Pernille Wahlgren

Investér i livet – køb aktier og bliv fri

 Af Pernille Wahlgren

”Ønsker du økonomisk frihed? Et enkelt liv med mere tid? Med livsfilosofien – Lev & tænk enkelt er det lykkedes mig at optjene så mange penge, at jeg i realiteten kunne ”pensionere” mig selv i en alder af 44 år.
Tid er penge, siger man, men måske skulle man i dag hellere sige, at penge er tid”

Januar er tid til oprydning i både hjem og økonomi – Bogen: Investér i livet – køb aktier og bliv fri giver dig ”opskriften” på, hvordan du kan komme i gang med at investere – helt enkelt og få ryddet op i både hjem, tanker og økonomi.

Farvel til 9 – 17 jobbet 

Tid er det vigtigste for mig – hvis det også er det for dig så læs mere her. Mit navn er Pernille Wahlgren, jeg er blevet bedt om at skrive min personlige historie og håber, at jeg kan inspirere Magasinet Midt I´s læsere til at kigge lidt på eget forbrug. Mit primære budskab er, at det er vigtigt, at du mærker efter og finder ud af, hvad du rigtig gerne vil med dette dyrebare liv, du har fået. 

1. juni 2018 var min sidste dag på det traditionelle arbejdsmarked – jeg var 44 år gammel. Den dag sagde jeg farvel til 9-17 jobbet for bestandigt, og det liv som mange kalder for hamsterhjulet. Egentlig var jeg godt tilfreds med jobbet på en kulturinstitution i København, men jeg følte ikke, jeg havde tid nok. Jeg følte hele tiden, jeg havde travlt, at jeg aldrig rigtig var nærværende overfor min familie – der var hele tiden noget, jeg skulle nå. Min yngste dreng havde i en længere periode spurgt, om han ikke måtte gå til fodbold, og min ældste søn ringede ofte ind på arbejdet omkring kl. 14.30 og spurgte, hvornår jeg kom hjem. 

Udover mit fuldtidsjob sad jeg om aftenen og udvalgte aktier/firmaer, som jeg troede på i fremtiden, og udover det var jeg også gået i gang med at skrive en bog om at leve mere enkelt med psykolog Jane Bækgaard. En bog som, vi begge synes, er nødvendig i dagens Danmark. For faktisk synes jeg, at mit liv var alt andet end let og enkelt, og bogen er opskriften på, hvordan du kan leve og tænke mere enkelt og derved få et mere meningsfyldt liv med plads til det, der virkelig er vigtigt. Så alt i alt kan man sige, at jeg havde travlt – rigtig travlt! Men det var ikke nogens skyld – jeg var den eneste, der var skyld i, at jeg havde sat mig rigtig godt i hamsterhjulet og konstant følte, at alt skulle overstås og aldrig følte, at jeg havde tid til at leve rigtigt.

På en vinterferie opdagede jeg, hvor skønt det var at have tid, og samtidig kiggede jeg på, hvor mange penge mine aktier var steget, imens jeg nød nærværet med familien – jeg regnede lidt på sagerne og forhørte mig hos min kæreste (faren til mine 2 drenge på 10 og 13 år) som derefter svarede; 

”Jo, du har ret, med det forbrug, den livsstil og de udgifter du har nu, kan du klare dig resten af livet med langsomt bare at leve af udbytterne og ”spise lidt af opsparingen”.

Så sagde jeg. ”Jeg vil sgu leve et andet liv”. Mine børn bliver større og har om et par år ikke så meget brug for mig længere – så dette er sidste udkald for at få mere tid sammen med dem. Nu VIL jeg have mere tid og lave det, jeg brænder allermest for, nemlig at hjælpe andre. Omskole mig så jeg kunne opbygge et arbejdsliv, så jeg i mit eget tempo kunne arbejde til jeg dør, hvor jeg var min egen chef og selv satte rammerne – så de passede mig. 

Jeg følte inderligt, at jeg måtte give min viden videre til andre – så de også kunne opnå samme frihed – få råd til en livspause, et sabbatår, en ny uddannelse, en jordomrejse mm. 

Få andre til at mærke efter, hvad de rigtig gerne vil, og så finder vi pengene til det sammen. Jeg har været på aktiemarkedet i 20 år, og jeg har oplevet op- og nedture, og alle dage har bestemt ikke været lige sjove. Inden jeg tog beslutningen om at gå selvstændig med målet om at lære andre, at det at investere ikke er det sværeste i verden. Der er dog ingen roser uden torne, og jeg har haft mange også hårde år foran computeren om aftenen og i weekender. Hvilke aktier skulle jeg investere i? Hvilke skulle jeg købe? Troede jeg på dette firmas ledelse osv. 

”Nu vil jeg bruge resten af mit liv på at dele ud af min viden om at leve mere enkelt og investere sine penge i stedet for at overforbruge – så andre kan gøre mig kunsten efter, hvis de altså har lyst og sætter frihed lige så højt som jeg. Jeg siger ikke, det er let, men læs mere senere og lur mine metoder”.

Nå, men jeg vil fortælle om mit første møde med aktierne, som var da jeg gik i niende klasse og vandt et fiktivt aktiespil. Da jeg syntes, at faget samfundsfag var interessant, meldte jeg mig sammen med en anden på banen, og her gjorde vi 100.000 til 105.000 kr. og vandt en check, så vi kunne komme på lejrskole. Samtidig var min morfar én som gemte pengene i madrassen – så historien i familien gik på, at man ikke skulle leve sparsommeligt uden at investere sine penge. Så med den baggrundsviden startede mit aktieeventyr med konfirmationspengene og senere børneopsparingen – og så var jeg ligesom i gang.

Ændrede livsværdier 

Min beslutning og mit nye frie og enkle liv betyder alt for mig. Jeg vil hellere cykle og have frihed end at køre i store smarte biler (ps. nogen dage vil jeg hellere have bilen). Det samme gælder den store lækre villa. Jeg vil også hellere have tid end at bo i drømmevillaen. Men sådan har det bestemt ikke altid været. Da jeg begyndte rigtig intensivt at investere efter finanskrisen, var målet helt klart villaen – og helst på indre Frederiksberg. Men da målet nærmede sig at blive en realitet, mærkede jeg, at jeg skiftede. Mine livsværdier ændrede sig simpelthen, og jeg lyttede til min mavefornemmelse. 

Nu var det tid og frihed, jeg ønskede og ikke mursten. Jeg føler ikke, jeg lider noget afsavn. Kun når jeg om foråret cykler til basket med mine drenge og dufter syrenerne på villavejene. 

Vi tager kun på ferie, når det er koldt og kedeligt i Danmark – sommeren bruger vi altid her i et primitivt sommerhus på Orø uden toilet eller i min fars sommerhus i Liseleje. Personligt køber min kæreste og jeg næsten ingenting. Vi ønsker begge at leve helt enkelt og kun have få lækre ting. Det er ikke ting og besiddelser, der gør os lykkelige, men derimod tiden til at snakke ordentligt sammen – også om de små ting i hverdagen. 

Lev & tænk enkelt – formlen på økonomisk frihed

Kort kan man sige, at lev & tænk enkelt principperne går ud på at leve enkelt uden at overforbruge. De penge, som du ikke bruger på overforbrug, investerer du så i fx aktier, og de penge, der kommer ind på den måde, skal reinvesteres og altså ikke forbruges. Formålet er ikke at blive materielt rig, men at give dig mulighed for at kontrollere dit liv og derved få mere tid.

Jeg stiller min personlige historie frem i håb om, at jeg kan inspirere andre til at finde lykken i sig selv frem for i det materielle, som hele vores samfund og reklamebranchen har skabt. Det er skræmmende, hvordan det er lykkedes reklamer at bilde os ind, at hvis vi føler os ulykkelige, ja, så kan vi købe os til lykke med flere og flere ting og besiddelser. 

Drop autopiloten og skab rum og mærk taknemmeligheden

Jeg påstår det modsatte. Du fortjener et enkelt liv med tid, ro og overskud til at mærke efter, hvad du rent faktisk har brug for. Drop autopiloten og skab rum til at kunne mærke taknemmeligheden over at alt det, som du allerede har, ofte er godt nok.

Jeg har levet efter livsfilosofien lev & tænk enkelt de sidste 20 år. Jeg har kun købt det, jeg har behov for, det nødvendige og så investeret resten i aktier. Jeg har primært investeret i firmaer, som gør noget godt for den verden, som vi nu engang lever i. Det kan være virksomheder, der udvikler ny medicin, vind og sol eller det kan være virksomheder, der arbejder inden for de 17 verdensmål. På den måde kan jeg med min lille bitte mikro-stemme rykke verdenen i en ny retning. Du kan altså med dine investeringer selv være med til at ændre på tingene. Men udover min lev & tænk enkelt tilgang til tingene, har jeg også investeret efter devisen køb og behold, køb løbende og køb bredt. 

Min måde at leve på og min investeringsfilosofi har i dag gjort mig økonomisk uafhængig. Det vil sige, at jeg selv har kontrol over det, der er vigtigst for mig, nemlig min tid. Det er ikke fordi, det altid har været nemt at efterleve min livsfilosofi. Faktisk bliver jeg flere gange fristet til at købe ting og sager, og må hele tiden arbejde med mig selv for at holde ”snuden i sporet”. 

Hvad forenkler livet? 

Men når jeg bliver fristet til at købe f.eks. en ny bil, en ny bolig, nye kjoler. Så spørger jeg mig selv. ”Komplicerer jeg, eller forenkler jeg mit liv med dette køb”. Og her må jeg jo være helt ærlig over for mig selv… Så i de fleste tilfælde komplicerer jeg faktisk mit liv ved at købe… Man kan så kritisk stille spørgsmålet: ”Men ville det ikke også berige mit liv?” Men når det overordnede mål er frihed – ja, så er der mange af købene, der i virkeligheden giver mindre frihed. 

Lad mig komme med et par eksempler: En ny kjole – forenkler den mit liv? Jeg må være ærlig og sige, at mit mål er mindre tøj. Min drøm og mit mål er, at mit tøjskab kun består af få lækre ting, og at mit skab er overskueligt. Så jeg konkluderer derfor allerede i butikken, at flere kjoler ikke får mig nærmere mit mål – nemlig et overskueligt tøjskab. Og dette er på trods af, at der er en anden del af mig, der gerne vil have kjolen… 

Et andet eksempel kunne være en ny lækker bil. Gerne uden tag om sommeren. Den vil være sjov at have om sommeren, men måske knap så sjov her i vinteren, når vi som familie på fire skal på tur og ikke kan være der. Men der er en lille stemme i mig, der alligevel synes, det kunne være meget fedt at eje en fed bil. Men igen, mit mål er mere frihed og ikke flere ting, jeg skal ordne, passe på, reparere, finde plads til mm. Så i virkeligheden komplicerer en ny, lækker cabriolet mit liv. Jeg vil være nervøs over, om den får ridser, eller får en kniv i kalechen, at den står ude og ruster og ikke er i garage, eller at jeg køber garageplads og får endnu flere udgifter – så jeg skal arbejde mere og være mere væk fra mine børn.  

Jeg siger ikke, at det er let. For at nå derhen har jeg personligt foretaget et livseftersyn. Jeg er optaget af at forenkle alt det, der belaster og komplicerer, og som spærrer for livsglæden. Den ægte glæde findes, men ikke i det materielle – også selvom jeg godt i øjeblikke kan bilde mig det ind, når jeg står over for fristelser. Ægte glæde er en indre tilstand, en følelse og sansning i kroppen. Jo mere, vi formår at nyde de enkelte øjeblikke, des større livsglæde. Det er både så enkelt og svært på samme tid. 

Vi er blevet opflasket med reklamer, der forsøger at sælge os det nemme og enkle liv, men virkeligheden er jo, at det i sidste ende bliver et kompliceret liv med alt for mange ting og alt for mange spildte penge og ressourcer.  Hvem kender ikke én, der har et stort monstrum af en foodprocessor stående allerbagerst i køkkenskabet eller den der fitnessmaskine, som aldrig rigtig blev brugt, men nu står og fylder i kælderen eller på loftsrummet og er en kilde til irritation, fordi den fylder og er til evig dårlig samvittighed, fordi den minder en om, at man burde træne noget mere. 

Reklamerne fortæller, at hvis bare du køber – så bliver dit liv enkelt, du får lavet sund mad hurtigt og nemt, at vejen til den flade mave og muskuløse overarme kan klares næsten uden sved på panden. Men virkeligheden er jo, at du sjældent får brugt tingene, og at det ofte var mere besværligt end at bruge en køkkenkniv eller løbe en tur. Og pengene, ja de kunne jo nok være blevet placeret et sted med lidt bedre afkast.

Overforbrug er det normale 

Prøv her i vinterperioden at gøre det til en vane at spørge dig selv: Komplicerer eller forenkler jeg mit liv? Gør jeg mig selv glad eller trist med det, jeg vælger? Har jeg virkelig behov for dette? Gør det mig virkelig lykkelig nu og på sigt? Eller fjerner jeg mig i realiteten længere væk fra mit egentlige mål, mere tid og frihed? Det er så let at skrabe ting til sig. Normalt forbrug er nærmest blevet unormalt, og overforbrug det normale. Problemet er, at vi har sværere ved at skille os af med ejendele end at anskaffe nye. Hvornår er nok, nok? Jo mere vi overforbruger og overfylder vores liv med, desto mere kan vi blive afhængige af at fortsætte med det. Vi fanges let i en forbrugerløgn om alt det, vi har brug for, at mere giver os mere. 

Jeg er gennem en længere proces kommet frem til, at det giver mere glæde og taknemmelighed at skille os af med ting frem for at anskaffe os nyt. Jeg har erfaret, at jo mere jeg skiller mig af med, jo mere kan jeg nyde det, jeg har. 

Jeg kan på det varmeste anbefale den enkle vej. Ærligt og kærligt at se din levevis efter i sømmene for at værne om din livskvalitet og økonomi. Ikke kun til egen glæde, men også for dine nærmeste og med tanke på miljøet. Mennesker, der trives, har det med at opmuntre andre og at glæde sig på andres vegne.  

Jeg siger jo ikke, at min strategi er den rigtige for alle. Det er først og fremmest en strategi, der kræver tålmodighed og vedholdenhed. 

Så mit helt korte budskab er lev & tænk enkelt og køb kun, hvad du har behov for og som gør dig glad. Invester dine penge i virksomheder som, du mener, vil gøre verden til et bedre sted.

Om Pernille Wahlgren

  • Investor, foredragsholder, forfatter og ejer af www.pernillewahlgren.dk
  • Forfatter til bogen: Investér i livet – Køb aktier og bliv fri 
  • Arbejder i dag med at lære andre at investere deres penge og samtidig få et enklere og rigere liv uden overforbrug
  • Du kan læse mere om Pernille Wahlgrens kurser, 1:1 sparringer, bog, foredrag og workshops på www.pernillewahlgren.dk
  • Meld dig ind i Facebook-gruppen: Lev & tænk enkelt – Invester dine penge.

Udgives af forlaget People’sPress og kan købes her!

Du vil måske også kunne lide...