Voksne kvinders sexlyst

Af Sus Rasmussen, specialist i sexologisk rådgivning

Gennem mine 12 år som sexolog er voksne kvinders lyst, det speciale jeg føler mig bedst til at rådgive i. Måske fordi jeg selv er en moden kvinde, der er i et parforhold som har varet i over 40 år. 

Jeg har selv i perioder mærket ulyst til sex, og selv med partner søgt professionel hjælp for at genfinde min lyst, fordi jeg ikke vil være i et parforhold uden erotik. Jeg føler mig levende når det fungerer, og det vil jeg ikke undvære.

Hvordan skabes lyst egentlig

Der er to måder at mærke sin lyst på, den spontane og den responsive lyst.

Dem der genkender sig selv i den spontane lyst, mærker lysten i kroppen, eller får en tanke og er faktisk klar, hvis ellers de har en partner og et sted at være. 2/3 af mænd får lyst på denne hurtige måde.

Dem der genkender sig selv i den responsive lyst, er som udgangspunkt seksuel neutrale, men kan hvis de inviteres, begynde at mærke en lyst, som forstærkes gradvis igennem nærværet. Altså en mere langsommelig måde at mærke lyst på, som oftest kræver noget udefra for at igangsætte lysten. 2/3 af kvinder genkender sig selv her. 

Mange kvinder fortæller mig, at de har brug for meget længere forspil, end deres partner, for at blive rigtig tændt, så de kan få fuld nydelse.

Desværre er der også mange der føler sig til besvær, hvis de ønsker længere forspil end partneren. Resultatet bliver så at de ikke når at blive rigtig tændt. Hvis det ofte sker vil lysten til det intime gradvis dale.

En anden ting der ofte sker i længerevarende forhold er, at vi trykker på de knapper, vi ved der virker under sex. Det gør så at det meget nemt bliver lidt forudsigeligt, hvilket er kedeligt. Når noget er kedeligt flakker tankerne andre steder hen, og nærværet forsvinder.

98% af de voksne kvinder med manglende lyst, som jeg møder i min klinik, kan nikke genkendende til disse reaktionsmønstre. 

De har lidt opgivet. 

Mange fortæller de ikke savner sex, men savner flirten, kærtegnene og opmærksomheden.

Så det er sjældent fordi de savner sex, at de ønsker min hjælp. Det er mere deres partners frustrationer over at de ikke har lyst til ham og til sex.

Ofte er det også fordi de kan mærke hvordan det påvirker deres forhold i en negativ retning.

Så hvad rådgiver jeg så om?

Som udgangspunkt er det individuelt, og meget forskelligt hvor den enkelte kvinde kan starte sin lystrejse.

Men dialogen med partner er den vigtigste faktor. For kvindens manglende lyst, skyldes noget i det relationelle. Aldrig hos kvinden selv. Så vi skal som 1. step fjerne forkerthed og dårlig samvittighed, hvilket sker igennem en åben guidet dialog hos mig.

En gammel klog mandlig sexolog sagde engang til mig:

”Du er ikke sat i verden for at tilfredsstille alle din partners seksuelle behov, vi er selv ansvarlig for vores egen seksualitet.” Jeg tilføjer selv: ”Det eneste du har ansvar for, er din nydelse og din lyst.”

Og det kommer der rigtig mange dybe og befordrende dialoger ud af.

Det næste parret bliver bedt om er, at brainstorme på hvad de forbinder med seksualitet, samt give stjerner ved dem der skal være på parrets pallet lige nu, altså det de gerne vil i gang med , for at skabe et naturligt ukompliceret og nærværende samspil.

Det er nemlig deres drejebog for de første trin, til at få startet en eller anden form for intimitet og nærvær. Ofte har det intet med det, som mange forbinder med seksualitet, nemlig samleje.

Vi starter med at tage samleje ud af intimiteten, i startprocessen. Det kan godt for nogle mænd give panderynken, og det bruger jeg ofte meget tid på at begrunde vigtigheden af. 

For det der er vigtigt er at kvinden har et rum, hvor hun kun går med det der giver nydelse for hende, og stopper når hun ønsker det.

Sjovt nok, er mange mænd begejstrede når de kommer tilbage til klinikken efter et par uger. For de har lige pludseligt et modspil fra deres kvinde, som bekræfter dem, og hvor de kan mærke hun er i deres fælles erotiske rum, fordi hun har lyst. 

Det er en meget anderledes og unik måde at genskabe lysten på, der gør at lysten skabes indefra, og det forgår på en naturlig måde, i den enkelte kvindes tempo. 

Er der noget at sige til jeg fascineres af denne proces? 

En case: 

Der kom et par til mig, medio 50. De kom fordi kvinden savnede lyst og ikke mærkede sin egen sensualitet. De
brain-stormer på hvad de forbinder med seksualitet. 

Manden siger: ”Måltid” … Det må jeg have uddybet. ”Jo ser du, hver aften når vi sidder og nyder en god middag, er det at sidde og nyde min hustrus sensuelle læber mens hun spiser, og måden hun lægger gaffel og kniv fra sig, og måden hun tygger på ”osv osv han var helt nede i detaljer om hvorfor det var seksualitet for ham. Jeg så ud af øjenkropgen at hustruen blev meget berørt. Og spurgte derfor manden om han havde fortalt dette til sin kvinde? ”Nej det har jeg faktisk ikke”

Det at blive spejlet i sin sensualitet, var det der startede den kvindes lystrejse.

Jeg syntes det er lige stort hver gang.

Det er fantastisk at følge de par og de singler der arbejder med dette ”program”

Alt dette og meget mere skriver jeg om i mine nyhedsbreve, og jeg giver også masser af fif på mine online workshops, hvor jeg ofte inviterer en overlæge i gynækologi ind og en fysioterapeut. Vi er nemlig et trekløver der hjælper kvinder med de udfordringer voksne kvinder oplever. 

Ønsker du mere viden, så kan du finde info på min hjemmeside: sexologipraksis.dk

Jeg håber du føler dig inspireret.

Hør mere på videoen herunder:

Mere om Sus Rasmussen:

Jeg er 64 år og bor i Århus sammen med min mand, som jeg har kendt i over 40 år.

Udover min psykoterapeutuddannelse (MPF) er jeg uddannet specialist i sexologisk rådgivning (DACS) fra Universitetet i Grimstad. Har fungeret som sexologisk rådgiver siden 2010.

Du vil måske også kunne lide...