Spørgsmål og svar

Kære Jette!
Tak for en inspirerende artikel i første udgivelse af Midti, tak for at invitere os læsere indenfor i din verden. Artiklen gav mig stof til eftertanke.
Jeg genkender følelsen af at tilsidesætte mig selv og sætte alle andre forrest og da børnene flyttede fra reden troede jeg, at nu ville jeg få tid til mig selv, læse bøger, dyrke motion mm. Men nej, jeg syntes stadig det er svært at sætte mig selv forrest, så mit spørgsmål til dig er derfor, hvordan jeg bliver bedre til at sætte mig og mine behov i spil, så jeg får mere energi, i stedet for at blive drænet for energi med følelsen af, at jeg blot står op, kører på arbejde, kører hjem, laver indkøb, madlavning m. m.
Håber du kan hjælpe mig ud af den spiral, jeg bevæger mig i.

Hilsen Kirstine

Kære Kirstine
Tak for din mail. Dejligt at min artikel gav stof til eftertanke – præcis min hensigt.

Som du skriver, så har vi kvinder en underfundig evne til at sætte alle andre før os selv. Vi føler os egoistiske, hvis vi tillader os selv nogen form for frihed, før der er styr på alle og alting. For mange af os (mig selv inklusiv) fungerer det næsten som en automatpilot. Vi registrerer det først, når vi får følelsen af at være tilsidesat, drænet for energi, irritabel på partneren, som ikke sørger for at vi kommer af sted, giver os lov til det, “tillader” det. Vi har en tendens til at lægge ansvaret over på de andre. Det er deres skyld, at vi ikke kan gøre det, vi vil. Vi bringer os selv i offerrollen.

Du er nødt til at zoome ind på, hvad DU vil. Hvad DU næres ved. Hvor DU tankes op. Autopiloten skal omprogrammeres!

Først skal du lave en liste med alt det, der giver dig energi. Det er vigtigt, du skriver det ned, så sedlen efterfølgende hænges op et sted, hvor du ser den dagligt. Det er en måde at bryde dit mønster på – daglig påmindelse. Når listen er lavet, skal du tage hver ting på listen og stille dig selv dette spørgsmål: “Hvilke(n) følelse giver det mig, når jeg…”

Måske er der en eller flere følelser, der træder tydligt frem, når du går listen i gennem. Skriv dem nederst på sedlen med stort, så du har fokus på det, du gerne vil have mere af, og vil opnå ved at sætte dig selv først.

Hvis du kæmper med, at du får dårlig samvittighed ved at sætte dig selv først, kan det være godt for dig, at kigge på dig selv udefra. Hvem og hvad er du, når du fylder dit bæger op? Og hvordan ser det ud, hvis du gør som hidtil, fortsætter i samme spor? Hvor ønsker du helst at stå? Gå med det, der føles bedst. Det der giver dig plusser på kontoen. Det du får power af!

Egoistisk? Nej – selvkærlighed! Du passer på dig og dit liv. Jeg håber, ovenstående kan hjælpe dig, så din spiral bliver opadgående med masse af energi og glæde.

De bedste hilsner fra
Jette


Hej Jette
Hvor er det dejligt, at MIDT I har lavet denne brevkasse. Jeg håber, du kan hjælpe mig.
Jeg vil så gerne tabe mig 25 kg. Men hver gang jeg beslutter mig for det, så går det godt i starten, men desværre kan jeg ikke holde modet oppe, da det går ALT for langsomt. Så ryger jeg tilbage til mine dårlige vaner og ender samme sted som før. Hvad kan jeg gøre for at holde modet og motivationen oppe?

Mange hilsner fra
Gitte

Kære Gitte
Jeg tror mange, ligesom dig, oplever, at når vi har sat os et mål, så er vi topmotiveret for det, når vi starter ud. At nå i mål, handler ofte om, at det kræver en ekstra stor indsats og mange gange kræver det også en væsentlig ændring i vores livsstil/vaner.
Når noget ligger langt ude i fremtiden, kommer vejen dertil hurtigt til at virke som et bjerg, vi skal bestige. Målet bliver mere og mere usynligt for os, og dermed svinder motivationen. Det allervigtigste er de små skridt på vejen til målet! Og ikke kun dem, men også belønninger på vejen hen til målet. Noget at se frem til. Så start med at sætte delmål. I stedet for kun at være fokuseret på vægten, kunne det være; Jeg skal gå 3 gange om ugen den næste måned. Gør jeg det, belønnes jeg med en behandling ved fodterapeuten. At du sikkert også taber dig ved denne indsats, bliver så en win/win. Så sæt dig ned og lav en masse små delmål, og skriv ned de belønninger, du vil give dig selv. Gør det meget gerne visuelt, så du dagligt bliver mindet om det.
Pøj-pøj med vægttabet. Og læs også min artikel i dette blad, som netop handler om, at holde fast i motivationen.

De bedste hilsner fra
Jette