Rie Brødsgaards atelier

Mit hjem er mit galleri

For Rie Brødsgaard, betyder det alt at er hendes hjem fremstår lækkert og indbydende når der kommer gæster, og ikke mindst, kunder. For hun har gjort hendes hjem til hendes galleri. For, som hun siger: ”Så kan kunden se hvordan min kunst ser ud i hjemlige omgivelser”.

Af Bettina Ilkær Ladefoged

Hjemmet er vigtigt for Rie

I landsbyen Harte lige udenfor Kolding ligger Ries hjem og galleri i de mest idylliske omgivelser. Her bor hun sammen med sin mand Preben og sin hund Felix, i et hus de selv har bygget. De tre store børn er for længst flyttet hjemmefra, og boligen er blevet en del af Ries galleri. Om dagen er det showroom for hendes kunder, og om aftenen bliver det til hjemlige omgivelser. Det er Rie der står for indretningen af huset, og det er gjort med stor omtanke for hendes malerier. ”Det er dem der skal i fokus, derfor tænker jeg meget over at der ikke er andet der ”larmer””, fortæller Rie. Alle væggene er holdt i rolige neutrale farver, køkkenet er hvidt og møblerne er valgt med stor omhu, så de ikke forstyrrer malerierne, men derimod supplerer dem. ”Det er vigtigt, at kunderne får en god modtagelse, så jeg forsøger at skabe en rolig stemning med hvide vægge og støvede farver. Spots er også en vigtig del af husets indretning, så lyset falder helt rigtigt på Ries malerier. ”Men det er også vores hjem, så her skal være hyggeligt, derfor har vi bl.a. valgt at få trægulve i vores køkkenalrum da det giver en dejlig varme til rummet” fortæller Rie. Derudover elsker hun loppefund. ”Det gør ens hjem personligt” siger hun. Der bliver tit flyttet rundt på nips og malerier i det skønne hjem, så hendes mand, Preben, har efterhånden vænnet sig til, at han aldrig ved hvad der hænger på væggene når han kommer hjem.

Selve huset har parret, som sagt, selv bygget for over 20 år siden. De fik en lokal bygherre til at stå for det udvendige, mens Ries mand selv stod for al det indvendige. Han er en ekstrem dygtig handyman og derfor var det oplagt at det var ham, der byggede det meste – både fordi han kunne og, ikke mindst, fordi han havde lyst. I dag bruger han rigtig meget tid med sin hobby, cyklen, og det har Rie intet imod – ”så får jeg tid og ro til mine malerier og det nyder jeg” siger Rie med et smil på læben.

Ries vej til kunsten

Rie er oprindelig uddannet pædagog og billedkunstlærer. I 2008 tog hun det modige spring og gjorde kunsten til hendes levevej. ”Kunst har derfor altid været en del af min hverdag. F.eks. har jeg altid elsket at sy billeder og små stofstykker på lærreder” siger Rie. Og den stil har hun bl.a. taget med sig når hun i dag laver sine collager. Ellers får Rie mest hendes inspiration fra naturen og ikke mindst træet, er Ries foretrukne motiv. Man kan stort set genkende træets rødder i alle hendes kunstværker. Og som kunstanmelderen, Tom Jørgensen, udtaler: ”Trærødderne i Ries malerier ligner menneskets vener og årer”. ”Det passer faktisk meget godt” nikker Rie, det er lidt de tanker jeg har.

Kvindeansigtet med hovedbeklædningen er hendes andet foretrukne motiv. ”Det er her mine egne følelser kommer ud, eller de følelser jeg får, når jeg ser andre kvinder. Det sårbare, skrøbelige og eftertænksomme vi rummer. Hovedbeklædningen symboliserer de tanker vi har, om det er kaos, ro eller der er helt lukket” udtaler Rie. ”Når jeg starter på et maleri, aner jeg aldrig hvad det ender med. Det er ren og skær min intuition der bestemmer. Jeg starter med at hælde en masse tynd hvid maling ud på et lærred, lader det ligge et par dage, og tager så udgangspunkt i det jeg ser”.

Det lyse atelier

Det er den gamle carport, som Preben i sin tid lavede om til atelier. ”Jeg havde brug for masser af lys, så derfor lavede Preben et ovenlys vindue midt i rummet, så der strømmer ind med dagslys. Det er her hun udfolder sig, og tilbringer de fleste af dagens timer. Ateliet er lige blevet shinet totalt op, og er nu blevet indgangsparti til selve hjemmet, og huser nu også mange af hendes færdige malerier. ”Men mine kunder ELSKER når de kan se, hvordan malerierne tager sig ud, når de er hængt op inde i hjemmet, så derfor hænger atelier, galleri og hjem sammen i en stor enhed” siger Rie. 

Ny bog på vej

Rie er netop ved at afslutte en lang proces med hendes nye kunstbog. ”Det er drøm jeg længe har haft, at udgive min egen bog, og den skal udleves” siger Rie glad. Den kommer til at hedde ”Forgreninger – et liv med kunsten”, bliver fyldt med smukke fotos af Ries malerier, og Ries egen livshistorie med kunsten i fokus. Den udkommer til september, og vil kunne købes på Ries webshop. ”Den kan I godt glæde jer til” afslutter Rie smilende vores samtale. 

Fakta

Rie Brødsgaard er 57 år. Hendes hjem og atelier ligger i Harte lige udenfor Kolding. Priserne på Ries smukke kunstværker ligger fra 1.000 – 25.000 kr. alt efter størrelse og materiale.
Følg hende endelig på både facebook facebook.com/rieskunst og på instagram @rieskunstgalleri

Åbningstider i Ries kunstgalleri

Læs mere om Rie Brødsgaard og se flere af hendes skønne malerier

Du vil måske også kunne lide...