Overgangsalderen kan blive din store chance

Af Anette Paulin, cand.mag, leder af NHT®-uddannelsen

Hører du til dem, der oplever symptomer i overgangsalderen – og det gør tre fjerdedele af alle kvinder – så kan det blive et vendepunkt for din sundhed.

Rigtig mange kvinder har nemlig lidt af diverse skavanker i årevis op til menopausen, men først nu bliver de opmærksomme på, at det kan have noget at gøre med hormonerne. Typisk begynder f.eks. produktionen af progesteron fra æggestokkene at falde allerede fra midten af 30’erne og resulterer i stigende problemer med PMS, væskeophobninger, migræne eller depression. Men vi er ikke vant til at forbinde det med ændringer i hormonerne. Først omkring overgangsalderen bliver det så slemt, at ”noget må gøres” – også fordi mange bliver mere sårbare og oplever, at de ikke kan presse sig selv så hårdt som tidligere.

Det skyldes, at stress-hormonet cortisol ”æder” det progesteron, du producerer, og da du nu producerer mindre og mindre, er der mindre at tære på, og kroppen går hurtigere ”progesteron-kold”.

Hvile og afslapning og respekt for dine egne grænser er derfor en vigtig del af en genopretning. Hvis du samtidig sætter dig ind i, hvad der egentlig sker med hormonerne omkring overgangsalderen, så har du de bedste forudsætninger for at rette op på balancen – og det kan føre til helt uventede forbedringer.

Det lyder måske lidt overdrevet, men det var, hvad jeg selv oplevede, da jeg kom i overgangsalderen. Jeg blev ramt af depression og gik rundt som i en osteklokke uden at kunne føle nogen form for glæde. Da jeg gik i gang med en genopretning kom jeg ikke alene ud af depressionen – de blæreproblemer, jeg havde haft, siden jeg var teenager, forsvandt også. For første gang i mit voksne liv skulle jeg ikke sikre mig, at der var et toilet i nærheden, når jeg skulle nogen steder hen. Det var uventet! Men siden da har jeg set det ske hos mange kvinder. Det kræver måske, at du gearer ned og bruger tid på at finde ud af, hvad du mangler – både fysisk og psykisk – men se det som din store chance. For det er en indsats, som meget vel kan ende med at gøre dig sundere, end du har været i mange år.

Er du kommet i overgangsalderen? Test dig selv HER

Du vil måske også kunne lide...