Gør det nemt for dig selv og følg denne tidsplan til julemaden juleaften – så vil det hele gå meget nemmere.
Hvis du selv laver rødkålen så husk at den kan kan fryses og derfor laves god tid i forvejen – men ellers så smager Herregårdsrødkålen så godt som hjemmelavet (synes vi ;-)) og så slipper du.
Lille juleaften:
• Kog risengrød til ris a la manden
• Smut mandlerne
• Kog og pil kartofler til brunede kartofler
• Gør ænderne i stand, vent med at fylde dem med æbler og svesker, medmindre du forsteger dem. Hvis det er tilfældet så husk at gemme stegeskyen.
JULEAFTEN
Om formiddagen
• Dæk bord
• Skræl de hvide kartofler, og læg dem i vand
• Lav evt. en lækker sund rødkålssalat, men vent med at hælde marinaden på
• Lav waldorfsalat (hvis det er en tradition hos jer)
• Lav ris a la manden færdig, og sæt den på køl
• Lav skåle med juleslik/konfekt klar
Om eftermiddagen:
• Fyld ænderne, og sæt dem i ovnen (med mindre du allerede har stegt dem dagen før, hvis du har det, skal du parterer dem)
En time før:
• Tag pillekartoflerne ud af køleskabet
• Sæt de hvide kartofler over (hvis de er færdig før tid, så sæt dem ind i din seng under dynes, så holder de sig varme)
• Ta’ skyen fra ænderne, og lav saucen
• Hæld asier og chips i skåle
3 kvarter før:
• Vend marinade i den sunde rødkålssalat
• Hvis anden er forstegt skal den i ovnen nu
• Grill evt. anden for at få skindet sprødt
½ time før:
• Varm rødkålen
• Varm saucen godt igennem
• Brun kartoflerne
• Varm de parterede ænder i ovnen, hvis du har forstegt dem dagen før
Uddeleger gerne opgaver – især hvis I bliver mange…
Gæsterne vil helt sikkert gerne hjælpe til, her er nogle tips til hvad du nemt kan fordele mellem gæsterne da de kan laves på forhånd og er nemme at transportere:
• Den hjemmelavede rødkål
• Salater (rødkålssalat, waldorfsalat eller en anden salat)
• Ris a la mande og kirsebærsauce
• En skål med kogte, pillede kartofler (til de brunede kartofler)
• Skrællede kartofler i en plasticpose med vand (til de hvide kartofler)
• Stegt and + sauce eller sky (kan tages med i en bradepande i parteret tilstand)
• Asier og chips
• Konfekt og småkager