Venlige øjne på dig selv

Venlige øjne på dig selv

Af Ilse Sand

BOGANMELDELSE af Jytte Lund Larsen, journalist (DJ) og forfatter

En personlighedsprofil har varianter af personlighedstræk. Forfatteren Ilse Sand forklarer i forordet, at samvittigheden billedligt vurderer en selv. Endda hyppigt overdrevent negativt, fordi man ikke ser nuancer og kun tænker i sort eller hvidt. Det gælder også omkring værdien ansvar. Titlen og undertitlen ”Slip dårlig samvittighed” er næsten en nøgle til, hvordan man slipper af med den dårlige samvittighed. Primært handler bogen om det ansvar, vi har i relationer.

Ilse Sand har en fortid som sognepræst, hvor hun lyttede til mennesker, der var tynget af skyld. Og som psykoterapeut har hun hjulpet klienter med at undersøge følelser, hvilket hun selv kalder for at gå på opdagelse i sit eget sind. Opdagelsen har frigjort hende, og hun erkender, at en del af hendes egen dårlige samvittighed var urealistisk eller overdreven. Forfatteren hjælper sig selv ved at skrive om opdagelser i sindet og hjælper andre ved at skrive bøger, der er hjælp til selvhjælp.

Bogen som nøgle til forståelse af egne leveregler

Bogen har forslag til, hvordan man kan justere på leveregler og blive ven med sin frygt. Nogle gange bærer man også ubevidst på en skyld, der tilhører en anden. De første kapitler beskriver, hvad dårlig samvittighed er og hvordan selvkritik kan bruges både negativt og positivt i forhold til ansvar. Der er også eksempler på andres underansvarlighed, hvilket man som et ansvarligt menneske kan tiltrække fra andre, der bare vil læsse af. I slutkapitlerne bliver man klogere på følelser omkring skyld og utilstrækkelighed. Hvad er reelt og hvad er ikke?

Ved hjælp af cases i bogen kan man identificere sig med en problemstilling og derved udforske egne forståelsesmønstre og sætte egne reaktioner i et nyt perspektiv. Efter hvert kapitel er der øvelser og et resumé. Til slut i bogen kan man teste sin egen tilbøjelighed til at have dårlig samvittighed.

Ilse Sand:
– Jeg er opvokset i et hjem, hvor man ikke talte om følelser

Bogen arbejder med grundfølelser: indadvendt vrede, frygt, ked af det og glæde i forhold til situationer, der giver dårlig samvittighed. Ilse Sand ønsker, at bogen giver lindring, for man kan ikke være mere skyldig, end man har indflydelse indenfor et område eller overfor nogen.

Jeg kan anbefale bogen, fordi sproget er aktivt og læsevenligt. Og det er en bog, som man kan gå til og fra. Man kan arbejde med øvelser, der er relevant for netop den aktuelle problemstilling, så bogen lever op til titlen. Bogen er hendes syvende bog. Og så er bøgerne oversat til 24 sprog.

FAKTA:
Venlige øjne på dig selv
Forfatter: Ilse Sand, Gyldendal 2020. Kr. 195,95, 158 sider.
Ilse Sand er født 1962. Teolog med speciale i Søren Kierkegaard og C.G. Jung. Psykoterapeut MPF.

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *