Fokus skal være på at leve, ikke at overleve

Interview med Charlotte Bøving

Af freelance journalist J. Danielsen

”Det er Charlotte”. Selv i telefonen stråler der en ukuelig energi og glæde ud fra Charlotte Bøving. Noget, der har inspireret og imponeret over hele Danmark. Overskuddet lyser simpelthen ud af den 52-årige kvinde, der gør alt, hvad hun kan, for at nyde hver eneste dag, som var det den sidste. 

Barndommen, kræftforløb, karriere og kærlighed er noget af det, der har givet Charlotte erfaringer, som har været med til at forme den energiske, generøse og reflekterende kvinde, der er at finde på både sendefladen i TV og på hylderne hos boghandlere landet over.

Man kan alt, hvad man vil

Charlotte er vokset op i Varde med sin bror, Christian, og to forældre, der begge var læger, og ifølge hende selv er det allerede i Varde fra barnsben, at hendes enorme energi og lyst til livet og læring er skabt. Der hendes drive fremad begyndte.

”Min far var ukuelig i forhold til at vinde medaljer og gik benhårdt efter målet. Min mor læste bare lidt mere end alle de andre for at opnå anerkendelse på den måde. Og så havde jeg en farmor, der engang sagde til mig: ’Man kan alt, hvad man vil. Hvis man kan komme til månen, så kan man alt’. De tre ting kombineret har nok bare præget mig til altid at arbejde rigtig hårdt og passioneret for ting, jeg tror på”, forklarer Charlotte.

Tv-lægen er dog også overbevist om, at når man omgiver sig med folk og arbejde, som man elsker, så får man en ekstra portion energi til at arbejde endnu hårdere, uden at man egentlig lægger mærke til det. Men hvor det før i tiden var anerkendelsen, der drev Charlotte, så er det med årene blevet noget helt andet, der fylder for hende. 

”Mit drive i dag er at få lov til at gøre en forskel. Jeg tager ikke til takke med, at jeg har taget min embedseksamen, og så kan jeg det, jeg skal som læge. Jeg vil hele tiden udvikle mig og blive bedre. Det har jeg jo nok efter min mor. Og så er det mentale aspekt gradvist kommet til at fylde mere, for når man også arbejder med det, så kan man virkelig gøre en forskel for de ulykkelige skæbner”, siger Charlotte.

Styr på vreden

Der var dog også oplevelser i barndomshjemmet, der har givet Charlotte Bøving ting med i livet, som hun har skullet arbejde med. Som hun er blevet udfordret af, og som har fyldt hos hende i årevis. Faderen var nemlig, med Charlottes egne ord, stjernepsykopat, og han terroriserede til tider hjemmet med enorme humørsvingninger og vold mod moderen. Det har sat spor hos tv-lægen, der i sine unge år brugte meget energi på at være vred. På sin far og på det, der var sket.

”Vreden spændte ben for mig. Den gjorde faktisk, at jeg ikke kunne leve livet fuldt ud. Men i dag har jeg anerkendt, at vreden godt må være der. Hvis jeg møder noget, der er uretfærdigt eller løgn eller der forties noget, så reagerer jeg på det, og det er okay. Jeg er i fred med vreden, selvom det er en følelse ikke ret mange mennesker er stolte af. Men det er helt okay at være vred”, forklarer Charlotte, der i efteråret udgav en bog med fokus på at lære at styre vreden og bruge den konstruktivt.

Selv oplevelserne med en far, der ofte var voldelig overfor moderen, har Charlotte dog formået at få vendt, så det den dag i dag bidrager med noget positivt i hendes liv. Hun ser nemlig modgangen som noget af det, der i dag giver hende sit største drive.

”I stedet for, vi har så meget fokus på at have ondt af os selv, så bliver vi nødt til at prøve at ændre perspektiv. Hvis alle dem, der har oplevet noget, som var ubehageligt i livet, går rundt og synes, det er synd for dem, så kommer vi ingen vegne som samfund. Så sad vi alle sammen og var stiknarkomaner på Nørrebro”, forklarer Charlotte og fortsætter  

”Og det er ikke, fordi jeg ikke anerkender, at folk kan have det virkelig dårligt, men vi kommer ingen vegne, hvis det skal være synd for mig. Selvfølgelig skal man hjælpes og have lidt trøst, men det er jo for vores eget liv, vi skal leve videre og ikke en eller anden fortid, der holder os fast i noget, der ikke duede eller ikke virkede. Vi skylder os selv at prøve at komme ud af det”, siger Charlotte.

Energi gennem trivsel

Charlotte Bøving er godt klar over, at det kræver en vis styrke at gå til udfordringer med den indstilling. Og hun er også udmærket klar over, at det ikke er muligt for alle. Personligt har hun heller ikke altid besiddet det overskud. Men én ting har altid været konstant, og det har været arbejdet. Passionen for det hun laver. 

”Det har krævet en masse timer, hvor jeg har stillet gratis op til forskellige ting, men det er jo også endt ud i, at jeg er så privilegeret, at jeg får lov til at beskæftige mig med alt det, jeg synes er spændende. OG der dukker altid noget nyt op”, fortæller Charlotte, der foruden sin praksis i Varde også laver TV, skriver bøger, holder foredrag og i skrivende stund lægger sidste hånd på en serie af kosttilskud. 

”Det er helt vildt vigtigt, at man er glad for det, man laver. Alt for mange går på arbejde kede af det, og det duer ikke. Det skal man gøre noget ved. Så kan det godt være, der er en måned, hvor der ikke er brød på bordet, men så har man forhåbentligt en masse gode mennesker, der vil hjælpe én. Manglende trivsel dræner, imens god trivsel giver en masse energi, og det gælder i alt her i livet”, forklarer Charlotte, der altid sørger for, at det er sidstnævnte, der gør sig gældende i hendes job.

En ny virkelighed

Når der tales om Charlotte Bøvings enorme energi, taknemmelighed og positivisme, er det næsten umuligt ikke at komme til også at tale om tv-lægens kræftsygdom. En kræftsygdom, der har fyldt langt mere i medierne, end den har hos Charlotte selv. I kraft af forældrenes lægegerning og personligheder er hun nemlig vokset op med, at liv og død går hånd i hånd. Det var noget, de talte om i hjemmet, og Charlotte har altid forholdt sig til den.

”Da jeg fik min diagnose, så var det bare sådan det var, og så var det en del af min nye virkelighed. Jeg har jo altid vidst, jeg skulle dø. Jeg har bare aldrig vidst, og ved i øvrigt stadig ikke, hvad der kommer til at slå mig ihjel. Måske bliver det kræft, måske bliver jeg kørt over af en bil i morgen. Jeg ved det ikke”, slår Charlotte fast. Det er kun, når hun skal til kontrol, at kræften får lov til at trænge en smule længere ind i hendes bevidsthed for alvor, for det skal hun altid lige forberede sig lidt til mentalt. Men udover dette, lader hun det ikke fylde. Og ifølge Charlotte var der mange, der kunne lære noget af ikke at tænke på døden som en stor mørk ting og lade det overskygge alt andet. 

”Jeg tror, at kræftdiagnoser ofte rammer hårdt, fordi folk generelt ikke forholder sig til, at de skal dø. Samfundet er blevet sådan, at døden ikke er noget vi taler om. Vores børn skal for alt i verden undgå at blive eksponeret for noget, der har med døden at gøre. Det synes jeg generelt er helt hen i vejret, for døden er jo det eneste uundgåelige her i livet, og det skal vi klædes ordentligt på til at tackle. Det tror jeg, jeg har været, og dermed har jeg nok også været bedre til ikke at lade det overskygge min glæde ved livet”, siger Charlotte.

Kræftens konsekvenser

Charlotte Bøvings kræftdiagnose har selvfølgelig og helt naturligt medført nogle ændringer i hendes liv. Senest da hun vinteren 2018 fik fjernet yderligere 70 centimeter af sin tyndtarm, så hun nu mangler cirka en meter tyndtarm i alt. Det har betydet flere indlæggelser med meget smertefuld tarmslyng. 

”Det er klart, at jeg er blevet nødt til at forholde mig til det. Men igen, så er det bare min nye virkelighed. Det har dog blandt andet betydet, at jeg tænker lidt mere over, hvor jeg rejser hen. Jeg vil rigtig gerne vide, at der er et hospital i nærheden, for tarmslyng er jo noget, man kan dø af. Så jeg rejser ikke lige til Nordpolen eller noget andet eksotisk. Det har kostet lidt på frihedsfølelsen”, fortæller Charlotte.

Derudover har operationen betydet, at tv-lægen har fået svært ved at holde vægten og godt kan mærke, at energiniveauet ikke er helt det samme, som før. Det er dog stadig væsentligt højere end hos så mange andre. 

”Nu arbejder jeg nok kun 90 timer om ugen, hvor jeg før arbejdede 100 timer”, siger Charlotte med et lille grin.

Taknemmelighed

Barndommen med en voldelig og psykopatisk far og et hårdt kræftforløb har også lært Charlotte Bøving om taknemmelighed. Taknemmelighed når folk er gode ved hende. Taknemmelighed over at være i live. Taknemmelighed over at få lov at inspirere andre mennesker, taknemmelighed over at få lov at lave det arbejde, hun gerne vil. Taknemmelighed over at møde den helt store kærlighed på et tidspunkt i livet, hvor hun ikke regnede med det. 

”Taknemmelighed er blevet en by i Rusland for rigtig mange mennesker, og det synes jeg er ærgerligt. Hvis vi kan animere til at få den frem i folk, så er det i hvert fald noget af det, der for mit eget vedkommende har gjort, at jeg er begyndt at leve”, forklarer tv-lægen.

Charlottes taknemmelighed er vokset i takt med, at alvoren også har været til stede i hendes liv. Og også dette har givet hende drive i sit liv og sin karriere. 

”Jeg vidste sjældent, hvordan jeg skulle give igen, når der var nogle, der var gode ved mig. Det er måske også noget af det, der har affødt, at jeg er sådan en, der bare løber enormt stærkt og har givet ud til af mig selv til højre og venstre for måske at få en lille smule anerkendelse tilbage. Men i dag er jeg nået dertil, hvor det er meget bevidst. I dag giver jeg ikke for at få anerkendelse, i dag giver jeg, fordi jeg har overskud. Og overskud forpligter”, siger Charlotte.

Nem kærlighed

En vigtig ting overskygger dog alt andet for Charlotte, når det kommer til at opsamle energi. Og det er kærligheden. Den eneste ting i livet, der ikke kan forceres. Charlotte dannede i flere år par med Pernille Lok, som hun også blev gift med. Parret gled dog stille og roligt fra hinanden, men der gik alligevel lang tid, før Charlotte var parat til at erkende dette. Men så til en barnedåb hos Dennis Knudsens søn, var der en bekendt, der stillede hende et spørgsmål. 

”Jeg blev spurgt om, hvad der var vigtigst for mig i livet. Og så sagde jeg kærlighed, nærvær og ikke mindst frihed, men efterhånden som vores samtale udviklede sig, gik det op for min veninde og jeg, at jeg i virkeligheden ikke mente frihed. Jeg mente eventyr. Jeg savnede eventyr. Jeg holder jo stadig enormt meget af Pernille, men vi ville bare noget forskelligt med vores liv. Og jeg ville ikke bruge resten af mit liv på at være i noget, der ikke gjorde mig glad. Det er livet for kort til, så jeg skulle noget andet”, fortæller Charlotte.

Tv-lægen tog herefter hjem til sin kone og tog en snak med hende. Det viste sig, at de havde den samme opfattelse, og parret blev skilt i fred og fordragelighed. Kort tid efter blev Charlotte ramt af et lyn fra en klar himmel, da hun forelskede sig i Christina, som tv-lægen allerede havde kendt i fem år på daværende tidspunkt.

”Når man lukker en dør, så åbner der sig jo ofte en ny. Det skete bare. Fuldstændig ud af det blå. Jeg havde slet ikke set det komme. Og det er helt fantastisk. Hun er helt fantastisk. Jeg har aldrig før prøvet, at kærlighed kunne være så nemt”, fortæller en meget forelsket Charlotte.

Fokus på at leve

Barndommens passion for det hun tror på og har lyst til, den rette jobhylde, taknemmeligheden for livet og gode mennesker, et kræftforløb og en bevidsthed om sin egen dødelighed og en ubetinget og gennemsyrende kærlighed til sin partner. Disse ting har i høj grad præget Charlotte Bøving og hendes evne til at være positiv, leve livet og nyde hver dag. 

”Alt det, jeg har med i bagagen har i høj grad været med til at gøre mig opmærksom på de ting i livet, som er vigtige for mig. Og have fokus på dem. Og dyrke dem. Vi er her kun én gang, og jeg har tænkt mig at få det bedste ud af det. Jeg vil være glad hver eneste dag, jeg slår øjnene op. De ting, der ikke bidrager til det, dem dropper jeg eller skærer ned på”, fortæller Charlotte. 

Foruden vigtigheden af at have fokus på de ting, der gør dig glad, nævner den altid positive tv-læge også vigtigheden i at have fokus på det, du kan fremfor de ting, du ikke kan.

”Det kan godt være, du har fået en knæskade, så du ikke kan løbe. Men så kan du svømme. Eller måske cykle. Se det gode i livet fremfor det dårlige. Nyd, at du er her og sørg for, at hverdagene er ligeså gode som ferierne. Det kan godt være, der er nullermænd i stuen, men lad dem ligge og nyd livet og gør noget, der gør dig glad. Hver dag. Fokus skal altid være på at leve, ikke på at overleve”, slutter Charlotte.

Du vil måske også kunne lide...