Vægttab

Den selvkærlige vej til naturligt vægttab

– få styr på overspisning, trøstespisning og pligtspisning 

Af Lone Ladefoged – certificeret NLP-psykoterapeut

Det med maden og vægten kan godt være noget bøvl – rent ud sagt. Mange kæmper uden at nå i mål. Hen ad vejen bliver tvivlen større, og troen på, at det er muligt mindre. Andre kommer ikke i gang, fordi det er for svært. 

Løsningen er ikke at du skal tage dig sammen. Mad og motion betyder noget på vægten, men når noget så personligt som dine spisevaner skal ændres, skal der andet og mere til.

Du må tænke kærlige tanker om dig selv, din mad og din vægt. Du må ha’ en god kontakt med din krop. Du må være venlig over for dig selv, og huske at gøre noget rart hver dag. Det er meningen, du skal have det godt – også mens du taber dig.

Min verden ændrede sig markant, da jeg tog min terapeutuddannelse. Der blev vendt op og ned på min opfattelse af livet. Det gjorde et stort indtryk, hvad tanker kan gøre, og hvad vi mennesker er i stand til. Derfor måtte jeg give det videre til andre. Mit valg faldt på vægtområdet, fordi jeg vidste, jeg kunne tilføje noget vigtigt. Min vægt har altid været stabil, bortset fra min første graviditet, hvor jeg tog 23 kilo på. Senere opdagede jeg, at mange får vægtproblemer i forbindelse med graviditet, fordi de tænker, at nu bliver det svært. Den tanke havde jeg ikke tænkt, så jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville få min normale vægt igen. Det var mit held.

Problemet starter i tankerne

Det er din natur at være glad og holde vægten stabil. Har du problemer med vægten, er det ikke din skyld. Det har du fordi, nogen har lært dig at tænke tanker, der fjerner dig fra din oprindelige natur.

Sådanne tanker findes i mange variationer, og de betyder, at vægten ikke rykker sig – eller at den stiger. Tænker du, at du ikke kommer nogen vegne, at du altid må kæmpe, fordi du er glad for mad, så betyder det kamp. Tænker du, at sundhed er trist, vil ingen kur virke i længden, fordi du giver dig selv gode grunde til at spise usundt.

Du er født til at ha’ det godt på alle måder. Du er, som du skal være, og det er meningen, at du skal leve så du føler dig glad. Hver dag. Så kan du nemmere klare dine udfordringer – også overvægten. Stresser du dig selv med stramme diæter og kedelige træningsplaner, vil det kun føles op ad bakke. 

Et godt sted at begynde er, at spørge kroppen, når du vælger din mad. Har jeg lyst til det her? Hvorfor vil jeg spise det? Føles det godt i maven? Er det bedre med noget andet? Du kan være sikker på, at hvis du spiser med dårlig samvittighed, er det fordi, du har hørt din krop sige, at den ikke bryder sig om det.

Det tager tid at slippe 10, 20 eller flere kilo. Et vægttab på et kilo om måneden er rigtig fint. De perioder, hvor vægten står stille, hører med, og kan betragtes som træning i holde vægten stabil. Det er vigtigt. Naturligvægtmetoden gør processen mere langstrakt end en almindelig slankekur, fordi du samtidig med vægttabet, lærer at være bevidst om, at have det godt – og klare de udfordrende situationer. Det betyder, at du slipper for yoyo-vægt og medfølgende frustrationer. Det tager tid, men set i det store perspektiv er det hurtigere og mere behagelig end mange års frustrerende vægtkamp. 


Lones 10 gode huskeregler:

1. Du er som du skal være. Du lever dit liv i balance. Men du har et sind, der kan glemme det. .

2. Stil efter den vægt, der passer dig. Regn med at det bliver sådan.

3. Nyd at ansvaret er dit – og at din løsning er uafhængig af andre.

4. Din krop arbejder med dig. Det er kroppens natur at være sund og slank. 

5. Vær taknemmelig for din krop, for den er dit vigtigste aktiv – din billet til livet.

6. Tag godt imod de tanker, der gør dig glad. Send de kedelige tanker videre.

7. Sanserne er din kvalitetskontrol. De skal ikke bestemme – kun afgøre om maden er lækker nok til dig. Lad kroppen tage beslutningen. Og spis med nydelse og god samvittighed.

8. Hold dagligt fokus på din krop og dit velvære – også når livet kræver dig på andre områder. Det er en livslang proces at give sig selv kærlig opmærksomhed.

9. Gør noget, der glæder dig hver dag. Så meget som muligt.

10. Ligesom der altid er luft, så du kan trække vejret, er der også altid glæde til dig.


Lone Ladefoged:

• Har været brevkasseredaktør i Ude og Hjemmes Slankeklub i 1 1/2 år.

• Har skrevet slanke- og sundhedsstof + portrætter til blade og magasiner.
Bl.a. I form og Femina.

• I 2006 åbnede jeg Klub Naturligvægt – Danmarks første onlineklub med mentale værktøjer til naturlig vægt.

• Forfatter til “Tanker der slanker” bog+CD (1999), “Slank med omtanke” bog+kort (2002) samt “Tænk dig sund og slank” 2008.

• I 1996 åbnede jeg egen virksomhed med sunde vægtstrategier som speciale

• Certificeret NLP-psykoterapeut

• NLP Formidlingsuddannelse

• NLP Sundhedsuddannelse

Du vil måske også kunne lide...