ruten primært nationalrute 9, som slår sine folder ned langs den sjællandske østkyst, tværs over Møn og via Bogø til Falster. Fra Gedser på Falsters sydspids går færgen videre til Tyskland. Hele ruten er 700 km lang og kan klares på en uge, hvis man er til lidt længere dage i sadlen. En ting er sikkert: Der venter den, der kaster sig ud i eventyret, en stor cykeloplevelse. Et er de fine strækninger i både Danmark og Tyskland, noget ganske andet, at det faktisk godt kan lade sig gøre at cykle til Berlin.
Hold dig opdateret på cykelforbundet.dk/guides, hvor du finder masser af inspiration.
Kilde: Cyklistforbundet.dk/cykelruter
Overnatningsmuligheder
Der er mange muligheder for overnatning i hele landet. Alt efter dit budget, kan du vælge hotel, vandrehjem, bed&breakfast, Airbnb el. campingplads. Er du til det helt simple friluftsliv kan du orientere dig på Naturstyrelsens hjemmeside: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning og finde muligheder for lejrpladser og shelter-overnatning.
Tog:
En almindelig cykel kan tages med i toget på alle strækninger i landet – men ikke alle tog tager cykler med, og pladsen er begrænset, så planlæg din tur godt.
Færge:
Alle færger i Danmark tager cykler med mod betaling – nogle steder kommer cyklen gratis med.
Bus:
På landet er bussen tit den bedste mulighed for cykeltransport – de fleste rutebiler uden for hovedstadsområdet har plads til et par cykler, så spørg det lokale busselskab.
Kilde: Rutebeskrivelser venligst udlånt af Cyklistforbundet