En halv time på sofaen er godt for hormonerne

Af Anette Paulin, cand.mag, leder af NHT®-uddannelsen

Når produktionen af hormoner fra æggestokkene begynder at falde eller blive uregelmæssig i overgangsalderen, bliver de hormoner, der produceres i binyrerne, ekstra vigtige.

I den fertile alder produceres progesteron, det beroligende hormon, først og fremmest i æggestokkene, og den produktion begynder at dale op til overgangsalderen, mens produktionen af østradiol ofte stiger, og det gør, at der bliver for lidt progesteron og for meget østradiol. Dermed bliver det ekstra vigtigt at beskytte det progesteron, du har tilbage.

Og noget har du altid tilbage. Progesteron produceres nemlig også i binyrerne, både hos mænd og kvinder, dog i en mindre men stabil mængde, og det er et vigtigt bidrag til balancen.

Binyrerne har dog også andet at se til. De producerer mange hormoner – ud over progesteron også androgener og ikke mindst stresshormoner som cortisol og og adrenalin. Og det er netop disse stresshormoner, du skal være på vagt overfor.

Stresshormoner bliver altid prioriteret højere end alt andet. I kroppens verden er det jo et spørgsmål om liv og død – ”flygt eller kæmp”. Er situationen kortvarig, kan binyrerne sagtens holde til det. Men hvis vi er konstant stressede, så begynder manglen på de andre hormoner, herunder progesteron, at tære på os.

Efter overgangsalderen bliver vi særligt sårbare, for så har vi ikke længere progesteron fra æggestokkene at falde tilbage på. Nu er der kun progesteronproduktion i binyrerne, og derfor bliver vi ekstra følsomme over for stress. En høj, vedvarende produktion af cortisol æder simpelthen den smule progesteron, vi producerer.

Stresshåndtering bliver derfor et vigtigt element i overgangsalderen. Det handler om at give binyrerne de bedste arbejdsbetingelser, så de kan producere maximalt.

Læg dig en halv time på sofaen og slap af. Så falder cortisol niveauet, og det betyder, at niveauerne af de andre hormoner igen får lov at stige. Mens du slapper af, giver du binyrerne en mulighed for at komme op i gear og genskabe en sund hormonbalance – er det ikke en rar tanke? Og et godt argument for at lade andre tage opvasken…

Du vil måske også kunne lide...