3 skønne perler i Umbrien, Italiens grønne hjerte

Montone

Monotone i Umbrien

Montone er med sine godt 1700 indbyggere på listen over Italiens 100 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, der for århundreder siden blev bygget for at beskytte byens borgere, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden.

Byen hører til under Perugia-provinsen i Umbrien. Montone menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner – som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det.

Den lille landsby er ikke specielt kendt blandt turister, men byen er en sand perle med sine brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster, der snor sig i takt med de bugtede gader, der synes at gå mere op end ned.

At lægge vejen forbi Montone bør være et must for den, der besøger Umbrien for første gang. Ikke fordi byen i sig selv byder på et væld af museer, gallerier og store kirker. Men slet og ret fordi byen i sig selv er ganske unik.

Her er utallige udsigtspunkter, smukke snoede gader, og byen fremstår ualmindeligt velholdt.

Gubbio

Gubbio er en af de mest intakte middelalderlige byer, som overhovedet kan besøges i Italien. Byens velbevarede, massive middelalderkerne af lokal grå sandsten er anlagt ud fra en romersk byplan på fem parallelle terrasser op ad Monte Iginos stejle bjergside med rådhuset højt over dalen og domkirke og hertugpalads øverst.

Gubbios historie er rig på religiøse begivenheder og personligheder, der gør den til en af de mest besøgte byer af de katolske pilgrimme. Byen er en af Umbriens ældste byer – og måske også en af de mest kendte i regionen.

Gubbio er arkitektonisk set præget af mørkegrå sten, snævre gader og gotisk arkitektur. En stor del af husene i Gubbio er fra det 14. og 15. århundrede og var oprindelige boliger for velhavende købmænd. Husene har ofte en ekstra dør mod gaden og ganske tæt på hoveddøren. Denne ekstradør er smallere, lavere og noget over gadeniveau. En sådan dør kaldes en porta dei morti, fordi den i middelalderen ifølge en af teorierne om dørene efter sigende kun blev brugt, når man skulle transporteres de døde ud af husene.

Hvis ikke du lider af højdeskræk, vil jeg anbefale, at du starter dit besøg i Gubbio med at tage en tur med den berømte svævebane Funivia, så du ser byen fra fugleperspektiv.

Turen starter i det historiske centrum, og ender i ca. 900 meters højde. Hvor svævebanen stopper, finder du Basilica of Sant’Ubaldo, hvor byens tidligere biskop og skytshelgen Sankt’Ubaldo ligger begravet.

Selve kirken er indvendig meget enkel, men den har de smukkeste mosaikker, der fortæller historien om byens helgen. Gubbio byder i det hele taget mange seværdigheder for de historisk- og arkitektonisk interesserede bl.a. en del kirker – heriblandt kan nævnes Duomoen, Sankt Francesco-kirken og Santa Maria Nuova-kirken.

Lago di Trasimeno

Lago di Trasimeno, Italiens fjerdestørste sø, er omkranset af sølvgrønne olivenlunde. Søen er cirka 45 kilometer i omkreds, og opnår alligevel på sit dybeste sted blot en dybde på seks meter.

Ved søen kan man slentre langs bredden, spise på gode restauranter eller besøge en af de mange små hyggelige byer, der ligger rundt om søen.

Det var ved Lago di Trasimeno, at den karthaginiensiske feltherre Hannibal i 217 f.Kr. med sine elefanter og tusindvis af lejesoldater overraskede og nedslagtede en stor romersk hærenhed, et slag, der menes at have kostet op imod 25.000 romere livet.

I dag er der dog langt fredeligere ved Lago di Trasimeno. Ude i er der 3 små øer, hvoraf de to kan besøge, hvis man hopper ombord på en af de lokale færger, der dagen lang sejler ud til øerne fra flere af byerne omkring søen.

Isola Maggiore er den eneste beboede ø på Trasimenosøen med ca. 100 indbyggere. Her laves kniplingeduge, som var deres hovederhverv i 1900 tallet, siden er det kun for turisternes skyld at de gør det. Her kan man også opleve øens kulinariske specialitet “Tegaccio” eller ålesuppe, som det hedder på dansk.

Isola Polvese er den største ø i søen og ganske ubeboet, men absolut seværdig! Tag madpakken med, der er opsat borde rundt om under skyggetræerne, og her kan der også bades fra. På øen findes også et stort slot, et kloster og en stor naturpark.

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *