Fra bankmand til alternativ behandler

Af Henrik Svendsen

Henrik Svendsen skiftede skrivebordet ud med en massagebriks og driver i dag Klinik Velværet. Læs hans historie her.

Det var på en kold og snerig vinterdag i 2010, at tanken og bevidstheden kom, om at jeg ikke ville bruge resten af mit arbejdsliv i bankverdenen – jeg var 49 år på det tidspunkt, og kunne se tilbage på 30 år i bankbranchen.

Udfordringen var så, at jeg egentlig aldrig havde tænkt tanken før, og derfor var jeg rimelig blank for idéer om, hvad alternativet til bankverdenen skulle være. På hjemmefronten var der heldigvis stor opbakning til beslutningen om et skifte. Uden den var mit liv ikke blevet ændret.

Som bankmanden jeg var – endda som leder af en afdeling – startede jeg med at få kørt økonomien så meget i stilling som muligt til en fremtidig lønnedgang – én, der ville kunne mærkes.

At mit fremtidige virke skulle have noget med mennesker at gøre, var jeg ikke i tvivl om, og en tidligere rolle som idrætsinstruktør gennem flere år, trak i mig i retning af mennesker med udfordringer i fysikken og bevægeapparatet.

Fysioterapeut var i tankerne, men alene årstallet på min fødselsattest og studietid for en fysioterapeut  uddannelse gik ikke op med  bl.a. økonomien, og tankerne måtte derfor kredse videre.

Valget faldt så på zoneterapi og massage, hvor jeg i dag har sundhedsstyrelsens certificering som registreret alternativ behandler (RAB). Jeg videreuddanner mig jævnligt og gerne i en retning, hvor det er bevægeapparatet, der er i fokus. Senest med en uddannelse i Ortobionomi, hvor jeg har et fantastisk stærkt  og effektivt redskab ved hånden til at løsne genstridige spændinger i kroppen og genoprette kroppens naturlige funktion.

Ortobionomi er en behandlingsform med lette effektive tryk. Ortobionomi udspringer af osteopati, som mange fysioterapeuter anvender.

Tilbage til overvejelserne – for inden jeg er kommet så langt som jeg er,  måtte jeg jo gøre op med mit bankjob. Den økonomiske tryghed lå mig meget på sinde, så jeg var ude for at finde et nyt job, inden jeg sagde op i banken og startede på uddannelsen til zoneterapeut.

Jeg kunne naturligvis have fortsat i banken samtidig med uddannelsen, men jeg havde ikke hjertet med i de forandringer, som banken stod overfor – derfor var timingen for mig rigtig; at overlade den udfordring til en anden og tænke på fremtiden for familien og mig selv.

Som sagt så gjort – opsigelsen blev indgivet til chefen midt i en måned og blev modtaget med bemærkningen om, ”at den lader jeg lige ligge i skuffen et par uger, så du kan ombestemme dig”. Men beslutningen var gennemtænkt og taget, så den stod ved magt.

Trods min bankmæssige baggrund kastede jeg mig ud i den nye tilværelse som selvstændig uden at have foretaget en markedsundersøgelse, om der reelt var behov for en zoneterapeut, men jeg satsede og alt er gået godt. Så godt, at jeg efter knap 2 år med lønnet job ved siden valgte at kvittede denne lønindtægt, og satse fuldt ud på det selvstændige virke med egen klinik. I starten var kalenderen naturligvis ikke helt fuld, men det er den så sidenhen blevet, og faktisk gik det ret stærkt.

Fra omverdenen var der mange reaktioner, og faktisk har de kun været positive med bemærkninger såsom ”stærkt, flot at du tør, modigt, imponerende, dejligt for dig” og mere i den retning.

Jeg får fortsat jævnligt spørgsmålet om jeg savner banken. Til det er svaret et klokkeklart nej. Fordelene ved at være selvstændig og arbejde med det jeg brænder for, opvejer klart de ulemper der også er ved at være selvstændig. Det eneste jeg mangler lidt fra bankbranchen er det kollegiale fællesskab. I stedet får jeg input fra mange forskellige mennesker hver dag, og det er også med til at give ny energi.

En lektie har dog været, at man skal huske sig selv i hele processen, hvilket jeg nok lige glemte sidste år, som blev et vildt travlt år, da jeg ønskede at hjælpe så mange som overhovedet muligt. Der er nu justeret lidt på den front, så der nu er plads til noget fritid – vigtigt, ikke mindst nu, hvor jeg også har fået børnebørn.

Økonomien i forretningen er tilfredsstillende, selvom den aldrig når løn- og pensionsniveauet i banken. Men mindre kan også gøre det!

Udover den daglige aktivitet i klinikken har jeg nu også et mindre udbud af små kurser, såsom:

  • Workshops i elastisk tape (af mange kaldet kinesiotape) – det er en supplerende behandling af f.eks. sportsskader, holdningsmæssige udfordringer m.m. Her lærer du at tape dig selv og andre.
  • Massage – weekend kursus, hvor du lærer at give en god gang helkropsmassage til husbehov, til glæde for din familie og omgangskreds.
  • Zoneterapi – et let grundkursus over én dag, hvor du kommer langt rundt om de grundlæggende zoner og vil kunne supplere dit ”husapotek” med noget zoneterapi.
  • Massage til kolleger – lær at give en god og effektiv massage til dine kolleger. Du vil kunne give massage på nakke, skuldre, arme og ryg til én, der fx sidder på en kontorstol eller andet. Massagen foregår uden på tøjet og uden at bruge olie eller creme.
  • Ortobionomi – til uddannede behandlere, der ønsker at løfte deres mulighed for at hjælpe deres kunder/klienter med at mindske gener i bevægeapparatet. Der arbejdes med lette tryk med musklerne for at finde og lette spændinger. Forløbet forventes at starte i løbet af næste år.

Med base i min egen klinik på Bornholm afholder jeg disse kurser med jævne mellemrum, men jeg har også mulighed for at afholde kurser andre steder – det kan være i foreninger, på virksomheder eller hos andre interesserede over hele Danmark. Det er kun et spørgsmål om planlægning.

Du vil måske også kunne lide...