Nå dit mål – skift fokus!

Af life-coach Jette Rysgaard

2020 er allerede godt i gang. Måske var du en af mange, der ved årsskiftet besluttede sig for, at 2020 skulle være året, hvor du: kvittede smøgerne, skulle tabe sig, spise mindre kød, dyrke mere motion, arbejde mindre eller måske noget helt andet. Hvordan går det med løftet til dig selv? Hænger du stadig i, eller var det kun den første måned, det lykkedes for dig? Står du igen og tænker: “det gik så heller ikke denne gang. Det lykkes aldrig for mig. Jeg kan ligeså godt droppe det”. 

Når vi sætter os et mål, er vi meget fokuserede på at nå derhen, og meget gerne så hurtigt som muligt. Vi glemmer ofte at indtænke vejen dertil. Hvorfor vil jeg det gerne? Hvor gerne vil jeg det (på en skala fra 1-10)? 

Hvad skal der til, for at jeg kan opnå mit mål? Er det realistisk og muligt med den hverdag jeg har, og det liv, jeg lever? Hvad skal der til, for at jeg oplever, at jeg har succes, mens jeg er på vej mod målet? Lav delmål. Hvad gør jeg, når jeg falder i (for det sker stort set for os alle), så jeg kommer tilbage på rette spor?

Læg en plan for din vej hen mod målet. Sæt den op et sted hvor du ser den dagligt, så du husker dig selv på det. Del dit mål med andre – så forpligter du dig i langt højere grad. Beløn dig selv undervejs – læg det ind i din plan. Hvad får du undervejs, når du når et af dine delmål?

Fiasko versus succes

I mange af livets sammenhænge oplever vi enten at have succes eller fiasko. Enten lykkes du eller også lykkes du ikke. Hvad ville der ske, hvis du var mere optaget af hvilken læring, du fik på vej hen imod dit mål, i stedet for at dit fokus var succes versus fiasko? Hvis du fx sætter dig for, at du vil tabe 20 kg. Det går godt de første par uger, men så står vægten stille, du mister modet og motivationen for at fortsætte, og før du får set dig om, er du tilbage i gamle vaner. Du slår dig selv oveni hovedet, over at du igen ikke var standhaftig og vedholdende. Men hvad kan du bruge det til? Taber du dig af det? Hvis du i stedet stillede skarpt på, hvad du i starten lykkedes med, f.eks. daglig gåtur, masser af grønt, drikke vand, mindre portioner osv. Hvad gav det dig at gå en tur? At spise sundt? At tabe dig? Hvordan havde du det? Hvad sagde du til dig selv? Hvad fortalte du andre om dit projekt? Skriv det ned – kig på det. Det du kigger på er hvad du har lært undervejs. Den læring kan du bruge videre frem. Stil ind på alt det, der drev dig fremad, det der gjorde, du oplevede succes. Det er her dit fokus skal lægges, især på de dage hvor målet synes uendeligt langt væk. 

Vejen til succes

For at nå i mål er der to små ord, som kan have afgørende betydning for, om du oplever at lykkes. 

Det er OG samt ELLER

Når jeg spørger mine klienter, hvad der skal til, for at de oplever, at være nået over målstregen, så er remsen lang; have tabt mig og leve sundt og dyrke dagligt motion og ikke spise slik og spise masse af frugt og grønt og, og, og… 

Problemet er, at alle punkterne skal være indfriet, FØR de får følelsen af at være lykkes. Hvis alt ikke klapper på en og samme tid, er de ikke i hus. De har fejlet. Hvis du erstatter og med eller sker der det, at nu er det kun en af mange, du skal indfrie for at du lykkes; have tabt mig eller spise sundt eller dyrke dagligt motion eller… Så er udgangspunktet for succes indenfor rækkevidde, og det styrker motivationen, at vide du er på vej hen mod dit mål.

Så skulle du være skredet i svinget med dine gode intentioner for 2020, så op på hesten igen og sæt fokus på dine succeser på vej mod målet.

Jette Rysgaard er life coach for Magasinet MIDT I

Har du et spørgsmål eller et problem der presser sig på, så husk at du kvit og frit kan spørge vores life-coach Jette Rysgaard – KLIK HER!

Du vil måske også kunne lide...