Stoppes du af frygten

Stoppes du af frygten?

Når jeg står overfor noget nyt, dukker frygten ofte op i mig.  Hos mig går frygt ofte hånd i hånd med det nye, det ukendte. Er jeg ikke bevidst om, at det er frygten, der er på spil, vinder den, og jeg mister modet, vender om, får kolde fødder, fortryder og bliver i det gamle, det vante, det genkendelige.

Af life-coach Jette Rysgaard

Frygten er stærk og viser sig i mange “forklædninger”. Den kan føles som afmagt, angst, frustration, utryghed, opgivenhed og meget andet. Men hensigten er den samme. Frygten vil for alt i verden gøre, hvad den kan, for at du bliver, hvor du er, uanset hvor skidt det er. Frygten holder fast i det, der er trygt, genkendeligt og kontrollerbart.

Derfor er det vigtigt, at du kender de mange forklædninger, som frygten gør brug af. I det øjeblik du opdager, at det er den, der er på spil, kan du stoppe op og “tage frygten i hånden”. Fortælle den at du har styr på det nye, og du har modet til at tage det næste skridt ind i det uvisse, det du ikke helt ved, hvor ender endnu. 

Lad mig komme med et eksempel:

Da jeg sidst søgte nyt job og fik det job, jeg havde søgt, viste frygten sig straks. Fra glæden over at have fået et job, som jeg fandt spændende, udfordrende og som gav mig nye muligheder for udvikling, kom frygten snigende. Den havde travlt med at fortælle mig, at jeg havde lovet mere, end jeg kunne holde, at det var tåbeligt at skulle bruge så lang transporttid, at jobbet slet ikke var så fantastisk, som jeg forestillede mig osv. Det handlede i bund og grund om min egen frygt for at fejle. Ikke at slå til. Ikke at være god nok.

Når tanker som: ”det kan jeg ikke”, ”det vil jeg ikke”, ”det tør jeg ikke” rammer dig, så er det din hovedfrygt, der banker på. Den der sidder i dine tanker og vil styre dig.

Tankerne løber af med dig, og du står med følelsen af, at det, du længes allermest efter, pludselig virker som det værst tænkelige og skræmmende af alt.  

Når disse tanker melder sig, så se det som et kærligt spark bagi til netop at fortsætte og ikke lade frygten stoppe dig. Gør din hovedfrygt til din ven, i stedet for at den skræmmer dig.

Når jeg står der med alle mine tanker hvirvlende rundt, så mærker jeg det også i maven som en knude, der bare bliver større og større, og som kan virke direkte ubehagelig. Førhen hastede jeg videre, for det var ikke rare følelser, at skulle forholde sig til. Jeg ville helst gemme og glemme dem. I dag ved jeg bedre. For først i det øjeblik du tør sætte dig med følelserne, mærke efter hvorfra de er opstået, hvad det er, de prøver at fortælle dig, finder du frem til, hvad der ligger bag følelserne. 

Først der kan du handle på dem. 

Først der kan du tage hånd om frygten og stille dig selv disse spørgsmål;

Handler jeg udfra, hvad jeg ønsker at undgå? Og dermed flygter og lader frygten tage over.

ELLER

Handler jeg udfra, hvad jeg ønsker mig allermest? Og dermed holder fast i det jeg vil og gøre frygten til min drivkraft – det kærlige skub bagi. 

“Det er muligt”, sagde tvivlen

”Det er farligt”, sagde frygten

”Det er unødigt”, sagde fornuften

”Gør det”, sagde hjertet

Så lad ikke frygten handle, men handl efter hvad dit hjerte fortæller dig.

Jette Rysgaard er life coach for Magasinet MIDT I

Sidder du med et problem du mangler hjælp til – stort eller lille – så stil gerne dit spørgsmål til vores life-coach Jette Rysgaard – kvit og frit

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *