Mette Blomsterberg i magasinet MIDT I

Konditorfagets kejserinde midt i overgangsalderen

Som børn og unge besidder vi en helt speciel ubekymrethed, og vores trang til at lege og udforske er dejlig stor. Når vi bliver lidt ældre (20’erne), modnes vores tanker, men vores vitalitet og fysiske grænser er uudslukkelige. Som ældre bliver vi til gengæld mere stabile i psyken, og der begynder at ske ting med vores kroppe. 

Hver ting til sin tid – og der er noget om snakken, når vi mennesker bevæger os igennem livet. Nogle ting er biologisk bestemt, mens andre kan forklares socialt og indikerer i hvilken alder, vi med størst sandsynlighed vil tage et valg eller står i en bestemt position i livet.

Af Mette Foldager

Det smukke ved ældning er livet før

”Det var jo ikke som at få en spand vand med forandringer i hovedet, den dag jeg fyldte 50. For mig er der kommet småforandringer snigende stille og roligt, fra jeg var i midten af 40’erne. Jeg har altid været ret afklaret med, at vi ældes med årene, og jeg synes faktisk, at det er utroligt smukt, når man kan se på et menneske, at det har levet et liv. 

Jeg slog det dog lidt hen, at min søvn oftere blev afbrudt, at dynen indimellem virkede lidt ekstra varm osv. Ikke fordi jeg benægtede forandringerne, men før i tiden var jeg jo som regel selv med på, hvis og når der var disse forstyrrelser – travle perioder, lidt for meget om ørene, vi glemte at åbne vinduet, inden vi gik til køjs osv. Det mest irriterende ved disse nye tiltag var netop, at der IKKE var nogle forklaringer, og det var ikke noget, jeg selv kunne styre.”

Jeg ryster ballerne og lår-basserne og spiser fornuftigt

”Vi har altid prioriteret at lave vores mad selv så meget som overhovedet muligt. Jeg synes, vi har et ret fornuftigt forhold til det, vi spiser. Vi elsker faktisk mad – ikke kun at spise det, men vi elsker også at lave det og at samles om måltidet med hinanden. 

Efter at en veninde anbefalede mig at tage Femarelle som kosttilskud til halvgamle damer – (det sagde hun), så er min søvn blevet meget bedre og mine svedture minimale. I dag har jeg et godt samarbejde med dem, for det har virkelig virket for mig. Derudover tager jeg en vitaminpille i ny og næ, når jeg ellers husker det, prøver at drikke godt med vand, men nægter at droppe mit glas vin om aftenen, mens jeg laver mad.

I forhold til motion så har det altid været bedst for mig og mit lidt underlige arbejdsliv at løbe en tur indimellem. 

Det har passet perfekt for mig, at jeg har kunnet gøre det, når det passede ind, og når der ikke stod nogen og ventede på mig. Nu hvor jeg er blevet ældre, har jeg helt sikkert brug for mere disciplin omkring at få det gjort. Derfor har jeg min suveræne løbe-buddy, Sven, som venter på mig i skoven 3 gange om ugen. Det er både godt for fysikken at få rystet ballerne og lårbasserne, men det er også utroligt hyggeligt og givtigt for sindet, og det er helt klart med til, at jeg prioriterer at få det gjort. Vi slutter af med et dyp i dejlige Øresund – og vi gør det hele året rundt, og jeg er blevet afhængig af det.” 

Mit hjerte hjælper mig i den retning, jeg vil

For Mette er det vigtigt at følge sit hjerte, når der sker livsforandringer f.eks. i familielivet – når tiden kommer, hvor børnene flyver hjemmefra, og nye drømme og planer kommer for dagen.

”Jeg har en plan om fortsat at følge mit hjerte. Det fungerer godt for mig, og det har altid været en god pejling for mine til- og fravalg. Jeg har aldrig følt mig låst af at have mine børn hjemme, så det kommer til at være mere et savn end en lettelse for mig, når begge flyver fra reden. 

Mon ikke tiden helt naturligt byder på nye muligheder, som jeg så kan vælge til, hvis og når jeg vil. Det, tror jeg, finder sin gang stille og roligt. Jeg drømmer om, at jeg altid kan være en eller anden del af mine døtres voksne liv. Jeg vil altid være der for dem, hvis og når de må få brug for det.”

Man finder nye veje at løse opgaverne på

Pandemien og nedlukningen har naturligvis, som for mange andre, også ændret hverdagen for Mette Blomsterberg. 

”Der er blevet vendt op og ned på manges liv i disse tider. Også mit. Mine nye foredrag om arbejdsglæde og teambuilding-kursus-events for virksomheder blev først flyttet af flere omgange og sidenhen aflyst.

Jeg fik så stablet et godt samarbejde på benene med en professionel kameramand, som står for det tekniske til mine online workshops for virksomheder. Jeg sørger for den konditorfaglige høje kvalitet og alt det praktiske med opskrifter og udstyrslister, og han sørger for, at det hele filmes med gode billeder, godt lys og lyd. Sammen leverer vi et sindssygt godt og professionelt produkt, som vi begge er stolte af. 

De isenkræmmere, der forhandler mit bageudstyr, har alle været og ér udfordret med nedlukningen, til gengæld er både deres og min webshop eksploderet, fordi der handles godt bagegrej hjemme fra stuen i disse tider, og der hjemmebages på højtryk. 

Jeg er i fuld gang med at skrive endnu en bog om et specifikt område fra den dejlige bageverden. Den kommer til efteråret og bliver den 12. bog fra min hånd. 

Denne krise har helt klart også bragt noget godt med sig. Jeg har selv fundet en ro, som oveni panikken på en eller anden måde gør mig godt. Det er et stort lys i en mørk tid. Og så er jeg helt vild med de 2-mandsgåture og hyggestunder med mine veninder og venner, som er fulde af nærvær og ’dig og mig tid.” 

Har du planer om et skift midt i livet?

Selvom mange kender Mette Blomsterberg som den perfekte, passionerede konditor fra TV, mener hun selv, at hun er et helt almindeligt, uperfekt menneske.

Dog har hun altid værnet om sit håndværk med stor respekt, hvilket tydeligt ses i hendes flotte kreationer, og hun ser selv frem til at udvikle flere læringsprogrammer og dele sine erfaringer med andre bageentusiaster.

”Jeg har altid gjort mig umage med mit fag. Konditorfaget handler om præcision, og det er nødt til at være præcist for at kunne lykkes hver gang. 

Mit arbejdsliv har udviklet sig støt og roligt igennem årene, og jeg befinder mig utroligt godt med at være der, hvor jeg er i dag. Formidling og mit lækre bagegrej er hovedfokus i min virksomhed, og det er det jo netop, fordi jeg har besluttet mig for det. Jeg vil elske at lave flere og nye læringsprogrammer til alle bageglade danskere, der savner professionelle, faglige tips og tricks, for jeg elsker simpelthen at dele ud af mine erfaringer.”

Mette Blomsterberg i magasinet MIDT I

Her er min opskrift til jer

Til spørgsmålet om vi kunne lokke Konditorfagets ypperste dronning til at designe en helt speciel ”Overgangsaldervenlig” kageopskrift til vores læsere, svarer Mette Blomsterberg kærligt og hurtigt:

”Uanset om vi er i overgangsalderen eller ej, så skal vi huske at leve vores liv godt med gode ingredienser.

Vi skal omgås med mennesker, som vi holder af, men vi skal også mærke og forlange, at de giver os noget god energi. Vi skal turde forlange at få noget igen. Vi skal ernære os fornuftigt, godt og varieret. Vi skal lette måsen og få noget for hånden, og så skal vi grine og smile hver eneste dag. 

Det hele skal røres sammen med kærlighed og beslutsomhed. Kom det hele i en rummelig og tryg form og bag den i solens varme til du kan mærke, at det føles rigtigt for dig. Også på en skyet dag, for ovenover skyerne skinner solen nemlig altid”.

Følg med i Mette Blomsterbergs liv på instagram @metteblomsterberg_official

Du vil måske også kunne lide...