Kvinde tænker

Kender du dine skygger?

At arbejde med skygger – både de mørke og de lyse – vil give dig mulighed for at finde ind til alt det, du har lukket ned for, det du lærte at gemme væk. Det er en måde at acceptere, at du er det HELE, og intet skal gemmes væk eller forbydes – tværtimod. 

Af life-coach Jette Rysgaard

Ti stille, når de voksne taler.
Nej, blev der sagt.
Sid stille.
Sådan gør pæne piger ikke.
Kan du så opføre dig ordentligt.
Du er vel nok en uartig dreng.
Sådan taler man ikke.
Sådan gør man ikke.
Du skulle skamme dig.
Man må ikke lyve.
Hvem tror du, at du er.
Hvor er du dum at høre på.

Måske kan du genkende et eller flere af udsagnene fra din barndom?
Det du fik at vide.
Det du begyndte at tro på. 
Det, der endte med at blive din virkelighed. 
De regler, der styrede din adfærd.

Barndommens skyggesider

Vi lærte at gemme det væk, der var “forbudt”, så vi passede ind i det, vores omgivelser forven-tede af os. Vi gemte det “forbudte” væk og blev derved accepteret, fik kærlighed og omsorg. Det er det, der danner grundlag for vores adfærd fremadrettet.

Meget tidligt i vores barndom overbeviser vi os selv om, at vi ikke er værd at elske, hvis vores adfærd, tanker og følelser ikke stemmer overens med vores forældres og omverdens normer. Vi danner en skygge, som er en side, vi ikke har lyst til at være, det vi skammer os over og håber andre ikke opdager. 

Eller det du dømmer andre for at være, bliver flov over på andres vegne, fordi du oplever det som pinligt. Hvis du f.eks. høre dig selv sige: ”Det kan man da ikke tillade sig…” eller “Bliver helt flov på deres vegne”. Så er det din skygge, der taler. Den fortæller dig, at det er forbudt.

Egenskab hos andre

Vores skygger viser sig f.eks., når der er en egenskab hos andre, der får dig op i “det røde felt” og irriterer dig grænseløst. Når du sladrer, bagtaler eller nedgør andre. Eller du kun kan se det negative i en person, når du provokeres af personens adfærd, eller hvis du har en mening om folk, du ikke kender eller har mødt, f.eks. folk på tv eller dine børns lærere som du kun kender ved navn.

Skygger kan også være det, du beundrer andre for eller misunder andre for at have, som du ville ønske, du selv havde. Her kan det f.eks. handle om et fedt job, en perfekt krop, mange penge, suc-ces på områder du ville ønske, du også havde. Du kunne her sige: “Jeg ville ønske, jeg var som hende, men det kommer aldrig til at ske” eller “Hun tror, hun er noget, bare fordi hun nu er blevet leder”. Disse sider tror du ikke, du har adgang til, du tør ikke være med dem. De sider du har en længsel efter at være.

Skam

Skygger gemmer sig i skam. Det vi skammer os over, holder vi hemmeligt for andre. Lad mig give et eksempel: Du poster på Facebook, hvor godt det går med din træning, og du har lagt din kost om – kiloene rasler af dig. Bagefter, når du sidder alene foran fjernsynet og hygger dig med en plade chokolade og drikker 1/2 liter cola, ser du et program om overvægtige mennesker og deres kamp om at tabe sig. I dine tanker fordømmer du de mennesker og tænker: ”GODT det ikke er mig, der er så usund, uansvarlig og doven”, selvom du selv lige har “syndet”. Der finder du din skygge, i din fordømmelse: Du må ikke være usund, uansvarlig eller doven.

Find dine skygger

En let måde at finde frem til dine skygger på er, at skrive alle de gode egenskaber, som du er i besiddelse af, ned. Alt det du ville fremhæve, hvis du f.eks. skulle søge dit drømmejob. Det du gerne vil have, at andre siger om dig, hvordan du er i din bedste udgave med alle dine kvaliteter og kompetencer. Hvis du ikke selv kan komme på det, så spørg andre, hvordan de ser dig – 100% ærligt (og uden at blive fornærmet eller går til modangreb – bare tag ind).

Når du har fundet dine egenskaber, skal du spørge dig selv: Hvad er det modsatte? Det er her, du finder dine skygger, det du har gemt væk, ikke måtte være, for så var du ikke elsket, havde ikke værdi. Hvis du beskriver dig selv med følgende ord: struktureret, arbejdsom, god til at samarbejde, ær-lig. Så spørg: Hvad er det modsatte? Du vil sikkert tænke: “Nej sådan er jeg ikke!” Eller “Er der noget, jeg ikke er, så er det…”. 

Hvis vi tager eksemplet arbejdsom, så vil min modsætning være doven (måske er det noget an-det for dig?) Dvs. jeg har ikke lov til at være doven, og derfor har andre heller ikke lov til at være dovne i min optik. Det vil jeg reagere fordømmende på. 

For at få adgang til den skygge jeg har på at være doven, kunne jeg kigge på, hvor i mit liv det ville give mig noget at tillade mig selv at være doven? Det kunne bestemt være en fordel for mig at være doven efter en lang arbejdsdag og ikke bare fortsætte med utallige “To do lister”, som skal vinges af, FØR jeg må sætte mig ned og slappe af.

Det samme gør sig gældende for de egenskaber, vi beundrer eller misunder hos andre. Her finder du dine skjulte potientialer. De egenskaber du har undertrykt og ikke giver dig selv lov til at være, finder du i andre og dyrker deres talent istedet. Idet du får øje på det, du gør, kan du be-gynde at tage egenskaben hjem til dig selv og give dem lov til at blive en større del af dig. Hvis du gerne vil være mere feminin, og du beundrer den egenskab hos din veninde, som klæder sig i højhælet sko, går i kjoler, har makeup på hver dag, bærer masse af smykker og har en taske til hver en lejlighed. Så kan du se på, hvad du kan gøre hen imod at blive mere feminin. Kunne du tage en kjole på? Kunne du lakere dine tånegle? Bære store øreringe? Hvad er feminint for dig? Start i det små, og tillad lidt mere hen ad vejen. På den måde lukker du lyset ind, så din skyggeside bliver til en del af dig igen – en du tillader og har adgang til.

LÆS også “Stoppes du af frygten”

Arbejd med dine skygger

At arbejde med skygger – både de mørke og de lyse – vil give dig mulighed for at finde ind til alt det, du har lukket ned for, det du lærte at gemme væk. Det er en måde at acceptere, at du er det HELE, og intet skal gemmes væk eller forbydes – tværtimod. Og det er helt i orden at være det, for når du får skyggerne frem i lyset og får kigget på dem, så får du adgang til alle de positive egenskaber, også det der umiddelbart virker som negative egenskaber som f.eks. vrede, misundelse, had, arrogance. Men alle følelser giver dig en viden, og i den ligger der en styrke, som du skal bruge rigtigt og bevidst. Men så længe du ikke indser, at det er et tema i dit liv, f.eks. at være arrogant, så vil du se det i andre og reagerer på det igen og igen. 

Så længe du reagerer, så har du en skygge på den egenskab. Tag en beslutning om, at elske HELE dig og tag kontrollen i dit eget liv. Ikke flere undskyldninger. Tag dine skygger ind så de ikke længere står i vejen for, at du kan opnå de forandringer og resultater, du går og drømmer om. 

Jette Rysgaard er life coach for Magasinet MIDT I

Har du et spørgsmål eller et problem der presser sig på, så husk at du kvit og frit kan spørge vores life-coach Jette Rysgaard – KLIK HER!

Du vil måske også kunne lide...