Vi har kigget bag facaden hos iværksætter virksomheden “HERBSTER – the taste of green living”.
Bag firmaet står Win Åndahl, som har nået en alder, hvor mange venner har fokus på pension og golf-handicap, men det frister ikke Win. Og så er der lige det med, at han i 20 år har haft den ”lille” ekstra udfordring, at han er 50% invalideret af sclerose.
Livet udfordrer med et benspænd
Vi starter med at skrue tiden 20 år tilbage. Win Åndahl er midt i en skilsmisse, og vågner en morgen, og er delvis lam. Efter en række undersøgelser stilles diagnosen SCLEROSE. Fremtidsudsigten er usikker for sclerose-patienter, ca. 1/3 rammes som Win på benene og balancen, og ender i mange tilfælde i en rullestol.
Med tanke på den usikre fremtid blev den næste bolig ikke et hus men en lejlighed med elevator.
Win fortæller: ”Når livet udfordrer med et ”benspænd” er man tvunget til at revidere fremtidsplanerne. Jeg tænkte, at jeg på trods af sclerose, fortsat skulle være den bedst mulige rollemodel for mine børn (Sebastian 9 og Caroline 11 år). De skulle ikke havde ondt at mig, eller hænge på et ”forældreansvar” hvor de skulle bekymre sig om mig, de var udfordret nok af at være skilsmissebørn, hvor de skulle navigere i ingenmandsland imellem deres far og mor. Jeg opdagede også, hvordan mine børn af sig selv søgte viden på nettet om sclerose, fordi de var bange for, om de kunne være arveligt disponeret for sygdommen”.
Win er uddannet grafisk designer, og var således heldig, for han kunne fortsat arbejde på nedsat tid på trods af sygdom.
Hele familien rammes
Igennem livet møder vi alle nye udfordringer, hvor vi bevæger os ud i ukendt land. Og når det gælder udfordringer som at miste jobbet, skilsmisse, død eller alvorlig sygdom, står de fleste af os på bar bund, og kan sjældent trække på tidligere erfaringer.
Win fortæller: ”Jeg havde ikke tidligere tænkt særligt over det, når jeg mødte en invalide-parkeringsplads, men pludselig var jeg nødt til at planlægge indkøb, møder med kunder eller venner på cafeer i byen osv. efter om jeg kunne parkere tæt på. Jeg har også oplevet, hvordan mine børn (som er voksne nu) af sig selv tilbyder hjælp, når de ser, at der er nogle, som har brug for det til fx at slæbe indkøbsposer ud fra supermarkedet. Så på den måde har mine børn taget noget godt med sig fra min sygdom, som naturligvis også har påvirket dem”.
En gang iværksætter…
Win Åndahl har udover arbejdet som grafikker medvirket i opstarten af flere iværksættervirksomheder (bla. P-Watch den første elektroniske P-skive til biler), så på trods at de lidt besværlige livsbetingelser, blev han for 5 år siden fristet til endnu et iværksætter projekt; “HERBSTER – the taste of green living”.
Drivkraften bag mange iværksætter projekter er, at iværksætteren ser et problem, som de mener, de kan løse på en smartere måde, og det var præcist sådan firmaet HERBSTER kom til verden. Da Win mange år tidligere flyttede fra hus med have til lejlighed med altan, opdagede han nemlig, at pladsen til planter er begrænset i mange lejligheder (Win har bla. 3 citrontræer på 2m, som han selv har sået som små kerner).
De senere år er interessen for grøn livsstil vokset, så nu var tiden rigtig til at gå videre. Løse skitser på en blok udviklede sig i løbet af et par måneder til 3 europæiske design-beskyttelser af forskellige holdere til planter.
Fra ide til start-up virksomhed
Små krydderurter fra supermarkedet vælter og dør ofte, når de kommer hjem og lander på køkkenbordet. Det problem blev inspiration til HERBSTER CUT3, som er en holder i glaseret stentøj til mindre krydderurter. Vægten på ca. 1,5 kg sikrer, at de små krydderurter står flot og stabilt, selv udenfor på havebordet eller i udekøkkenet, hvor det måske blæser.
Hurtigt tog HERBSTER-projektet en uventet udvikling. Win fortæller: ”En dag blev jeg ringet op fra England af et firma, som er ejet af Englands 6 største butikskæder. Jeg blev inviteret til at deltage i en prækvalifikation, hvor de ville se nærmere på nye produkter.” I første runde deltog 120 produkter, heraf blev 35 inviteret til en pitch i London (præcist som i tv-udsendelsen ”Løvens hule”). Af disse blev 7 udvalgt – bla. HERBSTER TUBE. Herefter gik turen til møde i Southampton, hvor beskeden var: ”Vi kan ikke længe en ordre baseret på en ufærdig prototype. Vend tilbage når HERBSTER TUBE er produktionsklar.”
Bolden er endnu ikke helt i mål
Tilbage i Danmark måtte Win konstatere, at det ville kræve en investering på mindst kr. 800.000 at komme i mål. Fordi HERBSTER-produkterne er designbeskyttet, samt udsigten til at de kunne komme på hylderne i Englands største byggemarkedskæde, tiltrak 10 private investorer. Støbeværktøjerne blev bestilt, så der kunne blive lavet en test-produktion. Win tilføjer: ”Det lyder måske nemt, men det har taget tid at skaffe kapital, og så blev vi yderligere forsinket i flere år, først på grund af en værktøjsmager som gik i betalingsstandsning, så Brexit og dernæst corona-nedlukninger.”
Nu er test-produktionen kommet i hus og HERBSTER-firmaet er i dialog med flere interesserede kunder, som Win siger: ”Vi dribler rundt med bolden i straffesparksfeltet, men bolden er endnu ikke helt i mål.”
Lær mere om iværksætteri
Win fortæller, at han altid tjekker hvem, der står bag webbutikker, før han handler online. Den erfaring har han også taget med til HERBSTER’s hjemmeside og webshop, hvor man ikke alene kan læse om HERBSTER-produkterne men også historien bag firmaet – besøg hjemmesiden www.herbster.one og læs mere.
Win glæder sig i øvrigt over, at bla. tv-udsendelsen ”Løvens hule” har øget kendskabet og interessen for iværksætteri. Hvis du ikke kender tv-udsendelsen ”Løvens hule” kan du streame flere sæsoner på DR.dk.