Overrask med utraditionel julefrokost
Er du træt af julefrokost traditionen? Det er ingen skam at skifte retning i forhold til juletraditioner, og når det gælder julefrokosten, er der masser af muligheder for at bruge de traditionelle basisvarer og bevæge sig over i en anden genre men med andre ingredienser. Vil man overraske sine gæster med en utraditionel julefrokost, så erstat feks. flæskestegen, kog i stedet nogle andelår i en gryde med låg og bland det med masser af krydderier, løg og en lille smule væske. Put det ind i ovnen og lad det stå et par timer, til kødet falder fra benene. Du bestemmer selv krydderierne og kan dreje det i hvilken retning du vil. Så kan man eventuelt servere det med en æblepeberrod eller flødepeberrod. En lækker lun frokostret.
Du kan erstatte de traditionelle ting med nye, anderledes retter og ingredienser over i et helt andet madunivers. F.eks. i retning af thai eller mellemøstlige lækkerier med humus, lammelød med spidskommen og koriander eller en himmelsk Tagine, som du kan lave med både kylling, kødboller, lam eller okse.
Kyllingetagine
600 g. kyllingeoverlår
300 g. couscous
Et blomkålshoved
4 skalotteløg
4 fed hvidløg
3 tomater
2 citroner
Frisk mynte
En bakke Rucola el. persille
Ras El Hanout 5 g.
(Krydderi bestående af kanel, kardemomme, spidskommen, sort peber, koriander, chili, paprika, fennikel, anis, kommen, muskatnød, allehånde, nelliker, ingefær, rosenblade og safran.)
Sådan gør du:
Skyl alle grøntsager og del blomkålen i små buketter. Snit løgene i tynde skiver. Skær tomaterne i tern og pluk rucola og mynte, hak det groft. Pil hvidløg og skær i tynde skiver.
Couscous: Kom couscous’en i en skål. Hæld kogende vand over så det netop dækker. Tilsæt lidt salt og tilfør generøse mængder af din bedste olivenolie, lad couscous’en trække under låg i 10 min.
Har du ikke en tagine – brug støbejernsgryde eller en stegeso. Kyllingelårene krydres med salt og peber. Varm lidt neutral olie op i en tagine eller stegegryde og brun kyllingen grundigt af. Drys med ras el hanout og lad det stege til lårene har en gylden overflade. Tilsæt blomkål, hvidløg og skalotteløg, steg et par min. Vend tomaterne i og lad retten koge op med ½ -1 dl vand. Sæt taginen/gryden i ovnen v. 180 grader og lad retten stå i 30 min.. Smag til med salt og peber. Suppler evt. retten med grønne oliven.
Skær citroner i skiver og læg dem i tagine retten 5-10 min. Før den tages ud.
Anretning: Tag kyllingen op og vend couscous og mynte sammen med grøntsager og fond. Kom kyllingen på igen og servér plukket rucola ovenpå. Pres citron over ved bordet.