Første år med kærlighed på menuen…
Interview med Charlotte Thyberg fra “Det Kærlige Måltid”
Med inspiration fra den amerikanske organisation ”Ceres Community Project”, sagde Charlotte Thyberg i 2018 sit lederjob op for at kaste sig ud i sin livsdrøm. Vi har talt med 54-årige Charlotte om hendes jobskifte, livsdrøm og den organisation hun i dag driver til glæde for både sygdomsramte familier og unge mennesker i Aarhus.
Charlotte deler ud af sin kulinariske kærlighed i Aarhus
”Det Kærlige Måltid” er det helt rigtige navn til den non-profit-organisation, som Charlotte Thyberg i 2018 viede sit arbejdsliv til.
En cocktail af egne familieerfaringer og en empati og forståelse for, hvordan en familie påvirkes, når der opstår alvorlig sygdom eller anden form for krise, satte gang i Charlottes tanker om projektet. Allerede i januar 2019 leverede hun de første måltider i Aarhus.
Det er ikke kun måltidsprojektet til kriseramte familier, der optager Charlotte. ”Også ideen med at involvere unge frivillige i processen, gav mig mod på projektet”, siger hun. ”At unge mennesker mødes på tværs og yder et stykke arbejde, der betyder en forskel for andre, er meget prisværdigt og givende for alle. Nye fællesskaber, nye sociale relationer, viden om råvarer, hygiejne, tilberedning af sunde og nærende måltider og glæden ved at hjælpe andre, er enormt udviklende for de unge.
Vi har startet et samarbejde med Folkesund Aarhus, hvor sårbare unge kan komme i køkkenet. Det forventer jeg mig meget af. Køkkenet kan noget helt specielt – her er små som store opgaver, nemme som svære opgaver og der er altid en rigtig god dialog og karma”.
Har du på noget tidpunkt været i tvivl om din beslutning?
”Nej, det gav så meget mening! Selvfølgelig var jeg nervøs, for at sige mit gode job op og springe ud i noget helt nyt. Jeg vidste jo ikke på forhånd om det ville lykkes”.
Hvordan var det at sige farvel til en fast lønindkomst?
”Lidt spændende, da jeg ikke vidste om og hvornår jeg kunne få en mindre løn i projektet. Men det er en sund øvelse at spørge sig selv, når man står i en butik: ’har jeg behov for den – kan jeg undvære den’? Efter 12 måneder har det været muligt at få en projektlederløn”.
Fortryder du noget?
”Nej – måske at jeg ikke gjorde det noget før. Men det var jo først ved udgangen af 2016, at jeg med egne øjne oplevede behovet for hjælp til måltider, i forbindelse med min egen mors sygdom og jeg blev introduceret til projektet i USA. Jeg tror tiden er den rigtige til et projekt som dette. De unge ønsker at være frivillige og gøre noget for andre – at de så også får mange nye kompetencer med sig fra Det Kærlige Måltid er bare en yderligere bonus”.
Hvem har betydet mest for dig i hele denne proces?
”Først og fremmest min familie, som bakkede mig op i min beslutning om at starte organisationen, men også de mange mennesker, der troede på projektet og på mig og som gjorde det muligt for mig at starte op. Hvad enten det var som frivillig eller med økonomisk eller anden form for støtte”.
At kaste sig ud i et stort projekt med madlavning… skal man ikke have særlige forudsætninger for det?
”Da jeg ikke selv har haft forudsætningerne for at sammensætte opskrifter og for at facilitere de unge i køkkenet, har jeg fra start haft en kok tilknyttet og aflønnet vedkommende”.
Nu med et års erfaring – hvad har det givet dig?
”Vi har lært meget det første år. Det er et kæmpe pusselespil der hver uge skal gå op, for at vi kan levere måltider lige til døren til de alvorligt syge og deres familier.
Det er gået stærkt og rigtig godt. Vi har leveret lidt over 7.000 måltider og har over 100 frivillige i organisationen. Men der er stadig meget at lære, og driften skal løbende optimeres, for at vi kan hjælpe flere familier. Der skal løbende rekrutteres nye frivillige, informeres om projektet og søges om donationer eller anden form for støtte”.
Har du tanker om at projektet skal startes i andre byer?
”Vi skal bruge det næste år på at få ordenlig fodfæste i Aarhus. Derefter vil vi meget gerne videreføre projektet til andre potentielle byer”.
Om det Kærlige Måltid
På Det Kærlige Måltids hjemmeside www.detkaerligemaaltid.dk står der:
Rammes du eller en af dine nærmeste af akut sygdom, falder hverdagen fra hinanden. Ændrede prioriteter og en ofte mindsket appetit gør det uoverskueligt at lave mad. Det Kærlige Måltid er der for dig med sund, farverig og nærende mad netop da, så du kan lægge din energi andre steder.
Det er netop disse ord, der beskriver organisationens idégrundlag. ”At hjælpe familier i krise er idéen bag hele organisationen. ” Vi går efter at lave næringsrige, sunde og velsmagende måltider” siger Charlotte Thyberg. Menuen er sammensat, så vi sikrer os, at alle måltider er næringsfulde, farverige og smager godt”. Gennem en verden af farver og smag, fremtryller de unge frivillige i køkkenet lækre retter for at hjælpe familierne til en lettere dagligdag i en svær tid. Måltiderne leveres gratis til døren af frivillige voksne bude otte kontinuerlige uger, så det giver en længerevarende effekt for familierne.
Vil du vide mere om Det Kærlige Måltid eller støtte det – så KLIK HER og læs mere…