Lone Blume ved trappe

Når livet gør ondt, gør det også en klogere!

59-årige Lone Blume er et socialt og samfundsengageret menneske. Livet har budt på alvorlige sten på vejen – men selvsamme sten har skabt grundlaget for hendes vej videre i livet. En ny vej med mere mening.

En slidsom skilsmisse efter 33 år med barndomskæresten, en ubarmhjertig kræftsygdom samt hendes kærestes, Jan Trøjborg, pludselige død er nogle af de mest skelsættende oplevelser i Lone Blumes liv. 

Livets hårde udfordringer 

Og hun erkender ærligt, at hun i en periode på cirka 10 år (2002-2012) var på kanten af, hvad hun magtede at håndtere. Udfordringerne stod nærmest i kø sammen med adskillige flytninger grundet de store livsændringer. 

Økonomiske udfordringer lagde også vejen forbi, da Lone som selvstændig i sit eget marketingbureau ikke undgik at mærke finanskrisens indtog. Mange store livsudfordringer, men samtidig også en stor livsudvikling. 

”Jeg tror på, at man vokser og lærer som menneske gennem de store livsbegivenheder, man udsættes for. Det har jeg også gjort. Omvendt var det så voldsomt, at jeg på et tidspunkt tænkte: Klarer jeg også det her, eller er det nu, at filmen knækker?,” siger Lone Blume.

Dog var det også i disse situationer, at Lone lærte sig selv rigtigt godt at kende. Det var personlig udvikling på rekordtid – om end på den hårde måde. Hun blev meget hurtigt afklaret om, hvad der reelt betød noget i livet, og hvad der var sekundært. 

”Jeg erkendte, at det, der betyder allermest, er et godt helbred, en kærlig familie og nære venner. Og ikke mindst, at man har et liv uden stress og pres. Både arbejdsmæssigt og ikke mindst følelsesmæssigt,” siger Lone Blume.

Samtidig blev det også klart for Lone, at det i det store billede var ligegyldigt, hvor meget hun ejede af  materielle og finansielle goder. Det var en vigtig personlig afklaring, der har formet Lones liv derefter.

Lone Blume

Det hele kom væltende på én gang

Kræftsygdommen ramte Lone Blume, da hun lige var fyldt 40 år og havde fuld fart på karrieren i sin egen marketingvirksomhed. Der var nok at se til som familiemor til Kasper og Mette, som da var fem og seks år. Et stort hus, et kæmpe netværk, der skulle passes og en aktiv fritid med mange interesser. 

Lones brystkræft var en særlig aggressiv type med spredning til en del lymfeknuder, der satte hendes ellers aktive liv til pludselig tælling. Lone beskriver selv, at ”kræften kom som en tyv om natten”. Hun uddyber:

”To operationer og tre års intensiv behandling på Vejle Sygehus med kemo, stråler og en forsøgsmedicin var en hård omgang. Både for mig, men også for kroppen, psyken og min familie,” siger Lone Blume.

Den krævende periode var naturligvis også en stor mundfuld for ægteskabet. Parret så hinanden sårbare og helt ude på kanten. Og det nødvendige overskud og rummeligheden til at håndtere den andens frustrationer var ikke til stede. 

Selvom Lone og hendes daværende mand stod perioden igennem sammen som par, måtte de kapitulere nogle år efter – trække stikket og blive skilt.

”At være patient igennem så hårdt et forløb kræver meget. Men at være den stærke pårørende på sidelinjen, der både skal støtte, ordne det praktiske og agere både mor og far i perioder, er mindst lige så hårdt,” fortæller Lone Blume og fortsætter:

”Og så er det bare et faktum, at man forandres som person, når man er ude at kysse kanten, og det kan gå begge veje. Det var ikke den samme Lone, der blev syg som den Lone, der blev rask. Og den forandring var, sammen med andre ting, med til at koste vores ægteskab.”  

Lone Blume, Kasper og Mette

Ny kærlighed blomstrede

Efter et par år, hvor Lone restituerede efter den voldsomme periode, landede hun solidt på benene igen. Her tog hendes liv en ny og mere positiv drejning.

Et forretningsmøde med Horsens borgmester, Jan Trøjborg, skabte et fælles ønske om at mødes igen som privatpersoner uden for rådhusets kontor. Et nyt møde afklarede hurtigt dem begge om, at der var basis for mere. Og der gik ikke lang tid, inden de officielt erklærede sig som kærester og flyttede sammen.

 ”Vi fik to et halvt år fyldt med kærlighed, hygge, rejser og gode politiske snakke om livets store spørgsmål og samfundet. En periode, der for mig står som både meget lykkelig og meget udviklende. Især hvad angår viden og indsigt i politik og samfundets både udfordringer, men også potentielle løsninger,” siger Lone Blume og uddyber:

”Jan var en fantastisk vidende politiker med mange gode visioner for sin by, Horsens, og for Danmark som helhed – Ikke mindst for det danske sundhedsvæsen”.

Dog endte lykken brat. En pludselig og dødelig blodprop under et cykelløb i forbindelse med Giro d´Italia, der blev afholdt i Horsens, satte en skæbnesvanger og tragisk stopper for Jans liv. Horsens mistede sin borgmester. Jans mor, søster og fire børn mistede deres elskede søn, bror og far. Og Lone mistede sin dejlige kæreste.

”Jeg må indrømme, at Jans pludselige død var den hårdeste udfordring af dem alle. Dels var jeg mentalt slidt oven på de øvrige oplevelser, der i forvejen havde været. Men det gjorde også særligt ondt, fordi jeg lige nåede at mærke lykkefølelsen og livsglæden, der var kommet tilbage. For så igen at miste den på et splitsekund. Det var uvirkeligt, ubærligt og slet ikke til at fatte,” fortæller Lone Blume.

I det efterfølgende år fik Lone rejst sig igen og flyttede med sine nu store børn hen til en ny bolig. En bolig tæt på vandet som en god ven tilbød hende at leje, hvilket hun taknemligt tog imod. Her har hun boet siden, samlet kræfter og afklaret sig om sin fremtid – og det har givet anledning til forandring.

Jan Trøjborg var nøglen til Lones politiske virke

Lone Blume fortæller, hvordan hun gennem sine lange snakke med Jan Trøjborg fandt ud af, at hendes grundlæggende værdier matchede med socialdemokratiets. Det var endda på trods af, at hun selv kommer ud af en konservativ familie.

På grund af hendes store politiske engagement tog hun derfor chancen og stillede op til byrådsvalget i 2017. Hun blev valgt ind. Her har hun siden arbejdet ihærdigt for at påvirke måden, hvorpå man arbejder med borgernes sundhed og trivsel. 

”Jeg kæmper både for børnefamilierne, de unge, de ældre og ikke mindst de handicappede, som ikke selv kan kæmpe kampen,” siger Lone, der nu har fået blod på tanden til at genopstille til kommunalvalget i efteråret 2021. For som Lone siger: ”arbejdet er slet ikke gjort færdigt – det er kun lige begyndt”.

Hun uddyber:

”Jeg valgte ikke parti ud fra deres mærkesager. Jeg gjorde det ud fra, at mit og partiets værdisæt er på linje. Værdier, som blandt andet tæller, at vi skal passe på hinanden og sikre de bedste muligheder for alle – også hvis vi er udfordrede og sårbare. Jeg mener, at vi alle skal have friheden til at leve det liv, vi gerne vil. Men selvfølgelig er det vigtigt, at vi alle bidrager og er en del af vores fællesskab,” siger Lone og uddyber, at det ikke nødvendigvis er afgørende, hvor meget man bidrager med.

Hun er varm fortaler for, at vi i Danmark foretager et paradigmeskifte, så der i langt højere grad forebygges i stedet for hele tiden at være på bagkant, hvor skaderne skal udbedres. 

Hellere forebygge end helbrede

Der er altså ikke nogen tvivl om, at Lones mange bump på vejen har lært hende, hvor hurtigt livet kan tage en drejning. Herunder også, hvor vigtigt det er at lytte og handle på de første tegn på mistrivsel, inden problemet vokser sig større og måske ender i alvorlig sygdom eller skilsmisse.

Derfor er sundhed, forebyggelse og trivsel også blevet omdrejningspunktet for Lones erhvervsmæssige virke. Og med sundhed mener Lone ikke kun den fysiske.

”For mig handler sundhed ikke kun om løb og at spise rigtigt – det er mere fragmenteret. Jeg mener, at den mentale balance er mindst lige så vigtig. Man skal være følelsesmæssigt i harmoni og ikke gå på kompromis med sig selv, det slider,” siger Lone Blume.

Forretningsidé blev ført ud i livet

Netop den forebyggende indsats bliver også sat i spil i Lone Blumes virksomhed. Foruden at arbejde med forebyggelse politisk, har Lone nemlig skabt Blume Support. Her arbejder hun sammen med udvalgte terapeuter for at skabe trivsel hos medarbejdere i virksomhederne og deres familier. Hun tror nemlig på, at det vil forebygge stress og andet mentalt sygefravær for virksomhederne.

”Blume Support er mit tredje barn, og jeg tror så meget på konceptet. Jeg arbejder på at sælge det ind hos virksomheder, der selvfølgelig har en interesse i at investere i at have medarbejdere, der er glade og trives – såvel i jobbet som i det private liv,” siger Lone Blume og uddyber:

Lone Blume og Bjarne

”Jeg tror nemlig ikke på, at sygefravær kun skabes på jobbet, vi er jo hele mennesker. Og vi møder alle sten på vejen gennem livet. Sten, som vi har brug for hjælp til at håndtere og komme forbi – også for at kunne præstere på arbejdspladsen.”

Lone Blume uddyber, at det netop var dén hjælp, som både hende og familien ikke selv havde adgang til, da de behøvede den mest.

”Vi manglede selv, at der var en virksomhed som Blume Support, så den virksomhed måtte jeg bare etablere. Og nu er ringen sluttet, og min nye livsvej giver så meget mening hele vejen rundt. Livet er herligt,” slutter Lone, som sammen med sin kæreste Bjarne nu igen har fundet lykken og fået roen, troen og trivslen tilbage.

Vil du gerne vide mere om Lone kan du følge hende på de sociale medier:
KLIK HER!

Du vil måske også kunne lide...