Familien Brøndum i Umbrien

Livet handler om at gøre drømme til virkelighed

Det stod ingen steder i kortene, at 47-årige journalist, forfatter og rejseguide Lene Brøndum en dag skulle bo i Umbrien i Italien med sin familie. Men det, der startede som et års sabbatrejse for familien, er i dag blevet til et liv med fast bopæl under Italiens sol. Og det har familien ikke fortrudt.

Af og til dukker de op. Undersøgelserne, der viser, at op imod halvdelen af alle danskere på et eller andet tidspunkt har drømt om eller drømmer om at rive et år eller mere ud af kalenderen og rejse ud for at opleve verden.

For godt 3 år siden var det netop, hvad familien Brøndum gjorde. De pakkede kufferterne og rejste til Italien for at bo der et år. At familien så sidenhen er endt med at blive boende, er noget helt andet. Men det var slet ikke sådan, det startede. Det fortæller journalist og forfatter Lene Brøndum, der netop nu er bogaktuel med bogen, ”Mit Umbrien” hvori hun ærligt fortæller om livet som udlandsdansker. En bog, hvori hun deler både positive og de mere udfordrende oplevelser, som familien har haft undervejs, men hvor hun også tegner et billede af italienerne, den italienske kultur og det liv, der leves i Italiens grønne hjerte, som regionen Umbrien også kaldes.

Umbrien og naturen

Da familien Brøndum oprindeligt tog til Italien, havde de bestemt ikke havde regnet med at blive boende længere end et år. Men nogle gange udvikler ting sig anderledes end planlagt. Og således også for familien, der efter et halvt års tid måtte erkende, at de havde forelsket sig i Italien, i italienerne og i den måde, livet leves på i støvlelandet.

Vi måtte give det en chance

“Jeg tror simpelthen ikke, at vi kunne bære tanken om ikke at prøve,” fortæller Lene Brøndum om beslutningen om at blive i Italien.

“Livet handler om at gøre drømme til virkelighed. Mens man kan. Det handler om at turde – også selvom der er en risiko for, at det går galt. Vi var enige om at give det en chance. For Herreste Gud; det værste der kunne ske var jo dybest set, at vi måtte rejse hjem igen. Så hvorfor ikke bare prøve, “spørger hun retorisk.

Det er nu mere end 4 år siden, at familien besluttede sig for at ”prøve”, og siden har de ikke fortrudt. Lene og hendes mand Michael lever i dag hovedsageligt af at lave rejser til Umbrien i samarbejde med danske rejsebureauer. Rejser, der tager gæsterne med helt tæt på den umbriske sjæl.

“Fordi vi bor her, og fordi vi er en del af livet både på piazzaen, i byen og i regionen som helhed, har vi mulighed for at tage vores danske gæster med på ”privat” besøg hos de af vore venner, der eksempelvis laver ost eller salami. At vi kan tage folk med ”ind bag kulisserne” så at sige og give dem autentiske oplevelser, som man umuligt at få på egen hånd eller med en guide, der ikke bor lokalt og derfor i virkeligheden er lige så meget gæst, som de mennesker, han eller hun guider rundt,” siger hun og tilføjer, “at der naturligvis har været udfordringer ved at slå sig ned i en lille bjergtoplandsby som Montone.”

Udfordringer og sjove misforståelser

“Vi bor indenfor de gamle middelaldermure i en by fra år 1.000 sammen med 700 italienere, der stort set kun taler italiensk. Så ja, der har ind i mellem været udfordringer og sjove misforståelser undervejs. Som dengang vi troede, at vi blev inviteret på middag (cena), men i virkeligheden havde sagt ja til at medvirke i bydelens sommerskuespil (scena). Der er naturligvis også kulturelle forskelle, som man kan lære at kende og forholde sig til. Men er man nysgerrig, åben af natur, villig til at lære og vil man for alvor gerne integrere sig i et nyt land, kan det sagtens lade sig gøre. For italienerne er åbne, varme og hjælpsomme,” forklarer Lene Brøndum og påpeger, at familien er blevet taget godt imod fra dag ét:

“Vi har på vores side også gjort meget for at blive en del af lokalsamfundet og for at bidrage, hvor vi kan; vi deltager i de lokale festivaler og skuespil. Vi er en del af foreningslivet, og vi siger stort set aldrig nej til at hjælpe. Det er klart, at når de lokale mærker det, ja så bliver man også hurtigere accepteret og set på, som var man en af dem,” påpeger hun.

Familien Brøndum i Umbrien

Familien Brøndum består af:
Lene Brøndum er en 47-årig dansk journalist, forfatter og rejseguide.
13-årige Benjamin, der går i italiensk folkeskole, er ivrig basketballspiller og kickbokser.
20-årige Natacha, der er ved at uddanne sig til professionel rytter og berider.
24-årige Alexander, der bor i Danmark, hvor han er ved at uddanne sig som journalist.
48-årige Michael, der arbejder som fotograf, rejseleder og guide.

Familien samarbejder med blandt andre Viktors Farmor og Papuga Rejser om rejser der både dækker vandring, kulturrejser, cykelferier og andre oplevelsesrejser hovedsageligt i Umbrien, men også i Toscana og på Sicilien. Herudover arrangerer familien private rejser for større og mindre grupper.

Du kan, ligesom flere end 3.000 andre gør det, følge familien i Facebookgruppen ”Familien Brøndum i Umbrien”. Her skriver de om livet i Umbrien og deler mange af deres oplevelser.

Lene har udvalgt 3 af de skønneste steder i Umbrien – LÆS MERE OM DEM HER!

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *