Jytte driver incomming rejsebureau i Melbourne

I 1989 rejste Jytte Randel sammen med sin mand og lille barn til Australien, uden at have job og bolig.

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

Den 57 årige Jytte Ranjel drømte allerede fra sin tidlige ungdom om at slå sig ned i Australien og kort efter sit bryllup i 1986 besluttede hun og hendes mand at rejse ”Down under”.

Hun havde en uddannelse som sikkerhedsassistent og kontoruddannelse bag sig og hendes mand, Michae,l var i gang med at uddanne sig til teknikum ingeniør. Inden afrejsen fra Danmark henvendte de sig på den australske ambassade i København. Her fik de at vide, at de skulle komme tilbage, når Michael var blevet færdig med sin uddannelse til ingeniør. Det gjorde så, men fik nu at vide, at ingeniører ikke længere var på ønskelisten i landet, men derimod klejnsmede. Men den uddannelse havde Michael også, så de fik deres papirer og efter seks måneder rejste de så til den anden side af kloden. Eventyret i Australien kunne begynde.

I 1989 ankom de til Melbourne

Det unge par på henholdsvis 27 og 28 år begav sig ud på den lange rejse i februar 1989 med et 3½ årigt barn ved hånden samt hver 20 kg bagage. Det var først planen, at de ville slå sig ned i Australiens hovedstad Canberra midt imellem Sydney og Melbourne,

På ambassaden i København havde de imidlertid fået at vide, at Melbourne var det bedste sted at slå sig ned og finde arbejde. Den lille familie  ankom til Australien som rigtige immigranter uden et sted at bo og uden arbejde.

”Fra nogle venner i Danmark havde vi fået en adresse på en dansker, der boede cirka 1½ times kørsel nord for Melbourne, og han havde tilbudt, at vi kunne bo hos ham midlertidigt. Vi fik husly og vores gode gamle sømandsven fik nogen at snakke med og hjemmelavet varm mad hver dag, så det var til glæde for os alle. Vi troede på at vi nok skulle finde et sted at bo og få noget arbejde. Og det lykkedes. Efter tre måneder fik Michael job som ingeniør hos det svenske firma Ericsson – hvor han også senere blev ansat om kontorassistent.

I starten boede vi primitivt i et lejet hus med en smule lånte møbler, indtil containeren kom med vores ejendele. Med fantasi og gåpåmod klarede vi os, og med vores rimelig gode lønninger kunne vi begynde at spare op. Blot to år efter ankomsten til Melbourne i 1991, købte vi en grund og byggede vort eget hus i en forstad 30 minutter vest for Melbourne” fortæller Jytte Ranjel.                                                                                                                                                        

Rejseleder

Nogle år senere mødte Jytte en tidligere dansklærer fra den danske skole i Melbourne. En skole hun selv havde været med til at starte op. Hun gav Jytte sparket og inspirationen til, at hun kunne udleve hendes gamle drøm, om at blive rejseleder.

”I første omgang gik jeg på rejseleder kursus og lærte en masse teori, og praksis. Uddannelsen blev afsluttet med en eksamen og et certifikat. Jeg fik det første job hos et bureau, der tog sig af udenlandske turister, som kom til Melbourne.”

I dag drive Jytte sin egen virksomhed og leverer service til mange forskellige firmaer, nogle jobs er for engelske og amerikanske turistgrupper eller forretningsfolk, som vil nyde en kvalitets oplevelse og få mest muligt ud af deres ophold i Australien. ”Senere kom der også danske og skandinaviske grupper til”, siger Jytte og fortsætter:

”Jeg ville imidlertid gerne  være autoriseret ”inbound agent”. I 2008 søgte jeg om at få en licens. Selvom det var  svært lykkedes det.  Den første gruppe jeg organiserede, var for Gislev Rejser, der hvert år arrangerer skønne rundture i Australien. Debuten gik fint. Der var naturligvis en del nyt at lære, men administration havde jeg jo prøvet før og det har været utroligt spændende og interessant at udvikle mit eget firma som rejsearrangør. Mit firma har jeg kaldt Ozway Travel- det er opkaldt efter OZ, som er den kærlige forkortelse for Australien, samt WAY som hentyder til, at I er velkomne til at komme denne vej – vejen mod Australien” , siger Jytte Ranjel.

Populært rejseland for danskerne.

Danskerne elsker Australien og mange tusinde besøger landet Down under hvert år. At landet  har ”leveret” en dansk kronprinsesse – Mary Donaldsson –  har givet et stort boom i besøgene af danskere. Ligesom de fleste  i Australien nu kender det lille land højt mod nord på den anden side af kloden, som følge af Marys status. Så ferier til Danmark er også blevet populært for Australiere.                     

Guidning Organisations Australia, (GOA) er en landsdækkende organisation, med affilierede guide organisationer der forhandler med regeringen, for at få indført regler for hvem der kan og må arbejde som guider. Alle GOA akkrediterede guider skriver under på en ”Code of Ethics”. Der kræves både erfaring, viden, forsikring og førstehjælpscertifikat samt medlemskab af en lokal organisation for at blive godkendt som GOA guide. Jytte Ranjel søgte, og blev accepteret som medlem af den ”Professional Tour Guide Association of Australia”. Hun var også en af de første guider i Australien der opnåede den eftertragtede GOA akkreditering.


Facts om Australien

  • Australien :  Lige knap 7.7 millioner km2
  • Grundlagt af engelske straffefanger og mandskab fra den engelske flåde i 1788
  • I dag er der lige over 25 millioner indbyggere
  • Kontinentet er opdel i 6 delstater og 2 territorier, med selvstyre og eget parlament:
  • Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia,
  • Western Australia og Tasmanien samt Northern Territory og Australian Capital Territory.
  • Hovedstad er Canberra

Du vil måske også kunne lide...