Kvinde med iphone og pc

Arbejdslivets udfordringer

Arbejdslivet fylder en stor en del af vores tilværelse, og det er en livslang udfordring at sikre sig, at det, du beskæftiger dig med, giver dig så meget mening, at du til tider kan læne dig tilbage og tænke, at du er tilfreds og i øjeblikke lykkelig.

Af læge og kognitiv terapeut med speciale i mental robusthed, Annette Eberhardt

Hvad vil det siget at være mental robust – LÆS MERE HER!

Det meningsfulde liv

Brug tid på at skabe mening.

Det er essentielt at føle, der er en mening med livet. Arbejdet fylder meget, og noget, som du bruger så meget tid på, skal give mening.

Tidligere gik vi på arbejde for at tjene penge og overleve, i dag går vi også på arbejde for at realisere os selv og finde en større mening i det, vi beskæftiger os med.

At bruge tid på at skabe det meningsfyldte liv i stedet for kun at fokusere på arbejde som enkeltfaktor, kan måske være en mulighed?

Der er en tendens til, at flere ønsker at få mere fritid eller at arbejde mere fleksibelt, hvilket kan give plads til aktiviteter uden for arbejdet, der kan skabe værdi og mening. Giv dig selv plads og tid til at finde ud af, hvordan du vil skrue dit liv sammen, så længe der er mening, er der en vej.

Tid

Mulighederne for at arbejde hjemmefra er blevet meget større, hvilket er positivt, men fordrer samtidigt, at du kan differentiere mellem, hvad der er arbejde, og hvad der ikke er.

Du er pc-opkoblet hjemmefra, du kan besvare mails døgnet rundt og være tilgængelig på mobil 24/7. Det giver masser af muligheder for leve det liv, som du ønsker, men det giver også udfordringer. 

Du skal definere, hvornår du er på arbejde, hvornår du holder fri, hvornår du lader op – både når du er på arbejde og hjemme. Hvad er arbejde, hvad er familieliv, og hvad er tid til dig?

Tid er vigtig, den går og kommer ikke igen.

Læs også Annette Eberhards artikel om dine styrker og hvordan du bedst udnytter dem…

Stress

Brug tid på ikke at få stress.

Kortvarigt stress kan være godt og give afveksling samt positive udfordringer i hverdagen. 

Langvarigt stress slider på hjernen. Din hukommelse, dine sociale kompetencer, din kommunikation og din kreativitet påvirkes.

Dette viser sig ved, at du har svært ved at huske, svært ved at tale og finde ord, du mister overblik og har svært ved at finde løsninger. Du mister lysten og glæden, du trækker dig fra sociale sammenhænge og har udfordringer med at få dagligdagen til at fungere.

Tre fundamentale ting, du skal have styr på i forhold til undgå stress, er din søvn, motion og natur samt mindfulness og meditation.

Får du ikke sovet tilstrækkeligt, påvirker det din livskvalitet. Du bliver mere sensitiv, dit humør og overskud daler, og det medfører en øget sårbarhed i forhold til stress, hvis mangel på søvn står på i længere tid.

Hold en fast døgnrytme – stå op og gå i seng på faste tider, sov i et køligt rum og få 6-8 timers søvn.

Kom ud i naturen og slå to fluer med et smæk og gå en tur. Både motion og at være i naturen har en gavnlig effekt på hjernen. Gå stille og roligt og læg mærke til naturen omkring dig.

Lær dig selv at meditere og at dyrke mindfulness. 10 minutters daglig meditation er bedre end ingenting, og ved at være bevidst opmærksom og tilstede i nuet giver du dig selv de bedste muligheder for at rekreere.

Læs mere om Annette Eberhardt

Du vil måske også kunne lide...