Pia Lajer - Tegnefe

Alle kan lære at tegne, påstår Tegnefeen

Men det er især vigtigt at lære børnene det, mener kunstner og Tegnefeen, Pia Lajer. Hun har udviklet en tegnemetode hun kalder ”Magisk Tegning”, og den metode kan alle lære, siger hun. Når du først har lært at tegne, vil din indlæringsevne være langt højere.

Magisk tegnemetode hjerne

“Jamen jeg kan jo overhovedet ikke tegne!”, tænker du, hvis du hører til gruppen af de ni ud af ti blandt voksne, som nærmest bliver handlingslammede ved synet at et blankt stykke papir, der skånselsløst vil udstille din hjælpeløshed.

Du blev svigtet i barndommen

“Kan du ikke tegne, skyldes det svigt i barndommen,” siger kunstner Pia Lajer med et glimt i øjet. “Det er selvfølgelig en påstand sat på spidsen, men jeg mener det faktisk!”

Tegning er gennem generationer den eneste kulturelle aktivitet, vi byder vores børn uden anvisning til, hvordan man gør.

Andre kreative aktiviteter som musik og sang, dans og sport har hver sine værktøjer til at dygtiggøre dig. Musik og sang indbyder til at lære toner, rytmer og noder, dansen har sin koreografi, holdning og trin. Hver en sportsgren sine helt egne regler, øvelser og traditioner.

Kun med tegning deler vi blot papir og farver ud og siger “Værsgo at tegne”. Tænk om vi i skolen gjorde det samme med blokfløjter i forventning om, at børnene af sig selv fandt melodien og ikke bare leverede en gang øredøvende larm!…

Kan du se det for dig?… Nej vel?”

Du husker sikkert fra din egen barndom, da du kæmpede med de forbistrede streger. Og så var der jo lige ham/hende i klassen, som bare legende let tegnede så fantastisk, at du i afmagt krøllede papiret sammen.

For findes der noget mere visuelt tydeligt end at fejle på et stykke papir. Det var lige der, du blev overbevist om, at tegnetalentet er noget medfødt for de få og heldige.

Magisk Tegning… lær at tegne på 5 minutter

Her kommer den gode nyhed. Du kan lære at tegne lige det, du har lyst til på bare 5 min. 

Årsagen til dine tegnekvaler er ganske enkel… Ingen har vist dig, hvordan du nedfælder det, du ser, til papiret.

Det har 62-årige kunstner og selvbestaltede “Tegnefe” Pia Lajer, som er kvinden bag Magisk Tegning metoden, dedikeret resten af sin ungdom til at rette op på.

“Vi bør tage tegning lagt mere alvorligt i forhold til både trivsel og børns indlæring” … hævder hun.

Magisk tegnemetode

Magisk Tegning metoden

Alle motivers omrids består af 3 enkle formelementer… En streg, en bue og en cirkel. Du har knækket tegnekoden, så snart du kan finde og analysere de 3 formelementer i dit motiv.

Start med simple streger… En kat, et får eller et skib. Der er så meget inspiration at hente i f.eks. bøger, blade eller Pinterest, hvor du i søgefeltet kan skrive ”How to draw” … og så ordet for det I vil tegne … afslut med “for kids” eller “easy”. F.eks. kan der skrives ”How to draw cats easy”. 

Husk tegningen ikke nødvendigvis bør ligne inspirationskilden. En hund kan sagtens være grøn og have størrelse som et hus. En abetegning er ikke nødvendigvis flot. Aben kan se fræk, sød eller vred ud eller ligne en, der lige har spist en hel klase bananer.

Der findes ikke forkerte tegninger, men du/I kan tegne på ny og blive bedre til at udtrykke det, I ønsker, og kun en kan tegne nøjagtigt ligesom dig. Og det er… Ja, dig!

Ros og opmuntring er godt, men pas på ikke at overdrive

Tegning er ikke en konkurrence. Støt hinanden og udforsk mulighederne sammen. Brug tegningen til at spørge ind til barnets tanker og fortæl bagefter, hvad du ser og oplever. Tegn ikke på barnets tegning, men giv gerne vejledende råd, som barnet selv kan tage stilling til.

Spids blyant, skarp hjerne

“Og nu vil jeg fortælle dig noget meget vigtigt om at tegne”, fortsætter Pia. “Tegning er generationers mest oversete og undervurderede kilde til koncentration og indlæring til stort set alle fag i skolen”.

EEG-hætte forsøgsperson

Hjerneforsker Audrey van der Meer har på universitetet NTNU i Trondheim forsket i tegnings betydning for indlæring vs. de digitale indlæringsmetoder. Ved hjælp af en særlig EEG-hætte med elektroder på forsøgspersonernes hoved, kan hjernens aktiviteter aflæses som farvede bølger på en skærm.

 Audrey van der Meer

At tegne skaber på grund af håndbevægelserne flest neuro-svingninger mellem hjerneområderne i forhold til at skrive på et tastatur. Det er svingningerne, som bringer hjernen i en slags åben super tilstand, der stimulerer til læring. Tegneaktiviteten giver tilmed hjernen kroge til at hænge informationerne på. Audrey van der Meer anbefaler tegning så tidligt og så ofte som muligt i forhold til børns hjernemæssige udvikling og indlæring.

Mennesket er evolutionært udviklet til at bruge kroppen og sanserne for at lære. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal droppe de digitale skærme, som også rummer fantastiske muligheder, men der er så meget mere læringsudbytte ved f.eks. tegnede notater, der med få ord, tegninger, pile og symboler bidrager til både større forståelse og bedre hukommelse.

“Din hjerne vil desuden elske dig for at tegne. Ikke alene bliver du glad i låget, men aktiviteten er ren mindfuldness, der beroliger nervesystemet hos både dig og dit barnebarn. Så der er al mulig grund til at finde papir og farveblyanter frem og gå lige til stregen,” siger Pia som afslutning på vores snak.

Tegning er for alle

Pia har gennem årene vist metoden til tusinder mellem 4 – 86 år på biblioteker, turistattraktioner, børnehaver, skoler, ungdomsskoler, julemærkehjem, virksomheder, foreninger og plejehjem. “Intet i verden gør mig mere glad end at se menneskers forbløffelse over at genfinde sit eget skjulte talent, det er mit brændstof,” smiler Pia.

Du kan hente mere information om Magisk Tegning metoden og få inspiration til flere stjernestunder med børn og børnebørn på YouTube og ved at downloade Pias gratis e-bog “Fra drengestreger til streger for drenge… og piger” (KLIK HER for at downloade E-bogen)

Du vil måske også kunne lide...