Jane Maltesen træner

Dit helbred er din SKAT!

Hvordan er din fysik?

Af Jane Maltesen

Vi er lige gået ind i et nyt år, og du har sikkert masser af gode intentioner for det nye år, og en af dem er måske din sundhed?

Hvis du vil have en aktiv alderdom, hvor du kan andet end at snøre dine sko, så er det nu, du skal komme i gang med fysisk træning

Undersøgelser viser nemlig, at hvis du bruger kun 30-60 minutter om ugen på muskelstyrkende øvelser, så kan det reducere din risiko markant for at dø for tidligt.

Særligt for kvinder, hvor der sker et voldsomt tab af muskler omkring overgangsalderen.

Noget af årsagen til, at kvinder har så voldsomt et tab af muskler er, at vores aktivitetsniveau som regel falder frem mod 50 års alderen. Vi bærer ikke rundt på børnene mere, vi har i det hele taget mere tid til at sidde ned og slappe af og nyde god mad, og samtidig falder stofsskiftet.

Det kan vi heldigvis gøre noget ved – vi skal sørge for at skrue op for aktiviteten igen, så vi kan opbygge styrke, balance, smidighed og kondition, som er så vigtig, jo ældre du bliver.

Jeg ønsker at leve længe og godt – uden sygdom, og hvis det på nogen måde er muligt, vil jeg også gerne have en krop, der er yngre end min biologiske alder. 

Jeg vil gerne være en robust og sund person i stedet for skrøbelig, træt og syg.

Desværre er det ikke sådan, at der findes en pille eller en trylledrik, der kan give os ungdom og et langt liv, men vi kan lave vores egen recept på en KRAM-venlig livsstil, som er det nærmeste vi kommer livets eliksir, og som ifølge forskningen giver os i gennemsnit 14 år længere at leve i.

Hvad er KRAM?

KRAM står for KOST, RYGNING, ALKOHOL og MOTION, som betyder, at spise sundt, ingen rygning, drikke vin moderat og motionere 30 minutter hver dag. 

For mit eget vedkommende spiser jeg faktisk rimelig sundt (men alt for meget), jeg ryger ikke, jeg drikker vin – lidt mere end moderat (men øver mig i at skære ned) og jeg motionerer knap nok 30 minutter hver dag – det kan gøres bedre.

Der er altså nogle ting, som jeg kan skrue på for at leve op på med KRAM-modellen.

Styrke har ingen alder

Lev sundt, men skift slankekuren ud med motion. 

Motion har nemlig en afgørende betydning for din sundhedstilstand, og jo bedre stand du er, jo længere lever du – man kan sige, at du skal træne for at blive ældre.

Vores muskelmasse bliver mindre med alderen – ja faktisk allerede fra 30 års alderen, hvis vi ikke sørger for at vedligeholde muskelmassen, men fra 50 års alderen går det rigtig stærkt. 

Husk på, at hvis du har en god muskelmasse, har du et stærkere udgangspunkt, hvis uheldet er ude, og du bliver syg, ligesom en god muskelmasse forebygger knogleskørhed og livsstilssygdomme.

Faktisk oplevede jeg det selv, da jeg brækkede min ankel tidligere på året. Jeg blev hurtigt svækket, da jeg ikke at kunne bevæge mig, som jeg plejer, og de muskler, som jeg havde, svandt på ganske kort tid, og jeg havde svært ved at gøre selv basale ting.

Det var det, der fik mig i gang med at dyrke motion.

Sådan kommer du i gang

Start med at lave en aftale med dig selv, og gør den daglige motion til en rutine. Prøv at lægge motion ind i kalenderen, og overhold aftalen med dig selv.

Hvis du ikke er til at gå i motionscenteret eller svømmehallen, så brug 5-15 minutter om dagen på mikrotræning derhjemme. Der findes mange træn-selv online programmer.

Træn med vægte – så tungt som du magter – eller brug appen 7 Minute workout, som giver god motion for hele kroppen.

Start i det små, og mærk efter, om du skal gøre det hver dag eller måske hver anden dag. Du vil hurtigt mærke, at du bygger dine muskler op.

Gør det til en vane at gå en lille tur hver dag – også selv om det regner og blæser udenfor. Den friske luft er godt for både krop og sind.

Hold fast i din muskelmasse og lad motionen være en del af din nye livsstil i det nye år.

Mere om Jane:

Jane er 68 år, er blogger med websitet seniortiden.dk. Her kan du finde masser af motivation og inspiration til det gode seniorliv
KLIK HER, og læs mere!

Du vil måske også kunne lide...