Glad, aktiv også MIDT I livet

”Det handler ikke om hvor gammel du er, men hvordan du er gammel” siger Helle Kiel, folkeskolelærer, 54 år.
Da jeg blev spurgt om, jeg ville bidrage med en artikel om hvad et aktivt liv giver mig, og hvad jeg mener, der skal til for at holde sig aktiv hele livet, blev jeg straks grebet! Jeg har gjort mig mange tanker, og også forhørt mig i mit netværk af fysisk aktive kvinder i samme alder +50 og inddraget mange af deres kloge tanker og erfaringer i denne artikel. Tak til alle jer

Af Helle Kiel

Lidt indledende tanker

Livet ser jeg som opdelt i følgende stadier:
Barndom, ungdom, studietid, etablering, voksenlivet med små børn, voksenlivet med større børn, midt i livet og livets efterår. 

Nu er jeg nået en ny og spændende alder. 54 år – midt i livet. Børnene er flyttet hjemmefra og jeg sidder med masser af livserfaring og kender mine kerneværdier. 

Jeg ved hvad der gør mig glad og giver mig god energi.  Mit fysiske aktive liv spiller her en helt central rolle. 

For at forstå hvorfor jeg har det forhold til og føler glæden ved et aktivt liv, skal vi tilbage til min barndom. Jeg er født og opvokset på landet i Nordjylland. Her tilbragte jeg al min fritid ude. Løb omkring, legede, red på heste, cyklede året rundt til alt.  Jeg voksede op i et lille lokalsamfund, hvor vi bl.a. havde mulighed for, at dyrke atletik, hvilket blev min fritidspassion. Efter få års træning blev jeg udtaget til divisionsholdet i atletik. Min stærke side var 1500 m løb på hold.  

Jeg glædede mig over den fysiske træning, fællesskabet og de positive forventninger vi havde til hinanden. Alle var nødvendige og vi havde et fællesskab på og udenfor banen. I samme periode mærkede jeg også glæden ved, at tage løbeskoene på og løbe en tur alene ud i den smukke natur som bestod af skov, vilde dyr, insekter, blomster mm. Jeg sugede og fortsat suger de mange indtryk/gaver til mig. Hele året og i alt slags vejr.

Naturen er en vigtig ledsager når jeg skal være aktiv

En aktiv tur med høj puls er med til at rense mit hoved og sind for en hektisk dag på arbejde. Den giver mig nye ideer, den giver mig god energi og gør mig gladere.  Den trækker smilet frem, når jeg hører årets første lærke eller ser årets første lille følfod.  Endelig giver de mange km i løbeskoene mig den fantastiske følelse af en krop som arbejder, samt følelsen af at gøre noget godt og sundt får min krop og mig.  Alt dette gør mig gladere og giver mig mere livsenergi. 

En løbetur kan være alene. Det kan også være sammen med familien eller gode veninder. Jeg følger mine behov og følelser. Fordelen ved at løbe, vandre, svømme, cykle, vinterbade, sejle kajak osv. sammen med andre er, at der ligger en aftale forud. 

Ligger der en fast aftale med en veninde, skal der ofte mere til for at aflyse den. Det er vigtigt, at du finder en aktivitet som du synes er sjov og giver dig god energi. Jeg oplever, at et lidt varieret aktivt liv er godt for fysikken men også godt for motivationen. 

Mit aktive liv

Jeg har altid selv haft et meget alsidigt aktivt liv. Jeg cykler som udgangspunkt hver dag til og fra arbejde.  En daglig cykeltur på to gange 12 km. Det frisker min hjerne, giver en god puls, lidt alenetid, jeg kommer væk fra den hektiske trafik – og tanken om ikke at udlede CO2 er også et stort plus for mig.

Tidsmæssigt bruger jeg ikke meget mere tid på at cykelturen end hvis jeg tager bilen. Det er et spørgsmål om at tage en beslutning – og derefter holde fast. Dette er det springende punkt. Siden barnsben har jeg haft stor fornøjelse af at løbe. Noget jeg fortsat nyder meget. Jeg har løbet en del maraton i Danmark og udlandet. Det er slut. Knæene har frabedt sig de lange ture. I dag løber jeg mindre ture alene eller sammen med en god veninde. Løb har den store fordel, at turen starter så snart du har skoene på og er uden for døren. Det er ikke en aktivitet som koster det store – dog er det vigtigt, at du har gode løbesko og udskifter dem, når du runder 1000 km.

En gang om ugen går jeg til gymnastik på et blandet senior opvisningshold. Her møder jeg det store fællesskab med masser af smil og kram. Samtidig bliver vi alle udfordret i at huske de mange elementer i serierne, lytte til musikken og opnå at blive gode sammen. En aften om ugen går jeg 1-2 timer med en god veninde. Her vender vi verden sammen og nyder den terapi vandringen giver. 

Min mand og jeg har haft som mål de sidste 20-25 år, at vi vil vandre eller cykle 1-2 danske øer rundt hvert år. En fantastisk måde at se smukke Danmark på, og vi to får nogle helt særlige og gode snakke sammen, når vi er afsted. Som ekstra krydderi elsker jeg en tur i en kajak, en tur på hesteryg, eller at vinterbade, når muligheden byder sig. 

Fysisk træning gi’r ilt til sjælen

Når jeg løber en tur alene får jeg lidt vigtig alenetid. Noget jeg tror vi alle har brug for. Vi giver alle meget til andre mennesker. Vi giver på vores arbejde, vi er der for familien og andre vi er tætte på. Vi skal huske på at ”ilte” os selv først, for at kunne ”ilte” andre. Her er det aktive (ude)liv med til at tanke os op og give den indre ro, som er fundamental for at have det godt. 

Der gik flere år som nybagt familiemor inden jeg gav mig selv lov til at føle, at det var helt ok at vælge familien fra for en stund, for at vælge mig selv til.  Jeg oplevede også, at børnene var stolte over, at vi forældre havde noget vi brændte for. En vigtig ting som forældre/rollemodel, at vi baner vejen og viser børnene vejen i det gode og sunde liv.  

At være fysisk aktive sammen med andre giver også meget på forskellige planer. Vi vælger hinanden til, fordi vi betyder noget for hinanden. Mens vi er aktive sammen, får vi vendt små og store ting. Vi bliver oftere klogere på os selv og hinanden, griner og oplever tingene sammen.

For mig er uderummet en stor gave i sig selv. Stop op, luk øjnene og mærk, sans og sug ind. Alene denne øvelse giver god energi og følelsen af at man lever.  

Den friske luft i lungerne, vindens strejf mod huden, solens varme bid i kinden eller dråberne som falder i ansigtet. Sanseoplevelser som er noget helt for sig selv. Det er noget vi ofte glemmer at lægge mærke til.  Tøjet er det springende punkt, om det bliver en god eller dårlig oplevelse . Mange tænker – når det regner går vi ikke ud. Prøv det, vis børnene eller børnebørnene at man også kan få en god oplevelse ved at gå ud i regnvejr. 

Når jeg er ude, kan jeg mærke glæden ved at der er ”højt til loftet”. Her er plads og ingen begrænsninger.

Hvordan holder jeg fast i min beslutning

For at komme i gang eller vedligeholde den træning vi har gang i er det vigtigt, at vi sætter os nogle realistiske mål. Start ud med små mål som du kan overskue og ved du kan nå i mål med.  Fortæl andre om dine drømme og mål. Sig til dit netværk at de gerne må holde dig fast i de mål/drømme du sætter dig. Lav aftaler med veninder om at I gør noget sammen.

Du vil opleve at, du får en stærkere krop, mere overskud og energi,  mere velvære, stolthed og glæde over at kunne holde fast og ændre på gamle vaner, et større netværk/ en ny familie, nye oplevelser, en bedre nattesøvn – du bliver gladere og får mere livskvalitet.

Du vil måske også kunne lide...