Ja, Corona er træls (på godt jysk), mange af os er trætte af at tale om den, og den er her jo endnu. Men den har været en del af vores hverdag længe nok til, at der godt kan gøres lidt status. Og når alle irritationerne og generne er sorteret fra, står der også en ny viden tilbage. En ny viden om dig selv, som du kan tage med dig videre. Du kan bruge den til at forholde dig til dit liv, ændre noget hos dig selv, eller ændre noget i dit forhold til andre mennesker. Du kan bruge den til at tage noget op til revision, og måske lave om på noget, der ikke var så godt som du troede.
Af Birgitte Asmussen
Forandringer er sjovest, når du selv vælger dem, men Coronaen – den kom bare. Vi blev alle sat i situationer, som ingen opsøger af sig selv. Men nu skulle vi pludselig, uanset om vi ville det eller ej. Coronatiden giver mange af os erfaringer med noget, vi ikke har prøvet før. De erfaringer er slet ikke nogen lille gevinst.
Det nye: Kom hjem!
Ordene vi bruger, sladrer om, hvad der sker: At ”være ude af sig selv” er ikke rart. Her skulle vi pludselig være hjemme. Hos os selv. I os selv. Det var noget af det mest forandrende, der skete. Hvad skete der med os?
Du er alene
Mennesket er et socialt væsen, heldigvis. Men her SKULLE vi pludselig være alene, eller sammen med de samme, ganske få mennesker. Nogen har været ved at gå ud af deres gode skind over det – for andre har det været en lettelse. Hvad skete der for dig? Måske var du en af dem der oplevede det som en gave, at det pludselig var tilladt at være indadvendt og ikke særlig social, i en kultur hvor det ellers drejer sig meget om at være udadvendt. Hvis du havde den oplevelse, kan du bevidst holde ved den, også når tingene åbner igen. Du kan beslutte, at du fremover vil tillade dig selv dit eget selskab lidt oftere. Gør det bevidst, og som en anerkendelse af, hvordan dit eget væsen er, når det ikke presses ind i en form som faktisk ikke passer til dig.
Det kan også være, du opdagede, hvor meget andres berøring egentlig betyder for dit velbefindende. Behovet for fysisk kontakt er naturligt, men det er også naturligt, at man først bliver opmærksom på behovet, når det ikke bliver opfyldt.
Måske føler du det akavet at bede andre om at give berøring med omsorg og nænsomhed, men husk, at behovet for berøring er fælles. De andre savner det også, men kan være forlegne over at sige det. Fortæl, hvordan du selv oplever det, spørg til, hvordan andre oplever det – det giver en mulighed for at I kan tale om, hvordan I forestiller jer, det kan løses.
En ældre kvinde jeg kender, begyndte at bede sin datter om at give hende fodbad – det blev deres måde at kunne give og modtage berøring på. Har du mod på den forpligtelse og binding der ligger i at have kæledyr, så er det også en god løsning. Og selv om du ikke omgås så mange, så benyt dig af det, når I mødes – en hånd på en arm, at stryge en ryg, det er noget, de fleste godt kan li’. Gør det, også selv om du ikke er vant til det. Du kan blive overrasket over, hvor positivt det bliver modtaget, og det kan give jeres relation en nærhed, den ikke havde før.
Når du får øje på dig selv – hvad sker der så?
Ja, mennesket er et socialt væsen, men at være meget social indebærer også, at du hele tiden forholder dig til andre mennesker. Du har dit fokus på andre, og behøver ikke forholde dig til dig selv. At være meget social kan somme tider have det formål at undgå sit eget selskab.
Det er en stor omvæltning at have en hverdag, hvor du ikke kan have dit sædvanlige niveau af social aktivitet, og hvor du måske samtidig også har været nødt til at undvære dine kolleger og det arbejdsmæssige fællesskab. Der er pludselig ikke så mange at forholde sig til.
Så opstår muligheden for at give dig selv en opmærksomhed, du måske ikke har gjort før. Du kan få øje på dig selv. Du oplever måske til og med at kunne høre dig selv. Eller mærke dig selv. Fordi der blev ro. Der skete noget med dig, da du begyndte at tage en daglig gåtur i skoven. Eller da du fik gang i et håndarbejde. Eller begyndte at meditere. Hvad var det, der skete? Hvem fik du øje på? Fik du øje på en, der måske er meget mere kreativ end du troede? Oplevede du en glæde ved naturen som du havde glemt, du havde? Eller måske oplevede du, at der dukkede følelser op, som du havde skubbet fra dig?
Tag de oplevelser med dig videre. Se det som en mulighed for at lære noget mere om dig selv. Måske ikke alt sammen lige sjovt, men det er alt sammen vigtigt. Det er meddelelser til dig fra dig selv. Lyt til dem. Tag dem alvorligt, og giv bevidst dig selv lidt mere af al den gode opmærksomhed, som andre indtil nu har nydt godt af.
Du får en chance for at gøre noget nyt
Gaver kommer ikke altid i en køn indpakning. At blive opsagt fra sit arbejde er ikke sjovt; at være nødt til at lukke en forretning eller en virksomhed gør ondt. At blive hjemsendt på ubestemt tid er frustrerende. Men sådan har det været. Det var virkeligheden. Den hverdag, mange mennesker har haft, blev der sat en stopper for.
Det er svært at se positivt på det, lige når det sker. Men når du har sundet dig lidt, kan du måske begynde at se nye muligheder. Husk, at en opsigelse har været en konsekvens af nedlukning, den er ikke sket, fordi der er noget, du ikke har gjort godt nok. Den er sket, og du har fået en tænkepause og har fået en uventet lejlighed til at se på dit arbejdsliv ”udefra”. Hvordan er det, du prioriterer dit arbejde i forhold til andre områder i dit liv? Er du der, hvor du gerne vil være? Laver du egentlig det, du gerne vil? Fylder dit arbejde for meget, i forhold til, hvad det giver dig? Det kan også være, du pludselig opdager, hvor stresset du egentlig har været, uden at lægge mærke til det, fordi alt bare kørte i højt gear. Alt dette behøver du ikke at være opsagt for at opleve, de tanker har mange andre også gjort sig. Mennesker er blevet tvunget til at stoppe op og finde ud af, om de faktisk trivedes.
For nogen vil svaret være nej. Se det som en chance, og brug det til noget. Måske har du overvejet at skifte branche? Tage en ny uddannelse i en helt anden retning? Nedsætte dig som selvstændig? Nogle af de tanker kan have ligget i dit baghoved i mange år, men er blevet slået hen. Nu kommer de frem igen. Lyt til dem! Tag dem alvorligt. De fleste mennesker har reelt kun få chancer for at ændre noget af det, der er grundlaget i deres liv, men her er en mulighed. Tænk over, om du faktisk behøver at fortsætte i samme rille, eller forestil dig, hvordan det ville være at følge en af de impulser, du oplevede at få under nedlukningen. Kast dig ud i en forandring, din fremtid kan blive meget bedre end det, du har kendt.
LÆS OGSÅ Birgitte Asmussens artikel om “Ambitioner”
Hvad tager du med?
Vaner er det, der holder vores hverdags-trummerum ved lige, og det er der meget godt i. Der er ingen grund til at foragte dem. Samtidig holder vanerne os også på plads. Nedlukningen provokerede virkelig vanerne – der er meget, som det har været nødvendigt at gøre på en anden måde end ellers. Sammen med alle andre har du været ude for en hændelse, du ikke selv har ønsket, men som – ved siden af alle de praktiske, økonomiske og sociale udfordringer – gav dig nogle usædvanlige muligheder rent menneskeligt: At komme hjem til dig selv. Mærke, hvad der sker i dig. Lære dit eget selskab at kende. Tage vigtige emner i dit liv op til revision. Opdage, at du kunne mere, end du troede. Måske ændre nogle grundlæggende ting i dit liv.
Tag et kig på, hvordan dit seneste år har været. Tænk over, hvad du menneskeligt fik ud af det. Tag den forandring med dig – så er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke også har været godt for noget. Og når Corona engang ikke mere er noget, aviser er fyldt med, så vil du stadig have gavn af det, du tog med dig som menneske.
HVEM ER BIRGITTE ASMUSSEN?
Birgitte Asmussen,
exam. psykoterapeut, forfatter og administrativ freelancer
Siden 2005 ejer af Bevidsthed.nu, med særlig interesse og erfaring for relationer, arbejdslivsforhold og kønnenes ligeværdighed.
Er mangeårig debattør i de trykte medier, og er forfatter til bogen ”Arbejdsliv for Begyndere” samt medforfatter til bogen ”Den Danske Revolution 2015”