Anne på golf tur

Det gælder hele livet, det der med sund aldring

Så, uanset hvilket aldersspænd du befinder dig i, er det nu, du skal sætte ind ift. sund aldring. 

Af Anne Nyland Nordestgaard

Statisk set bliver vi ældre og ældre. Lige nu er vi fx 2,2 millioner personer over 50 år i Danmark, heraf er 1,2 millioner 65 plus.

Som følge af den voksende ældrebefolkning er der kommet et øget samfundsmæssigt fokus på sund aldring. Da gruppen af ældre omfatter en meget bred befolkningsgruppe, både alders- og funktionsmæssigt, findes der mange forskellige definitioner af sund aldring. Overordnet set er der sket en stigning i både antallet og andelen af gode leveår blandt personer 60 plus i Danmark, målt som år med godt selvvurderet helbred og år uden langvarig sygdom. Alder er derfor ikke kun et spørgsmål om år, men lige så meget om helbred og mindset. Derfor skal vi generelt set fokusere mere på den biologiske alder frem for den kronologiske alder.

Det er vigtigt at passe på din krop og at bevare en høj grad af bevægelighed hele livet. Men, sund aldring handler ikke alene om fysisk aktivitet men i lige så høj grad om mental og social sundhed, så der er flere parametre, du kan skrue på. Forskning viser netop, at det at have et godt familieliv, gode venner, relationer til kolleger, naboer m.v. betyder meget for livskvaliteten. Og uden livskvalitet er der ikke et langt liv i vente.

Jo tidligere du starter, desto bedre betingelser giver du dig selv, når du bliver 60, 70 og 80 plus.

Men fortvivl ikke, hvis du ikke har haft fokus på sund aldring -endnu. Det er nemlig aldrig for sent at gå i gang. Selv små ændringer giver et positivt resultat på den lange bane. Vi kender alle sammen kampagnen, der skal få os til at gå 10.000 skridt dagligt. Den kan være svær for nogle, derfor er det godt nyt, at en 1/2 times daglig motion har næsten samme effekt. Du bliver glad i låget af at bevæge kroppen, du træner muskler, led og øger din knoglestyrke. Foregår din motion udenfor, får du ovenikøbet frisk luft og kan nyde de omgivelser, du bevæger dig i, og som ekstra bonus suger du D-vitamin til dig fra sollyset – selv på en gråvejrsdag. Det vigtigste er dog, at du vælger den motionsform, der passer til dig, er overkommelig og realistisk og som, frem for alt, gør dig glad.

Jeg går selv op i at være fysisk aktiv hver dag, at spise sundt, at være sammen med familie og venner og at pleje mine sekundære relationer. Livskvalitet er en væsentlig del af det at være sund hele livet. Jeg sørger for at få motion hver dag – nogle dage mere end andre – men hver dag. 

Du vil måske også kunne lide...