Perlemagi for de kreative

Designer Pernille Fisker har udviklet en ny måde at bruge rørperler på, som hun kalder Perlemagi. Det er HAMA® rørperler, der sættes på stiftplader, hun bruger. Udover Perlemagi arbejder hun med at fremme alle former for håndarbejde, og det vi iøvrigt kan skabe med vores hænder.

Af Pernille Fisker

Pernille er uddannet i mode og accessories på Designskolen, Kolding. Først og fremmest som menneske og dernæst som designer er hun optaget er muligheden for at inspirere og motivere andre til at udvikle deres egen kreativitet.

HVAD ER PERLEMAGI?

’’Perlemagi opstod ved en strygefejl og er en videreudvikling af den traditionelle måde at lege med rørperler på. Jeg lavede perleplader med mine drenge og de satte nogle rigtig fine geometriske mønstre på stiftpladerne”, siger Pernille.

”Jeg stod for strygningen og til drengenes fortrydelse, kom jeg til, som mange sikkert også har oplevet det – at stryge alt for længe på perlerne – Mønstrene blev flade og fik et helt andet udtryk end det var meningen.

Som designer arbejder jeg med at eksperimentere og undersøge om der kan være andre måde ting kan gøres på. 

Med de fladstrøgne perler, fik jeg den mulighed foræret og det har udviklet sig til, at blive et helt univers af produkter og design for alle aldersgrupper – børn, tweens, teens og voksne.”

Perlemagisk strygeteknik er en kombination af hvordan mønstrene placeres på stiftpladen og måden de stryges på. Når det perlemagiske mønster er strøget færdigt, får man et utroligt stærkt materiale, der ikke kan gå i stykker. Ligemeget  om man bøjer, strækker eller trækker i det. Armringe kan krølles sammen og folder sig ud igen i perfekt form.

Perlemagi er trylleri. Gang på gang bliver du overrasket og placerer man perlerne lidt anderledes og skifter en farve, er det som at dreje et kalaidoskop.

Det er af stor betydning for mig, at de produkter jeg laver med Do-It-Yourself/Gør-Det-Selv, får og har en funktion. Dvs. at produkter og design efterfølgende er anvendelige, og kan bruges på uendelige måder.

Perlemagi skal gerne give mening og være noget man har lyst til at lave og lege med igen og igen. 

Det kan f.eks. blive til keyhangere, hårpynt, mandalas, smykker, accessories, dekoration, blomster, gækkebreve og meget mere.

Mønstre og ideer til Perlemagi er indtil nu udkommet i form af to bøger og to hæfter. 

Bogen Perlemagi ’Play’ er til børn og tweens, mens Perlemagi ’Edge’ er til teens og voksne. 

Derudover hæfterne ’Vintertid’ og ’Drømmetid’. Vintertid og Drømmetid er primært til voksne med pynt til vinteren og fine smykker. 

Ved siden af mit perlemagiske DIY koncept, designer jeg egne smykker i Perlemagi. De kan ses og købes i webshoppen www.perlemagi.dk

HÆNDERNES ARBEJDE

Håndarbejde er moderne. Broderi, syning, hækling og især strikning  – blomstrer. 

Jeg vil som designer inspirere og motivere til langsomme,  meditative og kreative aktiviteter. Især håndarbejde ligger mig på sinde.

Der er utrolig mange positive ting ved at lave håndarbejde. 

Når vi har gjort os umage i processen, får vi umiddelbart et smukt og brugbart resultat, men også en masse sidegevinstrer, vi måske ikke tænker så meget over. 

Først og fremmest er det afslappende og kan faktisk kun foregå i et langsomt tempo. 

Det giver os nogle mentale udfordringer feks. at forstå et mønster til en ny form for hulkant. At løse den opgave gør, at vi herefter bliver bedre til at løse andre og  nye udfordringer, og have fokus på kun at løse én opgave af gangen.

Vi øger vores fysiske følesans og mærker forskel på hvornår noget er loddent, silkeblødt, glat etc.

Håndarbejde frigiver det gode hormon oxytocin i vores hjerne og efterlader os i en tilstand af lykke, velvære og tilfredshed.

Det mindsker også muligheden for at vi bliver stressede. Vores fantasi og kreativitet bliver styrket – vi bliver endnu bedre til feks. at udvikle helt nye måder at strikke på. Alt dette bliver vi næret af – og vi har brug for det i denne hurtige digitale verden, hvor vi hele tiden ’er på’ og næsten alt kan klares fra vores smartphones og tablets i et splitsekund. 

I følge hjerneforsker Peter Lund Madsen – er vi skabt til at skabe med vores hænder. Det er en meget mere fuldkommen stimulation af hjernen, fordi det er det, vi er skabt til at gøre. Det er med til at frigøre tankeprocesser på et ubevidst plan. Lidt ligesom mange får det, når de løber. Heri er der en fordybelse i noget, som man selv skal gøre noget for at skabe. 

KREATIVITET

Det gør os som skrevet godt at være kreative. Men hvad vil det så egentlig sige at være kreativ? 

Den danske forsker i kreativitet – Jan Løhmann Stephensen – har formuleret det sådan her:

’’Vi gør noget ved noget i nogen tid og ender med et eller andet, som faktisk viser sig at være noget vi kunne finde på at kalde kreativt’’.

Det er en ret enkel måde at se og forstå kreativitet på. Det kan betragtes som en formel, hvor alle typer af håndarbejde og ting vi laver med vores hænder kan passe ind.  

AT SÅ FRØ, AT INSPIRERE

Jeg vil gerne så frø til kreativ udfoldelse. Når man øver sig, bliver man som bekendt god og endnu bedre på den lange bane. Det – og glæden ved at skabe med vores hænder, vil jeg gerne give videre.

Jeg arbejder i øjeblikket på et nyt koncept, hvor jeg lærer børn at strikke. Det kan være svært og en udfordring at strikke med to pinde. 

Derfor har jeg udviklet et nyt redskab der gør det let og enkelt at lære det. 

Strikkemetoden giver et fint, brugbart og tilfredsstillende produkt, der er klart til brug inden for 20-30 min. 

Jeg er på nuværende tidspunkt i gang med at lave brugerundersøgelser og lancerer mit ’Børn og strik’ koncept i løbet af 2020.

Se mere på instagram@perlemagi og www.perlemagi.dk hvor du også kan købe Pernilles fantastiske perlemagi smykker.

Du vil måske også kunne lide...