Kvinde i drømmejob

Få dit drømmejob

De fleste af os bruger halvdelen af vores vågne timer på at arbejde. Vi identificerer os med vores job, og det arbejde vi laver. For rigtig mange af os i sådan en grad at mister vi vores job eller selv siger op, kan det være forbundet med, at vi mister vores identitet. For hvem er jeg, hvad kan jeg, hvis jeg ikke har et job (= er mit job)?

Af lifecoach Jette Ryesgaard

De fleste af os bruger halvdelen af vores vågne timer på at arbejde. 

Vi identificerer os med vores job, og det arbejde vi laver. For rigtig mange af os i sådan en grad at mister vi vores job eller selv siger op, kan det være forbundet med, at vi mister vores identitet. For hvem er jeg, hvad kan jeg, hvis jeg ikke har et job (= er mit job)?

Heldigvis er vi meget mere end vores job. Derfor er det også vigtigt at finde ind til det drømmejob, der giver dig glæde i din hverdag og som føles rigtigt for dig og ikke bare lyder godt på papiret. 

Måske er du der i livet, hvor du drømmer om at skifte job, tage en ny uddannelse eller gå nye uprøvede veje, men det føles overvældende, uoverskueligt og frygten for at mislykkes lurer lige bag hjørnet. Du ender med at blive, hvor du er, for det kender du, det er sikkert, forudsigeligt og ikke forbundet med utryghed, uvished eller risiko. MEN er du glad i dit job? Kan du se dig selv der om 5-10-15 år? Og vil du kigge tilbage og tænke, hvor var det godt, jeg holdt ud? Eller hvor var det ærgerligt, at jeg ikke fik taget springet?

Det kan være en hjælp at lægge en plan, så du step by step kan komme tættere på det arbejdsliv, du virkelig længes efter, og som vil give dig endnu mere glæde i din hverdag. Indenfor coaching bruges HHHHH-modellen, som i alt sin enkelthed går ud på at svare på fem grundlæggende spørgsmål:

1. Hvad vil jeg?

2. Hvorfor er det vigtigt?

3. Hvem får jeg støtte og udfordring af?

4. Hvordan får jeg det til at ske?

5. Hvornår skal det ske?

1: Hvad vil jeg?

For mange går processen allerede i stå her, for selvom det lyder let, kan det være utroligt svært at svare på. En måde at finde frem til svaret kan være at spørge dig selv: “Hvad holder jeg virkeligt meget af at lave? Hvad gør mig glad og giver mig energi at lave?” 

Du kan også tænke på, hvilke arbejdsopgaver du virkelig holder af at lave. 

Hvor bruger du dine kompetencer bedst?

Nøgleordet er at tænke på, hvad du holder af, når du ikke gør noget af pligt eller fornuft.

Jo mere præcis du bliver her, jo lettere vil det blive for dig at opnå det.

Bliv også bevidst om, hvor stort dit behov for tryghed er i forhold til at gå efter dit drømmejob. At gå efter sine drømme er ofte forbundet med at skulle tage chancer, for at det lykkes. Så spørg dig selv: ”Hvad er vigtigst for mig; at kunne leve trygt med et job, som jeg er mindre glad for eller leve med mindre sikkerhed, men med et job jeg brænder for?” Det ene svar er ikke mere rigtigt end det andet. Det vigtigste for dig er, at du bliver bevidst om det, for så har du allerede truffet et valg. Den vej du vil gå mod. Den der føles bedst for dig.

2: Hvorfor er det vigtigt?

Det næste, der er vigtigt for dig, er at finde frem til din motivation for dine jobvalg. Du skal kende din indre drivkraft. Mange ved, hvad de vil med deres karriere, hvilke mål de går efter, men glemmer at spørge ind til, hvad det vil give dem, når de har nået målet. Altså hvilken følelse har de indeni? Det er den følelse, der skal give dig motivationen og glæden ved dit job. F.eks. hvis du fik dit drømmejob, ville du stå med en følelse af at være tilstrækkelig, kompetent og elsket. Det vil du kunne mærke. Det vil give dig glæde og drivkraft. Men hvis du styrede efter anerkendelse, respekt og andre så op til dig, ville du lægge ansvaret over til andre. Du søger efter noget udenfor dig selv. Noget der er afhængigt af personerne omkring dig. Hvis de ikke giver dig det, du håber at få, vil du miste dit drive, din indre motivation.

Du kan også spørge dig selv om, hvordan dit liv vil se ud om fem eller ti år, hvis du ikke får dit drømmejob. Nogle mennesker motiveres af forventningen om den glæde, de vil komme til at opleve, når de når deres mål. Andre motiveres til at handle for at undgå den smerte, de vil opleve, hvis de ikke gør noget. Hvad motiveres du af – glæden du vil opnå? Eller smerten du for alt i verden vil undgå?

3: Hvem får jeg støtte og udfordring af?

Vi har alle i større eller mindre grad brug for støtte og opbakning i de beslutninger, vi træffer. Dermed ikke sagt at alle vil give os det, og de er enige i vores valg og beslutninger. Derfor er det også en god ide at overveje, hvem i din omgangskreds, der tror på dig og vil støtte dig? Hvem kan inspirere dig og sparre med dig? Hvem kan du hente erfaringer fra? Og hvordan bruger du personerne rundt om dig bedst muligt på vej mod dit drømmejob?

Du vil også møde folk, hvor du vil opleve modstand og negativitet. Hvordan kan du forberede dig selv på at møde den modstand, så de ikke planter usikkerhed i dig? Hvad kan du gøre for at undgå eller minimere deres indvirkning på dig?

4: Hvordan får jeg det til at ske?

Nu skal der sættes handling bag. Måske overvældes du af følelsen af, at det er uoverskueligt, urealistisk, og at du aldrig får dit drømmejob. Derfor er det vigtigt, at du KUN tager et lille skridt hen mod målet. Og at det ene lille skridt, tror du 100% på, at du kan lykkes med. At det er et skridt, du kan tage lige nu og her. Hvis du får en følelse af, at det kan du ikke, så skal du minimere skridtet således, at du kommer frem til noget, du kan handle på nu. Husk at der er hjælp at hente hos andre, der har gået vejen før dig. Det er fint og klogt at lade sig inspirere af andre og drage nytte af deres erfaringer. Der er ingen grund til selv at skulle opfinde den dybe tallerken igen og igen. Så føles det svært, træk på dem der har stået der før dig.

Efterhånden som du skridt for skridt nærmer dig dit drømmejob, vil du få troen på, at det vil lykkes. Når du til sidst er i mål, vil du indse, at selvom du til at starte med tænkte, at det var urealistiske, viste det sig ikke at være det. Det, der ofte forhindrer os i at nå vores mål, er ikke ydre modstand eller ydre faktorer. Det er, at vi slet ikke får startet op! Vi bremser os selv, før vi overhovedet er kommet i gang. Så kig på: hvad bremser dig? Og er det virkeligt sandt, eller er det bare en undskyldning for ikke at få sat handling bag, fordi du er utryg, bange, ikke kender resultatet, og det føles usikkert. Hvad er det værste, der kan ske? Og sker det? Det er meget sjældent tilfældet, at det vi forestiller os, faktisk også er det, der sker.

5: Hvornår skal det ske?

Det er vigtigt at definere præcist, hvornår du er i mål – jo skarpere du er her, jo bedre. Gerne med dato, tid og sted (hvis muligt). Det vil gøre dit mål opnåeligt og være til inspiration for dig på vejen derhen. OG du vil kunne fejre din succes, når du har krydset målstregen, fordi du ved præcis, hvornår du er der.

Mange vil dog kun være delvist herre over at nå i mål, da det som jobsøgende jo er afhængig af, at en arbejdsgiver vil ansætte dig i dit drømmejob. Derfor er det også vigtigt, at du gør alt, hvad du kan for at optimere dine muligheder, kvalifikationer og udvikler dig bedst muligt på vejen hen mod dit drømmejob.

Skab en hverdag, hvor du dagligt gør handlinger, der er fremmende for dit mål. Det kunne være at tage kurser, snakke med personer indenfor erhvervet, sende en uopfordret ansøgning, tage personlig kontakt til virksomheder, hvor jobbet allerede er, spørg ind til hvilke kompetencer de ser som vigtige. Måske har du allerede et netværk, du kan trække på og sparre med. Tænk kreativt – hvor kan du søge efter ny viden, der vil styrke dine muligheder? Kunne frivilligt arbejde øge dine chancer for at nå i mål? Ville en artikel eller et blogindlæg udvide din kreds af potentielle arbejdsgivere. 

Det vigtigste er, at du hele tiden udvikler dig og forbereder dig på dit kommende drømmejob 

At du viser dig selv, at du gør dit bedste og ikke forventer mirakler, men bevarer troen på at jobbet kommer, og du fortsat har ro i maven, fordi du mærker, at du er på vej. Og husk så at det er vigtigt, at du roser og anerkender dig selv for de små ting, du gør i hverdagen. F.eks. sig til dig selv: I dag har jeg været god til at få skrevet en ansøgning. I dag har jeg været god til at skabe en kontakt med en person, der allerede arbejder med det, jeg drømmer om. I dag har jeg gjort brug af mit netværk og fået inspiration.

Lav en plan for hvilke tiltag du vil gøre i din hverdag. Det er den, der kan være med til at holde dig til og skaber ro i dig – også på de dage, hvor det ikke føles let. 

Jette Rysgaard er life coach for Magasinet MIDT I

Har du et spørgsmål eller et problem der presser sig på, så husk at du kvit og frit kan spørge vores life-coach Jette Rysgaard – KLIK HER!

Du vil måske også kunne lide...